5 csodálatos arborétum és kert, ha nem mennél messze a fővárostól

2022. 05. 26.

Most, hogy itt a jó idő, végre semmi sem állíthat meg bennünket abban, hogy a hétvégét, vagy akár egy hosszabb hétköznap délutánt a természetben tölthessünk – például egy arborétumban vagy kertben járva. Erre pestiként is több lehetőségünk van, hiszen a természet nem ér véget a Városligetnél!

Országunk számos, szebbnél szebb falut és várost rejt. Pest megyében természetesen Budapest a fő attrakció, de nem szabad elfelejtkezni arról, hogy rengeteg, a főváros közelében lévő kisebb település is csodákat ígér: japán- és rózsakertek, arborétumok és botanikus kertek várják az érdeklődőket.

Arborétum és botanikus kert: mi a különbség?

Ugyan két rendkívül hasonló helyről van szó, a kettő mégsem ugyanaz: a botanikus kertek oktatási céllal jöttek létre. Itt tematikusan, tudományos szempontok alapján rendezik el a növényeket, míg az arborétumokban fák, bokrok és cserjék láthatóak. Ez utóbbira kiváló példa a Szarvasi Arborétum, ahol egy 150 éves mamutfenyőt is megcsodálhatunk.

Szentendrei japánkert

Szentendre igazi ékszerdoboz: a hangulatos Óvároson kívül meglátogathatjuk a Kovács Margit Múzeumot, a Skanzent és a Szamos Marcipán Múzeumot is. Ha a természetben keresnénk a békét, a japánkert nekünk szól! A páréves kert rendkívül szép látványt nyújt, különösen a tavaszi- és a kora nyári időszakban. A virágok teljes pompájukban várják a látogatókat, és autentikus japán épületek teszik teljessé az élményt.

A szentendrei japánkert egészen különleges élményt nyújt
A szentendrei japánkert egészen különleges élményt nyújt / Kép forrása: Youtube

Soroksári Botanikus Kert

A Budapest XXIII. kerületéhez tartozó soroksári kert a belvárostól húsz kilométerre található. A hatvanhektáros terület nemcsak virágokat, fákat és tavat rejt, hanem túrázási lehetőségeket is! Akár magunk is elindulhatunk, de túravezetést is kérhetünk, mialatt megismerhetjük a hely történetét, és a különböző növény- és állatfajok neveit is. Júniusban külön szentjánosbogár-túrákat is tartanak a szervezők.

Ha jókor megyünk, akár a szentjánosbogarakat is megcsodálhatjuk!
Ha jókor megyünk, akár a szentjánosbogarakat is megcsodálhatjuk! / Kép forrása: Soroksári Botanikus Kert / Facebook

Pákozdi Pagony

A Fejér megyébe logó Pákozd Budapest belvárosától 55 kilométerre található, ami autóval mindössze negyvenpercnyi távolság. A Velencei-tóhoz közeli település a rendkívül kedves, ,,pagony” névre hallgat, és ez össze is foglalja mindazt, amit nyújt: arborétumot, kilátót, tanösvényt és vadasparkot is megcsodálhatunk a területen.

Az arborétum vadasparkjában nyáron még őzgidákat is láthatunk!
Az arborétum vadasparkjában nyáron még őzgidákat is láthatunk! / Kép forrása: Pákozdi Pagony

Gödöllői Kastélypark

A hévvel is megközelíthető Gödöllői Király Kastély a csodás épületen túl is nyújt izgalmakat, mégpedig a hozzá tartozó felejthetetlen park formájában. A park önállóan és tervezett túrával is látogatható. Az túrát egyórás vezetés teszi teljessé, mely során a látogatók megismerhetik a park növényritkaságait, állatvilágát és a méltán ismert, 18. századi Királydombi Pavilont. Megpihenhetünk a Kastélypark árnyékot adó fái alatt, majd utunkat folytatva végigsétálhatunk a Mezítlábas ösvényen, mely különböző felületekkel stimulálja a talpunkat.

A Gödöllői Királyi Kastély akár egész napos élményt is nyújthat
A Gödöllői Királyi Kastély akár egész napos élményt is nyújthat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Bertényi Miklós Füvészkert

A Visegrádi-hegységben található füvészkert nemcsak autóval közelíthető meg, hanem tömegközlekedéssel, biciklivel vagy akár gyalog is! Kiváló lehetőség túrázóknak, vagy családoknak, hiszen babakocsival is jól járható utakat rejt az erdő. Akár piknikezhetünk is a többfajta növényt rejtő kertben, ahol nemcsak őshonos ritkaságok, hanem egzotikus- és ázsiai növényfajok is megtalálhatók.

A Füvészkert bejárata
A Füvészkert bejárata / Kép forrása: Parkerdo.hu

Más arborétumokat is meglátogatnál?

Magyarország hatalmas, így számtalan csodás arborétumnak és botanikus kertnek ad otthont. Országos gyűjtésünket itt találod.