Barion Pixel Ukrajna, aszály, művészet – az elmúlt év leütősebb képei a 41. Magyar Sajtófotó Kiállításon – Coloré

Ukrajna, aszály, művészet – az elmúlt év leütősebb képei a 41. Magyar Sajtófotó Kiállításon

2023. 04. 14.

Budapesten már látogatható, de hamarosan vidékre is megérkezik az év Sajtófotó Kiállítása. Sőt, Pécsett négy évtized legjobbjait is megnézhetjük.

Ha nem a cseresznyevirágok alatt töltenénk szabadidőnket, jó, ha tudjuk: az április 12-i megnyitó után, csütörtöktől látogatható a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Az elmúlt év legerősebb sajtófotóinak fókuszában az ukrajnai háború áll, de láthatunk kivételes portrékat a hazai kulturális élet ismert alakjairól, képeket fesztiválokról. Szintén hangsúlyos a környezetvédelem: megjelenik a Sajó folyó szennyezése, valamint az elmúlt év aszályai.

A kiállítás Budapesten a Capa Központban május 28-ig látogatható. A fotóválogatás kisebb, szabadtéri változata az ország több pontján is fel fog bukkanni a következő időszakban: látható lesz Békéscsabán, Debrecenben, valamint Kecskeméten. Április 20. és május 28. között Pécsett, a Zsolnay Negyedben a magyar sajtófotó történetét bemutató, Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból című tárlaton akár négy évtizedre visszatekintő, fotókban elbeszélt történelmi utazás részesei lehetnek a látogatók.

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit is kihirdették szerdán. Összesen 269 fotográfus 2443 pályaművét látta a zsűri (köztük sorozatokat), a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt. A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) nagydíját Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte Szilánkok című, Ukrajnában készült képriportjával, az André Kertész-nagydíjjal pedig Szajki Bálintot, a 24.hu fotóriporterét tüntették ki Egészségben és betegségben című képriportjával.

Forrás: Facebook, Fidelio, Index