Barion Pixel Benedek Ágota mindennapi szorongásairól és saját abortuszáról is ír az Állva maszturbálok c. új könyvében – Coloré

Benedek Ágota mindennapi szorongásairól és saját abortuszáról is ír az Állva maszturbálok c. új könyvében

2022. 12. 13.

Az elmúlt évek történéseit szemrevételezve nem csoda, hogy egyre többen szorongunk, akár a legbagatellebb, leghétköznapibb problémákon is. Benedek Ágota új kötete, az Állva maszturbálok ezeket az aggodalmakat veszi sorra, mindezt az írótól megszokott groteszk stand-up formájában, de ne tévesszen meg minket a könnyed stílus, hiszen Benedek olyan fajsúlyos témákat dolgoz fel, mint a háború, a gazdasági válság vagy épp az abortusz. Akkor is, ha az a sajátja.

Ha jellemezni kellene az elmúlt néhány évet, talán a szorongás lenne rá a legmegfelelőbb hívószó, hiszen volt / van mitől tartanunk. Mindenesetre megnyugtató a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a kisebb-nagyobb problémák iránt érzett aggodalmainkkal, mit több, Benedek Ágota egy teljes kötetet szentelt ennek a témának nemrég megjelent új kötetében, az Állva maszturbálokban. 

Benedek Ágota és a szorongásnapló

Aki picit is képben van a magyar irodalmi élet történéseivel, annak valószínűleg ismerősen cseng Benedek neve, hiszen első kötete, a Rumbarumbamm karanténnapló azonnal a sikerlisták élére röpítette 2020-ban. Ebben az alkotásában a szerző a járvány mindenkit érintő groteszk, lehangoló vagy épp humoros történéseit dolgozta fel, ezzel mosolyt csalva arcunkra a járvány legsötétebb pillanataiban. 

Második kötete hasonló gondolaton alapszik, hiszen a Xanaxos doboz borító egyet jelenthet csupán: gyógyírt a mindennapi szorongásainkra. Benedek ugyanis nem titkoltan szorong, teszi mindezt a stand-up műfaj nagyjait megszégyenítő stílusban: nehezen tudja az ember, hogy sírjon vagy nevessen a szavain. 

karácsonyi könyvajánló, Benedek Ágota, Állva maszturbálok
Benedek Ágota saját abortuszáról is vall új kötetében az Állva maszturbálokban. Kép forrása: Libri.hu

Az ELTE magyar nyelv és irodalomszakos hallgatójaként végzett, majd az SZFE-n forgatókönyvírást tanult Benedek mesterien forgatja a tollat, hiszen elénk tárt aggodalmai akár a sajátjaink is lehetnének: szorongás attól, hogy az útlevelünk pont akkor nem lesz meg, amikor menekülni kellene a háborútól, szorongás a természetben pisiléstől, s úgy un block az intimitástól, szorongás a méhszájtágítástól és nem utolsó sorban az abortusztól. 

Abortusz és szégyen: kéz a kézben?

Benedek könyve ugyanis nemcsak posztkovid szorongásnapló, hanem egy súlyos önvallomás is egyben: az író a terhességmegszakításáról is megemlékezett új alkotásában, mint a Telex.hu-nak írt véleménycikkében a könyv megjelenése előtt írja: 

„Ez a könyv fikció, de sok helyütt az életem valós eseményeiből rugaszkodik el. Mint például a könyvben felbukkanó és ezeket a humorral izzasztó fejezeteket egyre sűrűbben átszövő abortusz története. Ez egy valós esemény. Tényleg volt egy abortuszom.” 

Benedek a saját stílusában boncolgatja azt az érzelmet, amely az abortusz kapcsán talán leggyakrabban felbukkan: a szégyent, s a stigmalizálást, amelyet a pro choice párti vagy abortuszon átesett nők éreznek a beavatkozás után. „Miből ered ez a szégyen? Mi ez a különös ellentmondás, hogy nők milliói hangosan és harciasan tüntetnek a jogukért, hogy megszakíthassák a nem kívánt terhességüket, és közben szégyellik, ha megszakítják a terhességüket? Amikor az ember szégyelli magát, tulajdonképpen attól tart, hogy elítélik a cselekedetei miatt. Kiközösítik, rosszallják, stigmatizálják. Az abortuszstigma egy létező jelenség, amit társadalmi, kulturális, vallási negatív attitűdök erősíthetnek fel” – írja fent idézett véleménycikkében. 

A teljes képhez ugyanakkor mindenképp érdemes elolvasnunk az Állva maszturbálokat, amely (hazánkban) úttörő módon, merőben más aspektusból foglalkozik a szorongás, a megfelelés, a másság és az abortusz témáival. 

A kötet a Libri könyvkiadó gondozásában került a könyvesboltok polcaira, ám saját, házi gyűjteményünkben is mindenképp ott a helye. 

Források: ITT és ITT
Borítókép forrása: A szerző saját fotója