5 értékes szobanövény – Könnyű gondozás, nehézkes beszerzés

2023. 04. 10.

Több értékes növény létezik, ezek között pedig olyanok is találhatóak, amik a közvetlen környezetünkben is élhetnek. Akár több értékes szobanövény is körbevehet bennünket, úgyhogy érdemes körülnézni!

Az értékes szobanövényeknek igencsak nagy divatja van manapság, hiszen egyre fontosabbá vált, hogy mit tudunk felmutatni az otthonunkban. A növényőrület időről időre újra felüti a fejét: a 17. században például a tulipánok voltak népszerűek, olyannyira, hogy egy-egy hagyma ára szinte megfizethetetlenné vált. Száz évvel később az orchidea vette át a tulipánok helyét, de a 21. századnak is megvannak a maga kegyeltjei.

5 igencsak értékes szobanövény

Rengeteg értékes szobanövényt találhatunk a piacon, ám van öt, amelyek között kifejezetten drágákat is számontartanak, függően attól, hogy mekkora, milyen erős, és természetesen attól is, hogy hol vesszük.

Lantlevelű fikusz

A 12-15 méter magasra is nyúló lantlevelű fikusz Nyugat-Afrikában őshonos. A vastag, erezett levelei rendkívül érzékenyek a levegő minőségére. A száraz levegőt nem kedveli, de a túl nedveset sem, és azt a helyet is meg kell találnunk a lakásban, ahol annyi napfény éri, amennyit szeret. Ha ilyen növényre teszünk szert, készüljünk arra, hogy egy párásítót is be kell szereznünk ahhoz, hogy a legjobb környezetet biztosítsuk számára.

Tarka Monstera

A monsterafélék között több növényt is ismerünk. A klasszikus a legismertebb fajta nagyszüleink lakásának és az irodák már-már kötelező eleme, de több olyan variáció van belőle, amik igencsak sokat érnek. Nemcsak a leveleiken lévő szín, minta és lyukak tesznek egy-egy monsterát különlegessé, hanem az is, hogy meglehetősen lassan fejlődik és szaporodik, ami szintén felnyomja az árát.

Az értékes szobanövények listájából nem maradhatnak ki a különböző monsterák sem!
Az értékes szobanövények listájából nem maradhatnak ki a különböző monsterák sem! / Kép forrása: Unsplash

Hindu kötélnövény

Ahogy a lista többi tagja esetében, a kisebb hindu kötélnövények megfizethető áron kaphatóak, de minél nagyobbat szeretnénk, annál szélesebbre kell nyitni a pénztárcánkat. 2020-ban egy amerikai vevő 6500 dollárt adott egy darabért. A viaszvirágok családjába tartozó növény kis, tömzsi levelekkel és szép, rózsaszínes virágokkal kápráztatja el a környezetét.

Shenzhen Nongke Orchidea

Az orchideák nem tartoznak a legolcsóbb növények közé, különösen ez a Shenzhen Nongke, fajta, ami teljes mértékben az ember által létrehozott növény. Tudósok nyolc éven keresztül kísérleteztek, mire a keresztezésekből létrehozták ezt a fajtát. A tudósokhoz hasonlóan, nekünk is türelmesnek kell lennünk, ha ilyet birtokolunk, ugyanis négy-öt év, mire virágba borul ez a típusú orchidea.

Simafenyő bonsai

A bonsai érdekessége, hogy bármilyen fából nevelhető, de akkor a legkülönlegesebb, ha a simafenyőből neveljük. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy pár éve 1,3 millió dollárt fizettek egy ilyen kis fácskáért. A cserépben zöldellő fa szakértelmet és törődést igényel, így csak akkor érdemes nekivágni, ha nem sajnáljuk rá az időt, hogy belevessük magunkat a bonsaitartás rejtelmeibe.

Bonsait bármiből nevelhetünk, például murvafürtből is, de a legértékesebb a simafenyőből nevelt fácska
Bonsait bármiből nevelhetünk, például murvafürtből is, de a legértékesebb a simafenyőből nevelt fácska / Kép forrása: Unsplash

A legtöbb növény nem megfizethetetlen, hogy ha palántaként vesszük, így bármelyik tartásával próbálkozhatunk, de évtizedek is eltelhetnek addig, míg igazán értékessé válik egy-egy darab.

Forrás: The Spruce, Thursd.

Nyitókép forrása: Unsplash