Barion Pixel 4 nő és egy kastély sorsa elevenedik meg Vámos Miklós Ötvenhét lépés című kötetében – Coloré

4 nő és egy kastély sorsa elevenedik meg Vámos Miklós Ötvenhét lépés című kötetében

2022. 05. 06.

Vámos Miklós olyan, mint egy Chanel kosztüm, sosem megy ki a divatból. Olvasták őt nagymamáink, édesanyáink, s most olvassuk mi is, miközben nem győzünk csodálkozni azon, hogyan tudhat egy férfi ennyire nőül.

„Iluska kedves, sose feledje, hogy habár sokan fordítva hiszik, a férfiak fákká válnak lassankint, a nők viszont kövekké, és a fák néha ledőlnek vagy elkorhadnak, de nékünk nőknek mindent ki kell bírnunk,” – szól az Ötvenhét lépés tételmondata. A kötet Vámos Miklós 2022-ben induló sorozatának első tagjaként debütál, s méretéhez és mondanivalójához híven arra tervezték, hogy bármely női retikülben megtalálja a helyét. Vámos, rutinos róka révén nem bízta a véletlenre a könyv külcsínét, s ezt nem győzi hangsúlyozni. Az ismertető szerint a szerző kihúzott a szövegből mindent, amit emberileg és művészileg csak lehetséges, így a rövid terjedelem ezesetben fokozott precizitással párosult. 

Vamos Miklos Otvenhet Lepes
Az Ötvenhét lépés női hangokat vonultat fel, s ezek egy-egy nehéz történetet mesélnek el. Kép forrása: Vámos Miklós Facebook oldala

Az Ötvenhét lépés, hasonlóan a szerző Anya csak egy van alkotásához női hangokat vonultat fel, s e különböző hangok egy-egy (általában nehéz) történetet mesélnek el. Vámos elmondása szerint megerőltető volt számára lelkileg a munkafolyamat, ugyanakkor szükségesnek érezte, hogy írjon a nők elleni erőszak különböző formáiról, mivel hazánkban az effajta irodalom még gyerekcipőben jár. Karakterei viszont nem csak a férfiak, hanem a történelem áldozatai is egyben, hiszen, mint ahogy arra rámutat: a világháborút átélt generációkra igen jellemző volt a velük megesett erőszak eltitkolása. 

Vámos azonban nem rejti véka alá, hogy karaktereit hús-vér alakokból gyúrta össze, sőt, néhány kifejezést is elcsent a valós személyektől, amelyek visszaköszönnek a kötetben, így például, hogy „poletár vagyok”, vagy „mehetnék vagyok”. Az ízes frázisokon túl kötetében megjelenik a napjainkban maintstream (Orvos-Tóth Noémi nyomán) „örökölt sorsok” tagédiája is, hiszen szereplői gyakran beleragadnak az otthon látott és elsajátított mintázatokba, s néha félelmetes módon, tudattalanul viszik tovább azokat, akárcsak mi, Vámos-olvasók.

A kötet az Anthenaeum Kiadó gondozásában jelent meg, s a Karcsú Könyvek projekt kapcsán évi két megjelenést terveznek: egyet februárban, egyet pedig októberben. 

Borítókép forrása: Libri