A páratlan marokkói zellige csempe vet véget a metrócsempe egyeduralmának

Reszkethet a metrócsempe, mert igazi vetélytársa jelent meg a porondon üdén és ragyogón, ami elhozza otthonainkba a marokkói kézművesség legjavát: üdvözöljük a páratlan zellige csempét!

Hogy hogyan készül a hagyományos marokkói zellige csempe, azt látni kell!

Szinte érthetetlen, hogyan képes egy ember a puszta két kezével és – mai szemmel nézve – valamilyen kőkorszaki szerszámmal olyan káprázatos színekkel és mintákkal borítani épületeket, ahogy teszik azt a marokkói csempekészítők emberöltők óta. Hiszen közel ezer éve száll apáról fiúra a tudás, mely során a puritán agyagból előállított terrakotta lapokat egyenként, kézzel megfestik, ezután kemencében kiégetik, és így kapja meg végül az utánozhatatlan zellige (ejtsd: zelízs) csempe millió árnyalatban pompázó, fényes, mázas, rusztikus külsejét. Azonban az igazán emberfeletti teljesítmény csak ezután következik! Speciális vésőikkel alig néhány centiméteres kis darabokat pattintanak le a csempékből, majd ezeket összemozaikozva a legkülönbözőbb geometriai motívumokat, vagy éppen sugárzó csillag mintákat alkotnak – majd nem egy talpalatnyi fürdőszobát, hanem komplett épületeket burkolnak le velük. Aki nem hiszi, lásson csodát!

Zellige az otthonunkban

Habár léteznek kereskedelmi forgalomban burkolásra előkészített, zellige mozaik-csempelapok, egy egyszerű földi halandó életében ez többnyire egy örökké tartó plátói szerelemet jelenthet csupán. Azonban csüggedésre semmi okunk, hiszen a zellige csempe klasszikus 10×10 centiméteres négyszögletes lapjaival bármikor színárba boríthatja fürdőszobánkat, vagy konyhánk falait. Mi több, választhatunk akár elegáns téglalap alakú változatot, vagy a hatalmas népszerűségnek örvendő hexagon formájú csempelapot is. De a zellige hamisítatlan báját a kézművességből eredő egyenetlenségek és „hibák”, valamint a vastagság-, méret- és színbeli különbségek adják, melyek megismételhetetlenül egyedi, rusztikus hangulatot kölcsönöznek otthonunknak.

Így burkoljunk vele!

A hagyományos csempékkel ellentétben a zellige lapok imádnak egymás közelében lenni – tegyünk eleget óhajuknak, és fugatávolság nélkül ragasszuk őket végleges helyükre. A köztük keletkező vékony réseket fugázzuk csak, majd a felesleget azonnal töröljük vissza. Az egyenetlen vastagságból adódóan pedig előfordulhat, hogy valamivel több csemperagasztóra lesz szükségünk.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban