Barion Pixel Rákositól Kádárig: szocreál képzőművészet a Gaál Imre Galériában – Coloré

Rákositól Kádárig: szocreál képzőművészet a Gaál Imre Galériában

2022. 06. 25.

Egyéves kutatómunka áll a nemrég megnyílt Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban című kiállítás különleges gyűjtése mögött, amely augusztus 6-ig ingyenesen megtekinthető a Gaál Imre Galériában.

A szocreál festmények – látszólag – eltűntek a mindennapokból: kevés alkotás bukkan fel aukciókon vagy régiségpiacokon, de feltehetően sok van még belőlük magánszemélyeknél, gyűjtőknél, vagy éppen pincékben, padlásokon. Néha pedig úgy kerülünk egy-egy szocreál alkotás közelébe, hogy nem is vagyunk ennek tudatában: pályaudvarokon, köztereken, sőt, elvétve még hivatalokban is láthatunk festményeket, szobrokat ebből a korszakból, Székesfehérvártól kezdve Karcagon, Budapesten, Dunaújváron át Mezőkövesdig.

Szocreál képzőművészet
A kiállítással azonos című könyv borítója, Moldován István 1959-ben készült festményével / Kép forrása: Gaál Imre Galéria

Barabás Géza festménykereskedő-szakértő egyéves kutatómunkát fordított arra, hogy megtalálja a szocreál képzőművészet elfeledett ritkaságait. Betekintett a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria képnyilvántartásába és raktáraiba, s gyűjtőknél, kereskedőknél is keresgélt.

„A kutatómunka kötelező velejárója, hogy a témával kapcsolatos eddig megjelent könyvek egy részét megnéztem és elolvastam. Az interneten fellehető néhány dokumentumfilm, interjúk szintén segítettek a téma mélyebb megismerésében (…) A leghasznosabb segítség a budapesti Ecseri Piacon és a vidéki régiségpiacokon való képkeresés volt” – mondta a festményszakértő, a kiállítás kurátora.

Kiállítás és könyv


A Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban című kiállítás megszervezése arra ösztönözte Barabás Gézát, hogy egy könyvet is kiadjon a témáról. A 96 oldalas kötetben 98 festményt, 12 rézkarcot és hét korhű zászlót mutat be a szerző. A tárlaton egyébként 55 festmény, közte a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő kilenc nagyméretű, impozáns alkotás tekinthető meg.

„Sok kedvenc képem van a kiállított művek között, de ha feltétlenül szükséges kiemelnem egyet, akkor a címlapra került Moldován István 1959-ben készült festményét említeném” – mondta a szakértő. „A festmények beszélgetnek velünk, ha van rá fogadó készségünk. Elmondják, hogy milyen korban születtek, hogyan éltek a kor emberei, milyen mesterségbeli tudása, munkakedve, érzelemvilága, gondolatai voltak az alkotónak (…)” – tette hozzá.


Az Gaál Imre Galériában augusztus 6-ig ingyenesen megtekinthető kiállítást minden korosztálynak ajánlják.

Borítókép forrása: Gaál Imre Galéria / Fenyő Andor Endre: Tavaszi munkák Badacsonyban (1956)