Sakura ünnep az ELTE Füvészkertben – ünnepeld virágözönben a tavaszt!

2023. 04. 11.

A Japánban sakuraként ismert japáncseresznyefák világszerte jól ismertek ragyogó, finom és gyorsan múló szépségükről. Ezek azonban többek, mint egyszerűen gyönyörű fák, mivel a sakura szorosan kötődik az ország történelméhez, kultúrájához és identitásához. Eredetileg az év termésének megjósolására használták, a fa a wabi-sabi filozófiát és a mulandóság, a remény és a megújulás sintó eszméit testesítette meg, és mára Japán egyik legikonikusabb természeti szimbólumává vált.

Az ELTE Füvészkertben immáron sokéves hagyomány cseresznyevirágzás idején megrendezett Sakura ünnep, mely mindig március vége és május eleje közé esik. Ilyenkor a látogatók pokrócokra letelepedve gyönyörködhetnek a festői környezetben, amit a rózsaszín cseresznyefák virágzásának köszönhetünk. Idén két hétvégén, április 15-16-án illetve 22-23-án rendezik meg az ünnepet, de nemcsak a fák alatti ücsörgésért érdemes ellátogatni a Füvészkertbe. Lesz japánóra, zene, harcművészeti bemutató, koncertek, ikebana-workshop, valamint a MOME hallgatói japán ihletésű kerámiákat állítanak ki ez alkalomból.

A kert 9 órától 17 óráig tart nyitva, a belépők elővételben, online megváltva 2500 forintba, a kedvezményes jegyek 1500 forintba kerülnek. Az esemény napján online és a pénztárban: 2700 forintért, kedvezményesen 1700 forintért vásárolhatunk jegyeket.