Barion Pixel William Morris mintái fittyet hánynak az idő múlására – Coloré

William Morris mintái fittyet hánynak az idő múlására

2021. 03. 24.

Ma 187 éve született William Morris, a valaha volt legnagyobb mintatervező géniusz, kinek tapétái és lakástextiljei az idő múlásával mit sem törődve ma, a 21. században is üde és zsenge színfoltjai otthonainknak – és egyben Morris halhatatlanságának bizonyítékai.

A kezdetek

Bár családja egyházi karriert szánt az ifjú Morrisnak, ő dacolva az elvárásokkal művészi pályára lépett. Számtalan művészi ágban kipróbálta magát, míg végül a kertjében nyíló rózsák hatására megalkotta első tapétamintáját, a Trellis-t, melyhez a madarakat barátja, Philipp Webb építész álmodta meg. Eleinte Morris bizonytalan volt tervezői képességeivel kapcsolatban, legalábbis erről árulkodnak az eredeti ceruzarajzokon felfedezhető gyakori módosítások. Később a Some Hints on Pattern Designing című kiadványában azt is elismerte, hogy „az ismétlődő minták tervezése embert próbáló feladat”, mire egy manchesteri nyomdász óvva intette, hogy vigyázzon, mert „a textilmintákat rajzoló ügyes és okos tervezők hajlamosak könnyen megőrülni”.

william morris tapeta2
Forrás: @wmorrisandco

A természet szerelmese

Morris egész életét a minták tervezésének szentelte, így vált az egyik első és leginnovatívabb modern tervezővé és dekoratőrré. Különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mintáival a vidéki idill bukolikus hangulatát becsempéssze az emberek otthonaiba. Így minden, amit Morris előállított felesleges sallangtól mentes volt és csak a természet nélkülözhetetlen, csupasz szépségeit tartalmazták: a növények, virágok, levelek és erdők viszik el a főszerepet, melyek mellett a madarak és az állatvilág számos élőlényei hozzák el a természet örömteli lüktetését otthonainkba. Csoda hát, hogy Morris munkásságának ennyi év távlatából is van létjogosultsága a mai modern otthonokban, amikor a természettel való újrakapcsolódás talán fontosabb, mint valaha?

Morris & Co.

Hiába telt el pontosan 160 év a Morris & Co. 1861-es alapítása óta, mi sem bizonyítja Morris munkásságának időtlenségét jobban, mint hogy összetéveszthetetlen mintáival ellátott függöny- és kárpitszöveteit, valamint tapétáit a mai napig hatalmas sikerrel árusítják. Manapság a brit Sanderson csoporté a megtiszteltetés, hogy letéteményesként őrizheti a Morris & Co. hihetetlen archívumát, mi több, az eredeti kézi nyomtatáshoz használt fa mintázókat is. Azonban az előállítási módszerek ma már túlmutatnak a kézzel nyomtatott, kézműves gyökereken és innovatív, környezettudatos és fenntartható technológiákat alkalmaznak a Sandersen leicestershire-i és lancashire-i testvérvállalatai Morris munkáinak méltó továbbörökítéséhez.

Jelenlétük otthonainkban

Kétségkívül ma is tapétái örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, melyek közül egyetlen darab kiválasztása igen nagy próbatételt jelent minden Morris rajongónak. Így tanácsos olyan helyről vásárolni, ahonnan van lehetőségünk egy-egy A4-es mintadarabot rendelni a potenciális jelöltekről, hogy teljes valójában láthassuk őket – illetve ez nagyban megkönnyíti majd a további falszínek meghatározását is. Merthogy – az Arts and Craft mozgalom túlzásaival ellentétben – a mai modern otthonokban elég csupán egyetlen falszakasz tapétázása ahhoz, hogy melegséggel töltse meg a teret. Kimondottan jól állnak egymásnak a viktoriánus kort idéző lambériával, melynek színét szintén a tapéta egyik árnyalatára érdemes lefesteni, de feldobhatjuk fele a konyhánk nyitott polcai fölött magasodó falszakaszt is, elbűvölő látványt nyújtva a színes edényekkel, kerámiákkal, konyhai kiegészítőkkel. Majd tegyük fel az i-re a pontot egy kis nélkülözhetetlen humorral és társítsunk gyönyörű, mintás tapétánkhoz egy régi nagy klasszikus festmény kortárs átértelmezését: mondjuk a rágógumi buborékot fújó Turbános nőt Vermeertől. És azt sem túlzás állítani, hogy Morris tapétáinak térérzetet növelő ereje van, mely nem valamiféle boszorkányság, hanem egyszerűen a mintázatok egymásra rétegződésével éri el a mélység illúzióját.

kortárs tapéta
Forrás: @villaenhorna

Minta minta hátán!

Nem kell lemondanunk egy meseszép Morris ágyneműről vagy díszpárnákról akkor sem, ha a hálószobánk falára már felkerült egyik ikonikus tapétája – sőt, ettől válik majd otthonunk igazán izgalmassá! Használjuk ki a színekben, tónusokban rejlő lehetőségeket és egy visszafogottabb árnyalatú tapétához társítsunk egy ugyanazokkal a színekkel bíró, de erőteljesebb árnyalatokban pompázó festett, vagy szövött Morris lakástextilt. Viszont ha némi kontrasztra vágyunk, egy egyszínű, monokróm tapéta mellé jöhetnek az élénk, vibráló díszpárnák és dús motívumok – a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

William Morris tapéta
Forrás: @wmorrisandco
Forrás: @wmorrisandco

Túl a lakberendezésen

Az utóbbi években számos márkával kötött együttműködést a Morris & Co., így háztartási cikkeken és étkészleteken, lakáskiegészítőkön, pipereholmik csomagolásán és még számos egyéb használati tárgyon fellelhetőek Morris motívumai. Csodaszép baba- és gyerekholmik készültek a legkisebbek hálószobájába az Aristot, valamint a Dockatot márkák jóvoltából, a Spode és a Dexam pedig kerámiáival gondoskodik arról, hogy a kávézás is egy hamisítatlan Morris élmény legyen. De August berg luxusóráinak ketyegése a legfőbb bizonyítéka annak, hogy Morris ideje még közel sem ért a végéhez.

 Morris & Co. lakáskiegészítők
Forrás: @wmorrisandco

Borítókép forrása: instagram/@wmorrisandco