Barion Pixel Karácsonyi könyvajánló: Benedek Ágotától Gárdos Péterig – Bátor nők és szókimondó férfiak sorait javasoljuk idén a fa alá – Coloré

Karácsonyi könyvajánló: Benedek Ágotától Gárdos Péterig – Bátor nők és szókimondó férfiak sorait javasoljuk idén a fa alá

2022. 12. 08.

Valószínűleg kevés olyan ember van a világon, aki ne fogadna szívesen könyvet karácsonyi ajándék gyanánt. Ugyanakkor – a válogatás során – érdemes elgondolkodni azon, milyen fajta kötetet ajándékozunk rokonunknak, barátunknak vagy ismerősünknek, hiszen annak műfaja, témája és mondanivalója is üzenetet hordozhat a megajándékozott fél számára.

A közelgő ünnepek általában befelé fordulásra és esti bekuckózára ösztökélik az embereket: gyakori ilyenkor, hogy az egész napot könyvünk és egy pohár forralt bor társaságában töltjük. Karácsonyi könyvajánlónkban olyan köteteket gyűjtöttünk össze, amelyek kielégíthetik az ilyenkor feltámadó szükségleteinket és kíváncsiságunkat a legkülönfélébb témák iránt, továbbá kiváló ajándéknak bizonyulhatnak a fa alá, ha tisztában vagyunk rokonunk ízlésével és érdeklődési körével. 

Házi pszichológusok figyelmébe: Dr. Máté Gábor – Normális vagy

Nem véletlen, hogy a világszerte elismert, magyar származású orvos, Dr. Máté Gábor új kötete (Normális vagy – Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban) megjelenésétől kezdve a hazai és a nemzetközi sikerlisták élére került. Máté ugyanis azt a kérdést veszi górcső alá, amely a magunk módján valamilyen szinten mindannyiunkat foglalkoztat: vajon miért „nem vagyunk jól” mostanában. 

Könyvében „belülről kifelé” haladva vázolja fel a feltett kérdésre adható válaszok sokaságát, kezdve a genetikai örökségünktől, a fogantatásunk, születésünk és neveltetésünk körülményein át a társadalomban tapasztalható problémákig, okfejtését pedig hasznos tanácsokkal, s a gyógyulás felé vezető út felvázolásával zárja. 

Teszi mindezt végtelenül realista, mondhatni orvoshoz méltó módon: saját praxisából vett, életszerű példáit régi és új kutatási eredményekkel támasztja alá, hogy mindannyiunk számára befogadható legyen a szomorú konklúzió: ha ugyanis figyelmen kívül hagyjuk a traumák, a ránk zúduló információtömeg és a stressz hatásait, nem érthetjük meg, miért van annyi autoimmun és pszichológiai betegséggel küzdő ember a világon. 

Karácsonyi könyvajánlónkban azoknak javasoljuk ezt a kötetet, akiknek elege van a semmitmondó önsegítő könyvek hasonló gondolatokat ismétlő folyamából, s szívesen nyitnának újfajta ötletek és megoldások felé, már ami a lélekbúvárkodást illeti. 

A történelem és az igazság szerelmeseinek: Gárdos Péter – Semmelweis Ignác rövid boldogsága

Noha az idősebb korosztálynak inkább filmrendezőként csenghet ismerősen Gárdos Péter neve (legemlékezetesebb filmjei közé tartozik az Uramisten Feleki Kamillal a főszerepben vagy a Szamárköhögés Törőcsik Marival a fókuszban), Péter az irodalom terén is letette már névjegyét. Első regénye, a Hajnali láz című kötet óriási népszerűségnek örvendett mind itthon, mind külföldön, de másik két alkotása, a Hét mocskos nap és a Királyi játék is hasonló fogadtatásra talált. 

karácsonyi könyvajánló, Gárdos Péter, Semmelweis Ignác rövid boldogsága, Open Books
Gárdos Péter új kötete kendőzetlen őszinteséggel emlékezik meg Semmelweis Ignácról. Kép forrása: Openbooks.hu

Karácsonyi könyvajánlónkból nem hiányozhat Gárdos idén megjelent, új kötete, amely merőben különbözik korábbi történeteitől: a Semmelweis Ignác rövid boldogsága című könyvében az egyik legnagyobb magyar zseni, az anyák megmentőjének életét, s kérészéletű kibontakozását írja le a tőle megszokott, élvezhető stílusban. Noha azzal sokan tisztában vannak, miért is a szülész-nőgyógyászról kapta a nevét hazánk legprominensebb orvosi egyeteme, azt már kevesebben tudják, miféle élet-halál harcot vívott ez a géniusz korának gőgös orvostársadalmával, akik képtelenek voltak elfogadni: az akkoriban igen gyakori gyermekágyi lázért ők a felelősek. 

Gárdos Péter kötete egyfajta tisztelgés Semmelweis zsenialitása felé: a valóságmagon alapuló történetet itt-ott egészítette csak ki fantáziája részleteivel. A történelmi regényt azoknak ajánljuk, akik könnyed, befogadható olvasmányra vágynak, s szívesen elmerülnének a 19. századi Osztrák-Magyar Monarchia (olykor) elborult eszmerendszerében. 

