Barion Pixel Tényleg a biotin az egyik legjobb vitamin a hajhullás ellen? – Coloré

Tényleg a biotin az egyik legjobb vitamin a hajhullás ellen?

2022. 09. 11.

A biotin egy esszenciális B-vitamin, amelyet a haj egészségének és növekedésének elősegítésére használhatunk. Biotinhiány esetén a haj elvékonyodhat, több hajszálat veszíthetünk.

A biotin szedhető étrend-kiegészítő formájában, de megtalálható olyan élelmiszerekben is, mint a tojás, élesztő, zab, gomba, spenót, sárgarépa, marhahús és a búzacsíra. Ez a B-vitamin létfontosságú mikrotápanyag, mivel részt vesz a tápanyagok anyagcseréjében, de ennek tulajdonítják a szép bőr és haj meglétét is. A B-vitaminok együttesen pedig az idegrendszer támogatói, egymással szinergiát alkotva működnek és szolgálják egészségünket.

A kutatások szerint bizonyos esetekben a biotin pótlása segítheti a haj erősödését, dúsulását. Ez persze attól is függ, milyen alap probléma miatt hullik a hajunk vagy vékonyodik el. Az alopecia betegség esetén, klinikai biotinhiány vagy átmeneti hajhullás esetén hasznunkra lehet a biotin kiegészítés. Csodát persze nem fog tenni és legalább 2 hónap kell, hogy az eredményeket megtapasztaljuk.

biotin
Forrás: Unsplash

A biotinnak további előnyei is vannak a szervezet számára, például meggátolhatja a körmök elgyengülését, töredezését, tompíthatja a diabétesz okozta idegfájdalmakat, csökkenti a stressz érzetet.

A biotin a beleinkben is szintetizálódik, ezért ha valakinek felszívódási betegsége van, vagy antibiotikumos kúrák után kipusztul a bélflórája, esetleg nyers tojást vagy sok alkohol fogyaszt, azoknál hatványozottan jelentkezhet a biotinhiány.

A hiányállapotra utaló jel lehet a haj fokozott hullása, elvékonyodása, a körmök töredezése, ingerültség, fáradékonyság, kiszáradó bőr, kiütések, végtag zsibbadás, esetenként kötőhártya-gyulladás.

Az tehát, hogy a biotin-e a legjobb hajvitamin, nem dönthető el általánosan, bizonyos problémák esetén kimondottan jó eredményeket érhetünk el vele. További hajvitaminnak számít még az E-vitamin, a kollagén és a B5-vitamin. Ezenkívül fontos a hajhagymák egészséges működéséhez az elegendő mennyiségű folyadékpótlás.

Forrás: healthline.com