Szobanövény kisokos kezdőknek

2021. 03. 12.

Amatőr dísznövény tulajdonosként legjobb, ha elpusztíthatatlan fajtákat választasz.

növény

Nem túl gyakorlott kertészként jellemző, hogy az ember néhány hét alatt akaratlanul kinyítja a szép új szobanövényét, sőt, van, hogy a profikkal is megesik az ilyesmi. A növények igencsak kényes élőlények, és jó sok figyelemre van szükségük ahhoz, hogy szépen zöldelljenek évek múlva is.

Ha mostanában kezded el az első növényeidet beszerezni, vagy a sok kudarcba fulladt próbálkozás után ismét nekifutsz a projektnek, akkor jobb olyan fajtákkal elindulni, amelyek strapabíróbbak.

Yukka, a lakások strapabíró kedvence

A yukkák egzotikus hangulatot teremtenek bármelyik lakásban, remekül mutatnak, és teljesen mindegy nekik, milyen gyakorisággal locsolod. A törzsében megtartja a nedvességet, havonta egyetlen öntözést igényel. Az egyetlen tényező, amire fontos figyelned, az az, hogy szükséges számára a fény, így a napos pontokon a legjobb tartani a lakásban. Akár két méter magasra is megnőhet, kicsi és nagy méretben is jól néz ki.

Legénypálma – nem csak agglegényeknek

A legénypálma, azaz a Zamioculcas zamiifolia a panellakások egyik legnépszerűbb lakója, ugyanis annyira igénytelen, hogy mindegy, hogy világos van, vagy sötét, locsolni csak egészen ritkán kell, egészen pontosan akkor, ha már száraz a virágföldje, és nem is szükséges nagy cserépben tartani, szűk helyen is kiválóan zöldell egész évben. Amellett, hogy az agglegény életmódhoz remekül alkalmazkodik, kifejezetten mutatós is.

Aloe vera, a jótékony hatású dísznövény

Mutatós, hasznos, és akár 10 éven keresztül dekorálhatod vele a lakást, folyamatosan zöldell. Elég kéthetente locsolni, és csak arra kell odafigyelned, hogy sose öntözd túl. Homok és sóder közegben érzi a legjobban magát, és a világos helyeken él meg a legjobban. Amellett, hogy szép, a leveleiben található zselé sebgyógyításra és bőr viszketés enyhítésére remek természetes módszer.

Szerencsebambusz – szerencsés választás

A szerencsebambuszt folyamatosan vízben kell tartani, és ha ez a feltétel teljesül, csodásan érzi magát. Akár egy pohár méretű kis cserépben is jól érzi magát, mindegy neki a fényviszony, de azért jobb, ha kicsit világosabb pontján helyezed el a lakásnak. Mindig önts rá egy kis vizet, mikor kezd elfogyni vize, és apró köveket is tehetsz a cserepébe.

Borítókép forrása: Unsplash