Barion Pixel Kalauz a varázslatos és fenntartható kerti világításhoz (X) – Coloré

Kalauz a varázslatos és fenntartható kerti világításhoz (X)

2024. 04. 11.

A lenyűgöző kerti világítás titka a harmónia, a természetes és a mesterséges fények egyensúlya. Ha tudjuk, mit szeretnénk kiemelni vagy árnyékban tartani, jó úton járunk. De vajon számoltunk-e azzal, hogy idővel változik a tér?

Egy falilámpa a lépcsőhöz, egy pedig a kapu mellé. Régi recept, de működött. Ma már igényesebbek vagyunk és szeretjük, ha nemcsak biztonságban, hanem otthonosan is érezhetjük magunkat éjszaka a kertben. A MÖBELIX kínálatában elérhető világítótestek segítségével az esti meditációhoz és a vidám partihoz illő hangulatot is megteremthetjük.

Játék a térrel

Ha a lámpát magasan helyezzük el, a megvilágított tér nagyobbnak tűnik. Így optikailag megnövelhetjük a kertünk méretét. Ha szeretnénk egy intim zugot elkülöníteni a késői órákra, kellemesebb a sejtelmes homály. Néhány szolárlámpa is elég lehet útjelzőnek.

A funkciót mindig tartsuk szem előtt. Ha a tájékozódás megkönnyítése a cél, ne spóroljunk a fényforrásokkal! A feljáró, egy esetleges szintkülönbség vagy éles kanyar a házhoz vezető ösvényen nem tűr kompromisszumot. A biztonság az első.

Melegben is lehet hideg

Ahogy otthonunk minden helyiségében, úgy kültéren is van szerepe annak, hogy hideg vagy meleg fényeket választunk. A láthatóságot a hideg fény segíti, míg a kerti garnitúrához vagy beszélgetősarokhoz a meleg fény az ideális.

A színes égősorokkal adjuk meg a módját a társasági eseményeknek, ünnepeknek. A különböző árnyalatú és alakú gömbök vidáman mutatnak a fotókon is. Díszítsük velük az ajtókat, keretezzük az ablakokat, vagy akár a szervízkocsit, hogy mindenki könnyen odataláljon.

Csillogás és látvány

A kert természetes szépségét kiemelhetjük egy-egy földbe szúrt napelemes lámpával, amelyek gyakran a legkülönfélébb formákban és színekben kaphatók. Ráirányíthatjuk a figyelmet egy-egy ritka bokorra, amelyre büszkék vagyunk, vagy az éppen virágzó növényekre.

A vízfelszínen táncoló fénycseppek látványa andalító és pihentető. A kerti medence, tavacska vagy szökőkút egy dekoratív világítással páratlan élményt nyújt.

Szép és olcsó

A LED-es és szolárlámpák, energiatakarékos égők fenntartható választást kínálnak. A színek és a fényerősség szabályozása lehetővé teszi, hogy ízlésünknek megfelelően alakítsuk kertünk atmoszféráját.

Egy-egy lámpa felszerelésével egyedül is megbirkózhatunk, de a komolyabb elektromos rendszerek telepítéséhez kérjük szakember segítségét. Gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról, hogy függetlenül az évszaktól és az időjárástól, megbízhatóan működjenek.

Változhat a kert

Amikor egy kevésbé mobil világítást tervezünk, számoljunk azzal, hogy idővel változik a tér. Ahová nem álmodtunk még semmit, kerülhet például egy ágyás. Az a fa pedig, amit idén elültettünk, az évek során terebélyessé növekedhet.

Előrelátó tervezéssel bámulatos szigetté varázsolhatjuk a kertünket, ahol a biztonság, a kreativitás és a fenntarthatóság egy célt szolgál. Sötétedés után is kihasználhassunk minden percet, amit a természet közelében tölthetünk.