Barion Pixel Aerob mozgás – mit jelent és mire jó? – Coloré

Aerob mozgás – mit jelent és mire jó?

2021. 04. 19.

Milyen folyamatokat különböztetünk meg a szervezetünkben energiatermelés szempontjából és vajon ezek hogyan segítik az edzéseinket?

Még mindig nagyon sokan dolgozunk otthonról, és keveset is mozdulunk ki, ezért fontos, hogy beépítsük a mindennapjainkba a rendszeres testmozgást. Ha már belekezdünk, fontos tudnunk, hogy milyen típusú mozgást miért érdemes végezni.

Aerob és anaerob – mi a különbség?

Energiatermelő vagyis anyagcsere folyamatból kettő fajta van a szervezetünkben – aerob és anaerob. Mindkét kifejezés az oxigénre vezethető vissza, és arra, hogy hogyan jut a testünk a mozgás elvégzéséhez szükséges energiához.

Aerob mozgásnál lassú az edzés, nem fulladunk ki, erőkifejtésünk közepes, mert a szervezet a szénhidrátokat és zsírokat oxigén segítségével kezdi elégetni, innen ered majd az energiánk. Pont emiatt viszont van ideje a zsírégetést beindítani, amivel elindulhat a fogyás. Az ilyen mozgás az állóképességünket fogja növelni és javítja a szervezetünk oxigénfelhasználásának hatékonyságát.

A magasabb intenzitású anaerob mozgásokra viszont az jellemző, hogy sokkal nagyobb energiabefektetést és erőkifejtést igényel, melyhez kevés a szervezet oxigénje. Ezért pótolnia kell azt, ami miatt pedig zihálni, lihegni kezdünk. A szakértők azt javasolják, hogy edzéseink során érdemes váltogatni a két fajta mozgásformát, ezt intervall edzésnek hívjuk, mellyel a két mozgástípust ötvözve sikeresebbek lehetünk, akár a fogyás terén is.

Nem a mozgástípus határozza meg, hogy valami aerob vagy anaerob-e, hanem az erőkifejtés – hiszen a hosszútávfutás aerob tartományban történik és (jobb esetben) nem fulladunk ki, a sprintnél viszont igen.

bicikli aerob mozgás
Forrás: unsplash.com

A leggyakoribb aerob edzésformák

  • Úszás
  • Kocogás
  • Gyaloglás
  • Biciklizés
  • Sziklamászás

… és az otthon végezhető aerob mozgások

De mi a helyzet a kardióval?

Sokan egy kalap alá veszik az aerobot a kardiózással, pedig nem ugyanazt takarja a két kifejezés. A kardióedzések központjában a szív-és érrendszer erősítése áll, de ugyanúgy lehet őket aerob és anaerob tartományban is végezni, tehát nincsenek intenzitáshoz kötve ezek a fajta mozgások. Míg egy aerob edzés során a maximális pulzus 60-65 százalékát ajánlott csak elérni, addig kardióról magasabb pulzusszám esetén is beszélhetünk.