Barion Pixel Kádár-kocka tuning – tervrajztól a megvalósulásig – Coloré

Kádár-kocka tuning – tervrajztól a megvalósulásig

2021. 04. 29.

Igen nagy képzelőerővel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a szocializmusból ránk maradt, fantáziátlan Kádár-kockákba belelássunk valami rendkívülit. Kész szerencse, hogy vannak mások, akik megtették helyettünk – nekünk pedig már csak le kell aratnunk a babérokat!

A Kádár-kocka múltja, jelene és jövője

A „vidéki panel” – így csúfolták már a Kádár-korszak emberei is ezeket a szürkén sorakozó kockaházakat, melyekből több, mint 800 ezer darab maradt fent Magyarországon és van használatban mind a mai napig. Azonban velük kapcsolatban a legnagyobb gondot még így sem az erősen megkérdőjelezhető esztétikum jelenti – sokkal inkább az energetikai korszerűtlenségük és a meglehetősen költséges fenntartásuk.

Örömteli hír viszont, hogy megtörténtek az első lépések ezeknek az ingatlanoknak a korszerűsítése felé. Így hamarosan ökológiailag és gazdaságilag is fenntartható, az erőforrásokkal gondosan bánó, kreatív és a mai családok igényeit teljes mértékben kielégítő, megújult kockaházak lephetik el kis hazánkat.

Csak lapozzuk fel a katalógust, és válasszunk egy otthont!

Mostantól a jövendőbeli kockaházunk küllemének kiválasztása éppen annyira egyszerű és szórakoztató, mint teletömni a virtuális bevásárlókosarunkat a kedvenc ruhamárkánk webshopjában. Mindez pedig a frissen kiadott Nemzeti Mintaterv Katalógusnak köszönhető, melynek mintaterv keresőjében egy regisztrációt követően és a „kockaházak átalakítása” gombra kattintva máris ingyenesen juthatunk megannyi gyönyörű, 3D-s látványtervhez. A szűrők segítségével pedig kiválaszthatjuk a ház alapterületét, a szobák számát, a családtagok számát, a tetőformát, a telek lejtését, sőt, még a család életmódját is. Így olcsóbban és gyorsabban szerezhetünk be szakmailag elbírált és műszakilag ellenőrözött, egyszerű bejelentésre előkészített tervdokumentációt, melyet a helyi adaptáló építész alakít majd a saját telkünkhöz.

…és a valóra vált képzelet

Nem kell a képzeletünkre bíznunk, hogy milyen lenne a fenti tervrajz a valóságban – mert a most következő videóban teljes valójában tárul a szemünk elé lehetséges jövendőbeli otthonunk. Ugyanis a Solar Decathlon Europe által rendezett nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny alkalmából meg is építették a jövő „Kádár-kockáját”. Azonban a jellegzetes, négyszögletes tetőformán kívül már távolról sem emlékeztet a Hungarian Nest+ projekt öko-otthona a Kádár-korszak fantáziátlan egyenházaira.

Hiszen bármelyik modern család boldogan rakna fészket ebben a fa borítású, hatalmas ablakokkal felvértezett és napelemekkel működtetett otthonban. És még csak ezután jönnek ennek a háznak a kuriózumai! Az egyik legnagyobb dobása az épület közepén kialakított Venturi torony, mely lehetővé teszi a ház helyiségeinek passzív légcseréjét: nyáron hűsít, télen viszont napfénnyel tölti meg a tereket. Ezenkívül a mobil életterek és okos bútorok lehetővé teszik, hogy otthonunk mindig alkalmazkodjon a megváltozott életkörülményeinkhez – így nem érhet minket meglepetés, ha új taggal bővül a család, vagy minket is elér a home-office hullám.

Borítókép forrása: mintatervkatalogus.hu