Barion Pixel Ha így csinálod, nem golyózol majd be a tapétavásárlástól! – Coloré

Ha így csinálod, nem golyózol majd be a tapétavásárlástól!

2022. 01. 15.

Hatalmas lelkesedéssel vetjük bele magunkat a tapéták közötti mazsolázásnak, szemeinkkel falva az insta-kompatibilis enteriőröket. Ez is tetszik, azt is imádjuk – de hogy lesz ebből jól átgondolt, megfontolt és tudatos tapétavásárlás, ami által a szívünk és az otthonunk számára is megleljük a tökéletes tapétát? Hát így…

A tapétavásárlás minden nehéz pillanata megtérül végül – csak tudatosan kell nekilátnunk!

Manapság szinte lubickolunk a piacon elérhető szebbnél szebb tapéták között, azonban mindig eljön az a pont, amikor a döntéshelyzet visszaránt minket a földre megbabonázottságunkból. Ahhoz, hogy a millióból kiválasszunk egyet, először is annak kell körvonalazódnia bennünk, hogy nagyjából milyen stílusú, színvilágú, mintájú tapéta lenne a szívünk vágya: egy klasszikus William Morristól, vagy inkább egy dús dzsungelt varázsolnánk otthonunkba? Ilyenkor a legjobb amit tehetünk, hogy elkezdjük összegyűjtögetni a nekünk tetsző inspirációs képeket, így a századik kép után már biztosan látni fogjuk, hogy milyen irányba induljunk el.

Ezután kellő magabiztossággal vethetjük bele magunkat a konkrét termékek válogatásába. Első körben valószínűleg az online felületen kezdjük majd meg leendő tapétánk felkutatását, ennek előnye pedig, hogy a végső befutók mindegyikével készíthetünk egy-egy mood boardot. De aki rendelkezik minimális Photoshop tudással, az szinte élethű képeken keresztül nézheti meg, hogy fest majd a tapétától megújult fala.

Bár szívünk szerint máris kattintanánk a vásárlás gombra, egy kis ideig még próbáljunk megálljt parancsolni magunknak, és a biztos siker érdekében tegyünk meg egy újabb lépést: rendeljünk a kiszemelt tapétából mintadarabot. Hiszen tudva levő, hogy minden egyes laptop és telefon torzít a színeken, azonban egy ilyen A4-es mintadarabbal a kezünkben nem érhet meglepetés minket! Megvizsgálhatjuk, hogyan hatnak rá az otthonunk fényei, és hogy valóban passzolni fog-e a már meglévő csempénkhez, bútorainkhoz – a fal színének kiválasztásában pedig kulcsfontosságú szerepe lesz!

Így válasszunk falszínt a tapétánkhoz

Nagyban megkönnyítjük az életünket, ha a kis tapétamintánkkal elballagunk a festékboltba és ahhoz választunk színt – mert már meglévő falszínhez a tökéletes tapétát kiválasztani felér egy lehetetlen küldetéssel. A kezünkben lévő mintánk színei viszont biztos támpontként szolgálnak és már csak azt kell eldöntenünk, hogy tapétánk mely árnyalatát szeretnénk viszont látni a falon. A legharmonikusabb hatást akkor érjük el, ha a tapétánk alapszínét visszük tovább a többi falon, viszont ha ezt esetleg túl sötétnek találjuk az adott helyiségbe, nyugodtan használhatjuk valamely minta árnyalatát. Amennyire lehet, próbáljunk tartózkodni a fehér falhoz minden megy téveszmétől, mert habár nem ördögtől való megoldás, viszont sokkal inkább egy önálló szigetként fog működni, mintsem az otthonunkkal szoros egységet képezve.

Célszerű kettő-négy árnyalatot kiválasztanunk – akkor is, ha csak leheletnyi különbség van közöttük -, majd mindegyikből vásároljunk egy kisebb kiszerelést, és kezdődhet a falpingálás! Mindegyikből kenjünk fel a falra egymás mellé legalább egy A4-es méretnek megfelelő foltot és figyeljük reggel, délben, este, hogy miként befolyásolja a napsütés vagy a borús idő, milyen az esti lámpafénynél – és főleg, hogy hogyan mutat imádott tapétánkkal.

Kicsi vagy nagy mintás, poszter jellegű vagy ismétlődő mintájú a tuti választás?

Erre a kérdésre leginkább a szoba, illetve a fal méretei adják meg a választ számunkra. Tévhit, hogy kisméretű falon csakis az apró mintájú tapéta jöhet számításba, ugyanakkor valóban ügyelnünk kell arra, hogy egy ismétlőd minta esetén legalább kétszer-háromszor teljes egészében látható legyen a minta. Mi több, akár egy gigantikus virágkompozíciót ábrázoló, poszter jellegű tapétával is megörvendeztethetjük kisebb szobánkat – meglepőmód tágítani fogja a terünket.

Tapétát minden konyhába és fürdőszobába!

Könnyedén véget vethetünk a rideg burkolatok önkényuralmának és könnyedséget, melegséget, játékosságot csempészhetünk akár vizes, párás helyiségeinkbe is pár tekercs tapétával. Kerülhet a konyhánk alsó és felső elemei közötti sávba, amit hagyományosan csempével szokás burkolni. Ám egy lepattintható üveglap mögé felragasztott tapéta éppolyan jó szolgálatot tesz a fröccsenő olajjal szemben, és tisztán tartása sem igényel plusz energiákat a részünkről. De ha csak egy kis vérfrissítésre vágyunk, akkor sem kell kalapáccsal ellátnunk két-három éves csempénk baját – egyszerűen tapétázzuk ki a csempe fölötti részt, főleg, ha nyitott polcok díszítik konyhánkat.

Szívbaj nélkül mehet a fürdőszobánkba is egy ámulatba ejtő tapéta – persze, ne közvetlenül a vizesblokkok közelébe. Az sem árt, ha megfelelően szellőztethető ez a helyiség, így biztos nem kezdi ki a pára új tapétánkat. Ezenkívül már a vásárlásnál érdemes figyelnünk a tapéta csomagolásán lévő ikonokat, melyek közül a három hullámos vonal árulkodik nekünk arról, hogy vizes, párás helyiségben nyugodtan felhasználható.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix