Barion Pixel 3 magyar írónagyság, 3 könyv, 3 történet: őszi könyvajánló esős napokra – Coloré

3 magyar írónagyság, 3 könyv, 3 történet: őszi könyvajánló esős napokra

2023. 11. 06.

Hol kezdődik és hol végződik az egyén felelőssége a saját sorsa, és kapcsolatai – különösképp, ami a rokoni szálakat illeti – tekintetében? E kérdés lehet a közös nevező a kortárs irodalom három nagyja, Gárdos Péter, Kepes András és Vámos Miklós új történeteiben, amik tökéletes kikapcsolódásként szolgálhatnak a hűvös, esős napokon, egy bögre kakaó vagy egy pohár vörösbor társaságában.

Ősszel jellemzően nagyobb kedvet kapunk az olvasáshoz, mint az év során bármikor: a hűvös idő gyakran bekuckózásra és elmélkedésre ösztönöz minket. Őszi könyvajánlónkban olyan szerzők köteteit ajánlunk az olvasó figyelmébe, akik nevei ugyan már évtizedek óta a kortárs magyar írók legnagyobbjai között szerepelnek, mégis elmondhatjuk, hogy most érnek be igazán: mind, ami történetszövésük összetettségét, mind, ami alkotásaik mondanivalóját illeti. 

Őszi könyvajánló

1. Gárdos Péter: Szemérmetlen történetek

Míg leghíresebb kötetében, a Hajnali lázban szülei tündérmesébe illő egymásra találását örökítette meg, addig a Szemérmetlen történetekben a második világháború és az utána következő kommunizmus legsötétebb zugaiba kalauzolja az olvasót a Balázs Béla-díjas rendező, nemzetközileg is (el)ismert író, Gárdos Péter

Gárdos ezúttal korántsem egy szirupos, happy end-jellegű történettel örvendezteti meg az olvasót, sokkal inkább egy mélyen realista alkotással, amely azokról a figurákról szól, akiket bedarált, s végül megsemmisített a 20. század, pontosabban annak valamely diktatórikus rezsimje. (Érdekesség, hogy Gárdos kötete az eredetileg 2018-ban megjelent Hét mocskos nap átdolgozott kiadása: az író elmondása alapján egyszer csak „az a fura érzete támadt, hogy van még dolga azzal a könyvvel.” Így hát „elhajította az eredeti szerkezetet, kitalált más szereplőket és megváltoztatott bizonyos viszonyokat, helyszíneket, hangsúlyokat.”) Így, ebből a vágyból és cselekményfolyamból született meg a Szemérmetlen történetek

Gárdos Péter, Szemérmetlen történetek
Kép forrása: a szerző saját fotója

Gárdos régi-új kötete egy több, mondhatni ezer szálon futó történet, amelynek központjában két fiú, s elődjeik élete és döntései állnak. A kötet a hatvanas évek budapesti iskolájában kezdődik, ahol a tizenéves fiúk csínje után kitör a botrány: a kommunista rezsim büntetőgépezete alapjaiban változtatja meg a fiúk életét.

A botrány kapcsán egyre mélyebben vájkálunk a gyerekek származásában, valamint az őket és családjuk történetét összekötő szálakban. Ezek azonban nem választhatók külön Magyarország 20. századi történelmétől, mi több, szervesen összefüggenek azzal. Gárdos alkotása azt az örök kérdést feszegeti, vajon tényleg eleve elrendeltetett a sorsunk vagy tehetünk valamit annak alakítása érdekében? 

Kiknek ajánljuk: Akik szeretik a történelmet, de a „big picture” helyett ezúttal a „kis emberek” nézőpontjából fogadnák be a 20. század véres, zavaros, olykor érthetetlen történetét. 

A kötet az Open Books Kiadó gondozásában jelent meg és 4.999 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

2. Kepes András: Két macska voltam

A realista történetszövés egyik legszebb példája lehet Kepes András néhány héttel ezelőtt megjelent kötete, a Két macska voltam. Harmadik regényében Kepes a dupla narráció módszeréhez nyúl: hol a főhős, Novák György, hol egy objektív, külső szemlélő perspektívájából követhetjük a csaknem négyszáz oldalon át tartó esemény-folyamot. 

Kepes elmondása szerint beszélő címet adott alkotásának: a Két macska voltam ugyanis Karinthy Frigyes nevezetes mondatára utal, miszerint: „azt álmodtam, hogy két macska voltam és játszottam magammal.” Ezt a játékot aknázza ki legújabb kötetében a 75. életévét betöltő Kepes, aki szerint „a két macskaság szükséges ahhoz, hogy az ember a valóságot tényleg reális módon tudja megközelíteni.” 

Kepes András, Két macska voltam, könyv, Open Books, őszi könyvajánló
Kép forrása: a szerző saját fotója

Kepes főhőse, Novák György ugyanis egy több szempontból meghasonlott ember, akire (akárcsak ránk, olvasókra) bőségesen ráfér a perspektívaváltás képességének elsajátítása. Gyuri apja az önkény és elnyomás elől elmenekülve új életet kezd ötfős családjával egy Isten háta mögötti faluban a hetvenes évek derekán, ám a bezártság egyre inkább előcsalogatja abúzusra hajlamos énjét. Gyuri még be sem fejezi az általános iskolát, amikor úgy dönt, elhagyja a családi fészket, de a „nem kellek senkinek” kiirthatatlan emléke skarlátbetűként nyomja rá bélyegét az életére, amely végül – saját döntéséből fakadóan – visszafordíthatatlan irányt vesz a bűn és a későbbi bűnhődés felé. 

Kiknek ajánljuk: Azoknak, akik hisznek ugyan az „örökölt sors”-teóriában, de nem félnek szembesülni az egyén felelősségével. Különösen akkor, ha annak útja egy szakaszon épp a börtönbe vezet. 

A kötet az Open Books Kiadó gondozásában jelent meg és 5.999 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

3. Vámos Miklós: Teendők halálom után 

„Akárhányszor megjelenik egy könyvem, meghatódom. Nehéz elhinni, hogy az emberek azt, amit én elgondoltam, elolvassák!” – mesélte Vámos Miklós Nyáry Krisztián Buksó nevű podcastjében október elején. Nyáry épp a Teendők halálom után című kötet apropóján beszélgetett az íróval, akinek említett kötete a Karcsú Könyvekre keresztelt sorozat negyedik alkotásaként jelent meg nemrég. 

(A Karcsú Könyvek könyvsorozat ötlete egy író-olvasó találkozón jutott Vámos eszébe, amikor egy olvasója felrótta neki, hogy ugyan imádja a köteteit, de azok rendkívül nehezek, így nem egyszerű őket az ágyban, vagy épp tömegközlekedés közben olvasni. Vámos meghallotta az olvasó kérését, így egy olyan könyvsorozatot tervezett, amelynek tagjai félévente jelennek meg, s könnyedén elférnek egy retikülben vagy hátizsákban, plusz alig van súlyuk.) 

Vámos Miklós, Teendők halálom után, őszi könyvajánló, Athenaeum
Kép forrása: a szerző saját fotója

Teendők halálom után akár Káin és Ábel modernkori történetének is megfeleltethető: az író ezúttal a testvéri kapcsolatok ezernyi árnyalatát vonultatja fel alkotásában. Nem titok, hogy egy „sült realista” alkotást kap kézhez az olvasó, hiszen mindannyian tudjuk: hiába köti össze a testvéreket az egyik legősibb kapcsolat, a vér, akkor sem bizonyos, hogy színtiszta szeretettel viseltetnek egymás iránt. Különösen, ha a vérzivataros 20. században messzire veti őket egymástól a sors: egyiket a vasfüggönyön belülre, másikukat azon túlra. Hogy mennyiben maradnak meg az alapvető értékek a két testvérben, s hogyan viszonyulnak egymáshoz úgy, hogy a vasfüggöny leginkább a szívükben, semmint Közép-Európában „hullott le”, azt Vámos az olvasó fantáziájára és szereplői különös döntéseire bízza. 

Kiknek ajánljuk: Mindazoknak, akik régóta keresik a testvérükkel a közös hangot, vagy legalábbis valamiféle magyarázatot arra nézve, hogy lehet egy anya és egy apa két gyermeke annyira más, mint a tűz és a víz. 

A kötet az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg és 4.299 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

Borítókép forrása: a szerző saját fotója
A könyvekért hálás köszönetünk az Open Books és Athenaeum Kiadóknak!