Barion Pixel A szobanövények 5 egészségügyi előnye – Coloré

A szobanövények 5 egészségügyi előnye

2023. 08. 20.

Több tanulmány is bebizonyította, hogy a szobanövényeket tartók egészségesebbek és boldogabbak. A növények mind pszichológiai, mind fizikai egészségügyi előnyökkel járnak.

Nemcsak szép és feldobja az otthonod, hanem rengeteg egészségügyi előnye is van a szobanövényeknek. Sok fajtája felszívja a mérgező anyagokat, sőt, akár 20 százalékkal is csökkenthetik a beltéri port. Valójában hatékony légtisztítók, de mivel segítenek még az egészségeden?

1. Növelik a páratartalmat

A NASA több kutatást is végzett a szobanövények levegőtisztításban betöltött szerepéről. 15-18 szobanövényt javasolnak egy 1800 négyzetméteres házban. Bár nem mindannyiunknak van helye ennyi növénynek, már néhány is hatékony lehet.

A növények vízgőzt bocsátanak ki a levegőbe, ami növeli a páratartalmat, és ez a fűtési rendszerek szárító hatásának ellensúlyozásával segítheti a légzőszervi és a bőr egészségének javítását. Előnyökkel járhat azok számára, akik légúti problémákkal, fejfájással és allergiával küzdenek.

szobanövény
Kép forrása: Pexels / Valeria Ushakova

2. A szobanövények csökkentik a stresszt és a szorongást

Kutatások kimutatták, hogy a növények közelében töltött idő segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. A növényekben alacsonyabb a kortizol, a stresszhormon szintje, így elősegítik a nyugalmat és a relaxációt. Ezért számos kórház és egészségügyi intézmény kezdte el beépíteni a növényeket a dizájnjába, hogy a betegek nyugodtabbnak és kipihentebbnek érezzék magukat.

3. A mentális egészség javítása

A szobanövényekkel nemcsak a stressz-szintet csökkentheted, hanem a mentális jólétet is javíthatja. Tanulmányok szerint a növények közelsége segíthet abban, hogy jobban érezd magad, hatékonyabban dolgozz és még a memóriát is élesítheti. Ez feltehetően a növények agyra gyakorolt nyugtató és pozitív hatásainak köszönhető.

/otthon/lakberendezes/szobanovenyek-egeszsegugyi-elonye/