Barion Pixel 4+1 fogyókúrás tipp és tanács, amit nagy hiba megfogadni – Coloré

4+1 fogyókúrás tipp és tanács, amit nagy hiba megfogadni

2022. 09. 29.

A zsírégető mítoszoknak, fogyókúráknak se szeri, se száma, és jó néhány olyan praktika is kering, aminek semmi szakmai alapja nincsen.

Ha fogyókúrába szeretnénk vágni, akkor meg kell változtatni az életmódunkat: többet kell mozogni, edzeni és jobban meg kell válogatni, hogy mit eszünk. Csak a kalóriadeficit teremt olyan helyzetet a szervezetben, amitől a test megkezdi a zsírraktárak felszámolását. Kalóriadeficit pedig kevesebb étkezéssel, illetve több energia égetésével valósulhat meg.

Az egyszerű képlet ellenére rengeteg fals információ terjed az interneten, vannak köztük ártatlan szakmaiatlanságok, de olyan is akad a tippek között, amiből akár gond is lehet, vagy pont az ellenkezője sül ki belőle, mint amit szeretnénk.

fogyókúra
Forrás: Unsplash

Ezeket a fogyókúrás tanácsokat ne fogadjuk meg, ha egy mód van rá:

Mindig reggelizz, még akkor is, ha nem vagy éhes! A reggelizés egyáltalán nem biztos, hogy felpörgeti az anyagcserét, és beindítja a szervezet kazánját. Sőt! A reggeli megemeli a vércukorszintet, ami nem sokkal később meredek zuhanni kezd, ami újabb éhséget vált ki. A reggeli kihagyása vagy például a szakaszos böjt sokkal inkább támogatja a fogyást.

Tartsunk léböjtöt fogyókúraként. A léböjtökkel az a probléma, hogy a gyümölcs- és zöldséglevek cukortartalma is szénhidrát, ami megingatja a vércukorszintet. Lehet, hogy hirtelen leszalad pár kiló a koplalástól és a szilárd anyagok hiányától, de utána olyan farkaséhség léphet fel, ami miatt több kiló jön vissza, mint ami lement.

Sokat kell kardiózni. A kardiovaszkuláris gyakorlatok, más néven kardio- vagy aerob edzések csökkentik a stresszt, jót tesznek a szívnek és az általános egészségünknek, azonban egyáltalán nem a legcélravezetőbb mozgásformák a fogyáshoz.

gyümölcsök
Forrás: Unsplash

Erősítsünk! A legjobb stratégia a fittség növelésére és az izomtömeg fenntartására fogyás közben az, ha kombináljuk az erősítő edzést a kardióval, vagyis végzünk súlyzós edzéseket is, melyek formálnak, más napokon pedig kardiózunk.

Iktassuk ki a zsírt az étrendből. Valójában nem a bevitt zsírtól lesz több a testzsírunk, hanem az el nem égetett szénhidrátokból. Ezeket raktározza el a máj és a zsírszövet. A zsírok kellenek a vitaminok oldódásához is. És a zsíralapú étkezés, mint például a ketogén étrend a leghatékonyabb fogyási módszer, mely tartós is lesz, ha fenntartjuk az étkezést.

Forrás: healthline.com
Borítókép forrása: Unsplash

/egeszseg/gasztro/fogyokuras-tipp-es-tanacs/