Holnaptól újra a könyveké a főszerep a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron

2022. 10. 12.

2022-ben sokadszorra, de a szokásostól eltérően új helyszínen jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelynek ezúttal a Nemzeti Táncszínház ad otthont október 13-16. között.

Újra itt a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, az év egyik legjobban várt könyves eseménye, amelynek – a szokásoktól némiképp eltérően – ezúttal a Nemzeti Táncszínház ad otthont október 13-16. között. 

Tobzódás az irodalomban

Ahogy azt megszokhattunk, idén is színes irodalmi felhozatalra érdemes számítani a négy nap alatt, hiszen a rendezvényen – a teljesség igénye nélkül – képviselteti magát Gerlóczy Márton, Péntek Orsolya, Mészáros Dorka, Peer Krisztián, Tisza Kata, Dobray Sarolta, Durica Katarina, Darvasi László, Benedek Ágota, Bódis Kriszta, Kemény Zsófi és Para-Kovács Imre. (A részletes program ITT érhető el.) 

Margó Irodalmi Fesztivál
A Margó Irodalmi Fesztivál az év egyik legjobban várt kulturális eseménye. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Persze, ahogy az lenni szokott, nemcsak „régi motorosok” új kötetei debütálnak a Margón, hiszen az esemény keretein belül ismét kiosztják a Margó-díjat, amelyre ezúttal rekord számú nevezés (56 kötet) érkezett. (A Margó-díjat 2015 óta a legjobb első prózakötetes írónak ítélik oda, tavaly Halász RitaMély levegő című alkotása, 2020-ban Harag AnitaÉvszakhoz képest hűvösebb, míg 2019-ben Fehér BoldizsárVak majom című kötete nyerte el a rangos elismerést, amely 500 ezer forint pénzdíjjal és kiemelkedő mértékű kereskedelmi és médiatámogatással és próbafordítással jár együtt.) 

Idén a legjobb tíz közé Bognár PéterHajózni kell, élni nem kellBorda RékaÉgig érő csalánHaász JánosApám óriási leszHavas JuliNincs hold, ha nem nézedKonrád JózsefA behajtóLichter PéterKubrick-akcióNagy Hajnal CsillagHétNémeth RóbertNem vagyok ittSzemethy OrsiA sikoltó és Vonnák DiánaLátlak című kötetei kerültek be, így akármi lesz is a zsűri döntése, annyi biztos, hogy érdemes figyelemmel kísérnünk az alkotások szerzőit, hiszen – ha hihetünk a tendenciának – közülük kerülnek majd ki a jövő kortárs író-nagyjai. 

Könyvek és zene: a legyőzhetetlen kombináció

A könyvek mellett a művészetek egyéb formái is képviseltetik magukat a nívós eseményen, hiszen a szervezők olyan zenekarokkal várják az érdeklődőket, mint a Magashegyi UndergroundHenri Gonzo és a Papírsárkányok, valamint a Lev Tolsztoj Háború és béke című klasszikusának karakteréről elnevezett Platon Karataev együttes. 

A Margó Irodalmi Fesztivál nem titkolt célja, hogy a fiatalok között is népszerűsítse az olvasást, így a szervezők a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal együttműködve szakmai programokat is meghirdetnek, amelyre magyartanárok és diákjaik jelentkezését várják október 12-ig. A jelentkező csoportok három különböző „órán” vehetnek részt október 14-én, pénteken: 10-11 óra között Horváth Kristóf „Színész Bob” irodalomóráján ismerkedhetnek meg a Háború és béke értelmezésével, természetesen picit másképp, mint a megszokott. 11-12 óra között Ukrajna magyarlakta címmel Valuska László beszélget majd Szöllősi Mátyás költő-, prózaíróval, fotóriporterrel, 12-13 óra között pedig Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? címszóval slam poetry-re invitálja a résztvevőket Hlinyánszky Doma, Kemény Zsófi és Pion István hármasa. 

Összességében elmondhatjuk, hogy idén sem lesz hiány kultúrából és szórakozásból a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, s ugyan az olvasás magányos műfaj, az olvasottak megbeszélése, s a közvetlen kapcsolat a szerzőkkel új távlatokat nyithat meg a könyvmolyok előtt!

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTIT