Barion Pixel 14 meglepő tárgy, amit mosógépben moshatsz – Coloré

14 meglepő tárgy, amit mosógépben moshatsz

2023. 02. 03.

A mosógép sokkal több minden tisztítására alkalmas, mint elsőre hinnéd. Listába szedtük azokat a tárgyakat, amiket nyugodtan kimoshatsz benne.

Amikor mosógépben mosásról beszélünk, akkor nagyon sok mindenre kell koncentrálni. Milyen hőmérsékleten mossunk, ne keverjük a színeset a fehérrel, szárítógépbe tehetjük-e vagy sem. Az emberek jelentős többség csupán ruhák, ágyneműk, kabátok és egyéb szövetek mosására használja, pedig ennél sokkal többre képes. Nézzünk még néhány dolgot, amire talán nem is gondoltál, de moshatsz mosógépben.

Autószőnyegek és egyéb kis szőnyegek is moshatók mosógépben

Az átlagos mosógép könnyen kezeli az autószőnyegeket és más kis szőnyegeket. Porszívózd át a nagy törmelékek eltávolításához, majd futtasd a hideg cikluson. Tedd a szőnyegeket biztonságos helyre, ahol a levegőn száradhatnak. A gumi vagy műanyag darabok mosását viszont inkább kézzel old meg, enyhe, szappanos vízben.

Kisállatágyak

Ezeknek a címkéjén általában írják, hogy hogyan, milyen programmal lehet mosni. Mindenféleképpen csekkold mielőtt beteszed a mosógépben, ugyanis egyes darabokat, vagy egyes részeit, lehet, hogy tönkreteszi a géped, ha kimosod benne.

Sportfelszerelés

Sípcsontvédők, könyökvédők, térdvédők – az ilyen szövettel bélelt védőfelszerelések alapos mosást igényelnek a sportolás után. Mielőtt bedobnád ezeket a ruhadarabokat a mosógépbe, zárd össze a tépőzáras pántokat és a cipzárakat, hogy elkerüld a beakadását és elszakadását. Használj langyos ciklust, hogy elkerüld a ruha szerkezetének eltorzulását.

Jógaszőnyegek

Ha már sport… A jógaszőnyegek tisztítása nem egyszerű, rengeteg praktika akad rá az interneten mindenféle tisztító keverékekkel, pedig mosógépben a legegyszerűbb megoldani. Kímélő programmal, hideg vízben mosd, majd a levegőn szárítsd.

mosógép
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hátizsákok és edzőtáskák

A pántos táskákat mosás előtt helyezd egy hálós zsákba. Ha nincs elég nagy hálós zsákod, fordítsd ki a táskát, hogy a pántok belül maradjanak. Mosás előtt nyisd ki és húzd ki az összes zsebet.

Bőr pénztárcák

Amikor először olvastam, hogy bőr pénztárcát is lehet gépben mosni, biztos voltam benne, hogy nem igaz, tönkre fog menni. Végül a kíváncsiság győzött, és kipróbáltam, működött. Fontos azonban, hogy kímélő programot válassz.

Függönyök

csipkefüggönyt először mindenképpen tedd be egy hálós ruhazsákba, mint a melltartókat szokás. A hagyományos szövetfüggönyök kényesek lehetnek, ezért óvatosan hideg ciklusban moshatók. Kerüld azonban a nehéz vagy bársony függönyök gépi mosását.

Vászoncipő

Engedd el, hogy a cipőd újságpapírral tömöd tele, hogy felszívja a szagokat, mosd ki inkább. Ha nagyon sáros vagy egyéb szennyeződés tapadt rá, először keféld át, hogy a nagy részét eltávolítátsd.

Szedd ki belőle a cipőfűzőket és a talpbetéteket, majd helyezd a fűzőket egy hálós ruhazacskóba, nehogy összegabalyodjanak. Mosd ki a cipőt, a talpbetétet és a fűzőt kímélő ciklussal hideg vízben.

Gyermekjátékok és plüssök

Semmi sem lesz annyira piszkos, mint egy kisgyermek kedvenc játéka. De jól bírják a mosógépet és a szárítógépet is, amíg alacsony hőfokot használsz. Helyezd őket párnahuzatba, és kösd össze a tetején, hogy a játékok együtt maradjanak a mosás során. 

Téli sapkák és sálak

Más, a bőrrel és a hajjal érintkező tárgyakhoz hasonlóan a sapkákon és sálakon is felhalmozódnak a testen lévő olajok, amelyek roncsolhatják az anyagukat. Érdemes ezeket is kímélő mosásra rakni.

Asztalterítőt a mosógépbe

Mielőtt betennéd a gépbe, dörzsölj bele egy kis mosogatószert az asztalterítőn vagy a szövetszalvétákon található foltokba. Mosd hideg vizes ciklusban, majd húzd ki a ráncokat, és szárítsd meg levegőn, mivel a forró levegő foltokat hagyhat rajta.

Újrahasználható élelmiszer-tasakok

Néhány hetente mosd ki az újrafelhasználható élelmiszer-tasakokat, hogy higiénikusak legyenek. A bakelit- és textilzacskókat nyugodtan beleteheted a mosógépben.

Hajgumik és fejpántok

Idővel a hajadba való kiegészítőkön is felhalmozódhat az olaj és a hajápolási termékek, ezért időnként alapos mosásra van szükségük. Dobd őket egy kis hálós zacskóba, és mehetnek is a következő mosáskor a mosásba.

Háziállat nyakörvek és pórázok

Először helyezd őket hálós ruhazsákba, aztán már indíthatod is a programot a nylon nyakörvekkel és pórázokkal.

mosógép
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Suggest, Martha Stewart.com, Real Simple

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix