Barion Pixel 5 évente tönkremegy a mosógéped? Mutatjuk mivel mentheted meg! – Coloré

5 évente tönkremegy a mosógéped? Mutatjuk mivel mentheted meg!

2024. 05. 28.

A mosógép táptalaja lehet a kórokozóknak, még akkor is, ha pont az ellenkezője lenne a feladata. De mindezt könnyedén megoldhatod, mert a mosógép tisztítása ecettel és fehérítővel egyszerű feladat.

A mosógépek könnyen piszkossá válnak, sőt egy idő után a kosz miatt rossz szagot fognak árasztani, ami a ruháid anyagába is beleivódhat. Szerencsére a mosógép tisztításnak van egy-két egyszerű módja, ez pedig az ecet és a fehérítő.

Mosógép tisztítása ecettel

A mosási szennyeződések, a mosószer és a kemény víz ásványi anyagai olyan helyeken rakódnak le, amelyeket nem látunk, a mosógép fedelén és az ajtóban pedig a penész is elszaporodhat. Az emberek pedig még mindig nem tudják, hogy a mosógépeket rendszeresen takarítani kell. Mivel „tisztítógép” az „automatikus tisztítással” társítják, de ez nem így van.

Mold In The Cuff Of The Washing Machine
Mosógép tisztítása ecettel / Kép forrása: Lazy_Bear / iStock / Getty Images Plus

A klóros fehérítő és a fehér ecet gyakori tisztítószerek, amelyek bizonyítottan alkalmasak a penész és a mindennapi szennyeződések kezelésére. A fehér ecet erősen savas, így kiválóan alkalmas a nem kívánt nyálkás felhalmozódások elpusztítására, amelyek nedves környezetben hajlamosak növekedni. A fehérítő viszont oxidálószer (ezért lesz tőle a törölköződ ragyogóan fehér), a penész ellen még jobb is, mint az ecet, de az szagok ellen az utóbbi az igazi megoldás.

Milyen gyakran kell tisztítani a mosógépet?

A mosógépet körülbelül havonta egyszer vagy körülbelül 30 ciklusonként tisztítsd meg, hogy megakadályozd a lerakódást és a szennyeződéseket. Illetve, ha látod a penész lerakódását vagy kezd szaga lenni, akkor is érdemes megtisztítani.

Ha nagyon elhanyagolt állapotban van, indíts el egy üres, forró mosást, amihez adj fél csésze fehérítőt közvetlenül a mosógép dobjába, a másik felét pedig a mosószeres fiókba. Ha az ecetet választod, akkor pedig felültöltős gép esetén önts 230 ml fehér ecetet közvetlenül a dobba szintén üres, forró mosáshoz. Ha elöltöltős, akkor pedig két csészényit a mosószeres fiókba.

Mosógép tisztítása ecettel
Mosógép tisztítása ecettel / Kép forrása: Pexels / Rdne Stock Project

A ciklus végeztével adj 1/2 csésze szódabikarbónát a dobba, és indítsd el újra a legforróbb ciklust. Ha végzett, töröld át az ajtótömítéseket és a külső részt, és győződj meg arról, hogy a belső rész teljesen száraz.

Forrás: Ad It Yourself, Today, Álmaim Otthona

Borítókép forrása: demaerre / iStock / Getty Images Plus

/otthon/haztartas/mosogep-ev/