Barion Pixel Miért olyan egészséges a japán étrend és miért érdemes kipróbálni? – Coloré

Miért olyan egészséges a japán étrend és miért érdemes kipróbálni?

2022. 10. 13.

A kutatások szerint a halakból, zöldségekből és fermentált ételekből álló japán étrend lehet felelős Japán lenyűgöző egészségügyi statisztikáiért.

A japánokat régóta tisztelik és tanulmányozzák hosszú várható élettartamuk miatt, amely magasabb, mint szinte bárhol máshol a világon. Miért olyan egészséges a hagyományos japán étrend, és egyáltalán mit esznek? Érdemes megismerni a szokásaikat, ha mi is hosszú, egészséges életre vágyunk.

japán étrend
Forrás: Unsplash

A hagyományos japán étrend nagyrészt friss és feldolgozatlan ételt tartalmaz, nagyon kevés finomított összetevőt és cukrot fogyasztanak. Mivel Japán egy szigetország, lakói sokkal több halat fogyasztanak, mint más ázsiai országokban, és jóval kevesebb rizst vagy húst, mint a kínaiak.

Nyers halat is tesznek sushiba és sashimibe, valamint jó néhány pácolt, fermentált és füstölt ételt.

A szójabab, általában tofu vagy friss edamame formájában, más babokkal, például az adukival együtt a japán étrend kulcsfontosságú részét képezi . Az erjesztett szójababtermékek, például a miso és a natto népszerű alapanyagok. A Natto-t hagyományosan reggelire fogyasztják, és jótékony hatással van a bélrendszerre és támogatja a véralvadást.

japán étrend
Forrás: Unsplash

A japánok sokféle szárazföldi és tengeri zöldséget is fogyasztanak, beleértve az algát is, amely tele van ásványi anyagokkal, és segíthet csökkenteni a vérnyomást. Gyümölcsöt gyakran fogyasztanak reggelire vagy desszertként, különösen a Fuji almát, a mandarint és a datolyaszilva.

Étrendjük mellett a japánok nagy rajongói a zöld teának – különösen a matcha teának.

A British Medical Journal tanulmánya megállapította, hogy azok, akik követik a japán táplálkozási irányelveket, és minimális tejterméket fogyasztanak, azoknál csökkent a szívbetegségekből adódó korai halálozás kockázata, a keringési problémák vagy a szélütés.

A japánok szinte nem ismerik a civilizációs betegségeket, amely persze mentalitásukból és kultúrájukból is adódik, de nagy szerepe van ebben a táplálkozásuknak. A Japán legdélebbi részén található Okinawa szigetén él a legtöbb százéves a világon, és a legalacsonyabb az életkorral összefüggő betegségek (cukorbetegség, rák, ízületi gyulladás és Alzheimer-kór) kockázata.

japán étrend
Forrás: Unsplash

Az is kulcsfontosságú, hogy a japánok hogyan szolgálják fel ételeiket. Ahelyett, hogy egy nagy tányérjuk lenne, gyakran kis tálkákból esznek, miközben többféle ételt fogyasztanak, általában rizst, misót, némi halat vagy húst, majd két vagy három zöldséges ételt, amelyeket gyakran közösen és felváltva fogyasztanak. A nassolásban nagyon mértéktartóak és még ezek az ételeik is sokkal egészségesebbek, mint a nálunk ismert klasszikus nasik.

Forrás: healthline.com
Borítókép forrása: Unsplash