Barion Pixel Ezzel az egyszerű diétával akné- és pattanásmentes lesz a bőr – Coloré

Ezzel az egyszerű diétával akné- és pattanásmentes lesz a bőr

2022. 09. 27.

Az aknék kialakulását hormonális változások okozzák általában, de befolyásolhatja az étkezés vagy diéta is. A pattanások főleg fiatal felnőtt korban keserítik meg az ember életét és önértékelését.

Akné akkor alakul ki, amikor a bőr pórusait eltömítik az elhalt hámsejtek, a faggyúmirigyből felszínre törő felesleges olaj és néha a baktériumok, amelyek ebben elszaporodhatnak. A pubertás alatt a hormonok gyakran arra késztetik a bőrmirigyeket, hogy felesleges zsiradékot termeljenek, ami növeli a pattanások kialakulásának kockázatát. Az akné két fő típusa: a gennyet is tartalmazó pattanás, illetve a sötét, felszín alatt maradó mitesszer.

Az étkezés és a különböző diéták több szempontból is befolyásolhatják a bőr zsírosságát, ezáltal az aknék megjelenését. Az egyik hatás, maguk az olajos, zsíros ételek, azonban téves az az elképzelés, hogy a szotyi vagy egyéb olajos magvaktól leszünk pattanásosak. Fő okozók lehetnek például vércukorszintet befolyásoló ételek: ugyanis ha a vércukorszint gyorsan megemelkedik, az egy inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) felszabadulását idézi elő a szervezetben, amelyből ha túl sok van a vérben, akkor a faggyúmirigyek túltermelhetnek és zsírosodik a bőr, könnyebben megtelnek a pórusok.

diéta
Forrás: Unsplash

A magas glikémiás indexű szénhidrátok általában gyorsan emelik a vércukorszintet, ezért ezeket érdemes kerülni, kiiktatni. Ilyen a fehér liszt, cukor, fehér rizs.

Az akné diéta alapja tehát ezeknek az élelmiszereknek a lecsökkentése, illetve a megfigyelések szerint, érdemes elkerülni a tejtermékeket és transzzsírokat is azoknak, akiknek nagyon problémás a bőre.

Ám, amiket mindenképp építsünk be az étrendünkbe, az a friss és nyers zöldségek, gyümölcsök. Fogyasszunk alapleveket, amelyeknek magas kollagén tartalma van, illetve a leglényegesebb, hogy naponta legalább 2-3 liter vizet mindenképp igyunk meg.

Forrás: healthline.com
Borítókép forrása: Unsplash