Barion Pixel Penészedik a virágföld – Mit tegyünk? – Coloré

Penészedik a virágföld – Mit tegyünk?

2023. 01. 18.

Bizonyára sok növénytulajdonos tapasztalja, hogy idővel penészedik a virágföld. Erre sokszor későn jövünk rá, ám ha időben észleljük, van megoldás a problémára!

Ha penészedik a virágföld, nem kell rögtön kidobni a növényt! Fontos azonban, hogy minél előbb felismerjük a problémát!

Először csak kicsi fehér foltokat láthatunk, jellemzően a virágföldben található apró darabkákon. A fehér folt meglehetősen lassan terjed, és mivel nem radikális, nem látjuk a fokozatait, csak azt, amikor már teljesen beborítja a virágföldet.

Amint meglátjuk a penészfoltot, mindenképpen ügyeljünk rá, hogy nézzük is a földet a locsoláskor, ne csak lássuk! Egy kevés gombaspóra ugyanis teljesen normális, és még egészséges is a talaj számára. Előfordulhat azonban, hogy a spóra az egész földet beszövi, és idővel nemcsak csúnyává teszi, hanem a növényektől is elszívja a szükséges anyagokat.

Mi a teendő, ha penészedik a virágföld?

Ha elszaporodik a virágföldön a penész, nem kell feltétlenül kidobnunk a virágot, de jelentősen hozzá kell nyúlni ahhoz, hogy megmentsük. Elsőként érdemes megvizsgálni a növényt, hogy lássuk, mekkora a baj: amennyiben a gyökere is el van rohadva, akkor sajnos nincs mit tenni. Ha azonban egészséges, kezdetnek próbáljuk meg leszedni a penészes részt, mert ha csupán a föld tetején terjedt el, ennyivel is megúszhatjuk a műveletet.

A penészes virágföld leggyakoribb oka a túlöntözés vagy a napfény hiánya. Segíthetünk hát a növényen, ha naposabb helyre tesszük, így hamarabb felszívódik a nedvesség a virágföldből, és a nap sugarai ráadásul meg is semmisítik a sötétet kedvelő gombákat.

Ha még csak éppen penészedik a virágföld, próbáljuk meg leszedni róla a fertőzött részt
Ha még csak éppen penészedik a virágföld, próbáljuk meg leszedni róla a fertőzött részt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha ez a módszer nem válik be, emeljük ki a növényt a cserépből, és amennyire lehet, rázzuk le róla a virágföldet, majd új földbe helyezve figyeljük, nehogy ismételten elterjedjen a penész.

Hogyan előzzük meg?

Az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzzük a virágföld penészedését az, ha nem locsoljuk túl a növényt. A gombaspórák nagyon szeretik a nedvességet, így figyeljünk rá, hogy ne a hét egy bizonyos napján locsoljuk a növényt, hanem akkor, amikor igénye van rá. Ha elkerüljük a túlöntözést, a spórák sem fognak megtáltosodni.

A problémát az is kiválthatja, hogy a víz nem tud megfelelően elfolyni. Ez olyankor történik, hogy ha a cserép alja nem lyukas vagy éppen kevés lyuk van rajta. Az is előfordulhat, hogy a virágföld fertőzött, és ilyen esetben nagyon nehéz megszabadulni a gombától. A fertőzés akár nálunk is kialakulhat, amennyiben nedves helyen tároljuk a virágföldet, úgyhogy fokozottan ügyeljünk rá, hogy amíg nincs használatban, ne érhesse nedvesség!

Néha szórhatunk egy kis őrölt fahéjat is a virágföld tetejére, mert ezzel is megelőzhetjük a penész kialakulását.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/otthon/haztartas/peneszedik-a-viragfold-mit-tegyunk/