A romantikus lelkeknek: Karády Anna – A füredi lány trilógia

„Mindig is érdekelt, hogyan éltek, hogyan öltözködtek, mit gondoltak abban az időben. Tudni akartam, milyen az élet gépek, autók, az ipari forradalom eszközei nélkül. A legnagyobb kérdés az volt a fejemben, vajon mit kezdtek ennyi idővel” – fogalmazta meg a trilógia szerzője, Karády Anna első kötete, A füredi lány című történelmi regény motivációját egy vele készült riportban

Karády ötlete ugyan első hallásra furcsának tűnhet (mivel hazánkban nem olyan gyakori a történelmi fikció műfaja), az írónő különleges történetszövése egy pillanat alatt berántja az olvasót a 18. századba: akárcsak főszereplőjét, Almássy Annát a Koloska-forrás vize. Anna épp egy kiránduláson vesz részt a családjával a forrásnál, amikor egyik pillanatról a másikra az Úr 1763. esztendejében találja magát, ami, ha nem elég óvatos, végzetes kornak bizonyulhat egy fiatal, eszes nő számára. A történet szerencsére nemcsak a korhű emberek és szokások ábrázolásával él, hamar romantikus fordulatot is vesz: Anna beleszeret Füred egyik leggazdagabb családjának sarjába, a nemes Oroszy Mihályba, aki fenekestől felforgatja az életét.

karácsonyi könyvajánló, A füredi lány, Karády Anna
Karácsonyi könyvajánló: Karády Anna trilógiája megjelenése óta a sikerlisták élén áll. Kép forrása: Libri.hu

Karády egyébként már az első kötet előtt tisztában volt vele, hogy nem egykötetes mű kerekedik majd Anna és Mihály szerelméből, vele készült interjúnkban pedig elárulta: „Vannak részek, amik könnyebben születtek, és olyan mondatok is akadnak, amelyek lassan, és arányaiban rettentő sok időt igényeltek. Nem rendelkezem még akkora tapasztalattal e téren, de számomra nagyjából egy év – egy könyv tűnik reálisnak, mert a kutatás, az ötletelés, az ellenőrzés, a kézirat átolvasása, szerkesztése időigényes folyamat.”

Az azóta három kötetesre duzzadó történetfolyamot A füredi lány, A füredi földesúr, A füredi gyermek sorrendben érdemes elolvasnimíg a Cigányélet grófi módra novelláskötet az első alkotás kiegészítéseként állja meg a helyét. 

A bevállalósoknak: Benedek Ágota – Állva maszturbálok

Üstökösként robbant be a magyar irodalmi életbe Benedek Ágota első, Rumbarumbamm című karanténnaplója a koronavírus-járvány kellős közepén, s nem volt véletlen az időzítés, hiszen Ágota a világjárvány groteszk vagy épp nevetséges mozzanatait dolgozta fel naplóbejegyzéseiben. 

Noha azóta lecsillapodtak a kedélyek, az általános szorongás és aggodalom nemhogy csökkent volna az emberekben, hanem nőtt, ám korántsem vagyunk ezzel egyedül, sőt! Benedek odáig megy, hogy új kötetében, az Állva maszturbálokban sorra veszi mindennapi szorongásait: elmélázik például azon, mi történne, ha pont akkor újítaná meg útlevelét, amikor menekülni kellene a háború miatt, de azon is morfondírozik, miért szorong a természetben pisiléstől vagy az abortusztól. 

karácsonyi könyvajánló, Benedek Ágota, Állva maszturbálok
Karácsonyi könyvajánlónk elmaradhatatlan pontja Benedek Ágota új kötete, amelyben szerző saját abortuszáról is vall. Kép forrása: Libri.hu

Benedek felszabadító őszintesége olyan gyógyírként hat a lélekre, mint a Xanax: az összehasonlítás pedig nem véletlen, hiszen a könyv fizimiskája erősen a gyógyszerre hajaz, s ha nem vigyázunk, szavai gurgulázó nevetést válthatnak ki belőlünk a legreménytelenebb hírek olvasása után is. Benedek Ágota könyvét azoknak ajánljuk, akik szeretnének kilépni a mindennapjainkat körbelengő negatív hírfolyamból, s kíváncsiak arra, hogyan kezelhetnénk humorral a minket körülvevő, felborult világ túlkapásait.

Az önéletrajzok kedvelőinek: Tóth Júlia Éva és Péterfy Bori – Borikönyv

Meglepő volna, ha a stage divingról ismert színész- és énekesnő, Péterfy Bori szokványos portréval lépett volna be az irodalom nagyjai közé: Borikönyv című memoárja pontosan olyan sokszínű és összetett, mint ő maga. A Tóth Júlia Évával közösen jegyzett mű Bori életének egy-egy gondosan kiválasztott, s kivesézett jelenetébe enged betekintést, s általa picit közelebb kerülhetünk ahhoz, vajon hogyan született meg „a Bori-fenomén”.

„Fontos és tudatos döntés volt, hogy a kötet ne egy klasszikus, életrajzi mű legyen, hanem inkább egy új művészeti ágban való megnyilvánulás. Az volt a cél, hogy el tudjak mesélni magamról valamit úgy, hogy az nem egy szerep, nem egy film, nem egy dalszöveg, nem egy popszám, hanem egy könyv” – nyilatkozta nekünk az alkotófolyamatról idén nyáron Bori, aki azt is elárulta: noha alapvetően az ő visszaemlékezéseit tartalmazza a kötet, előfordult, hogy a pontosság kedvéért édesapja segítségét kérte. 

A Bori visszaemlékezéseiből készült portrét mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének elmerülni egy, a magyar történelem szempontjából is jelentős családfa történetében (hiszen Bori olyan felmenőket tudhat maga mögött, mint Áprily Lajos és Jékely Zoltán), továbbá szívesen megismernék az embert a díva mögött. 

Borítókép forrása: A szerző saját fotója