Barion Pixel Párhuzamos sorsok alakulásának lehetünk tanúi Vámos Miklós új kötetében – Megérkezett a Visz a vonat – Coloré

Párhuzamos sorsok alakulásának lehetünk tanúi Vámos Miklós új kötetében – Megérkezett a Visz a vonat

2023. 03. 14.

Hol férfi, hol női bőrbe bújik legújabb kötetében Vámos Miklós, ám a szereplői sorsában nemcsak az írói fantázia, hanem az utazás allegóriája is közös. Figurái ezúttal általában egy vonaton találkoznak, s a belső monológjuk olvasása közben ők maguk, s mi is rádöbbenünk: valójában sokkal több közös van bennünk, mint gondolnánk.

„Az utazás az élet kiszögellően legjobb része” – húzza alá Vámos Miklós a Karcsú Könyvekre keresztelt sorozat legújabb kötetében. Való igaz, a Visz a vonat központjában a vonat, pontosabban az utazás áll, ám a szereplők nemcsak ebben az élményben osztoznak a hosszúra nyúló kilométerek alatt. 

Vámos Miklós és a Karcsú Könyvek

Visz a vonat a 2022 első felében debütált, Karcsú Könyvekre keresztelt könyvsorozat harmadik része, s merőben más lélegzetvételű alkotásokat tartalmaz, mint elődei, az Ötvenhét lépés és a Palackposta. A három kötetben talán a külcsín a leginkább közös: a szerző és a kiadó nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a könyvek valóban karcsúak legyenek, olyannyira, hogy elférjenek egy retikülben. (Még akkor is, ha abban nemzetközileg káosz van – írja epésen új alkotásában Vámos.) 

A méreten kívül a borító is összeköti az eddig megjelent köteteket: az új könyv esetében Földi Andrea folytatta az égboltszimbólum kibontását, kiegészítve mindezt a vonat, s a sínek párhuzamosan futó, neonpink egyeneseivel. Mestermunka! 

Vamos Miklos Otvenhet Lepes
Kép forrása: Vámos Miklós Facebook oldala

Visz a vonat

A külcsín mellett persze a tartalom sem elhanyagolható: az előzőekhez képest könnyedebb hangvételű olvasmányokkal találkozunk e kötet hasábjain. Ez persze nem véletlen, sőt! A hátsó borító tanulsága szerint Vámos nemzedékében minden kisfiú – beleértve őt is –, vasutas akart lenni, így csak idő kérdése volt, hogy a feledésbe merült pályafutás egyszer egy irodalmi alkotásban manifesztálódjon.

Vámos alkotása az írói játékosság csimborasszója: hol férfi, hol női karakterek bőrébe bújik, kaméleonként váltogatja a bőrét, stílusát, nyelvezetét, aggodalmait, vágyait és fantazmagóriáit. Utóbbiból van bőven, de nem hibáztatjuk érte, hiszen utazás közben mi magunk is belegabalyodunk saját gondolataink hálójába. Az író viszont olyan műgonddal szövi asszociációit, hogy néha nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk karakterei esendőségén, amelyekkel persze tükröt tart nekünk, olvasóknak. 

Egy dupla kisregény, s kilenc novella alkotja a Visz a vonatot, amelyek „a vonat, az utazás és a végzet bűvöletében íródtak”, ennél fogva az író örökérvényű szavainak minden valamire való irodalomkedvelő polcán ott a helye.

A kötet – a korábbiakhoz hasonlóan – az Athenaeum kiadó gondozásában, a Karcsú Könyvek sorozat részeként jelent meg, a folytatásra (Teendők halálom után c. kisregény) pedig leghamarabb ősszel számíthatunk. 

Borítókép forrása: A szerző saját fotója