Te is elköveted? A 10 leggyakoribb hiba mosásnál

Mosni egyszerű mosógéppel. Vagy mégsem? Íme néhány hiba, amit elkövethetsz mosáskor.

Nem tisztítod rendszeresen a mosógépet

Hiba azt gondolni hogy a mosógép megtisztítja magát mosás közben. Elég csak egy pillantást vetni a mosószer- és öblítő adagolóra, hogy lássuk, erre hiába várunk. Ráadásul a ruhákban maradt zsebkendők és apró tárgyak is rendszeresen bejutnak a mosógépbe. A gépek alján van egy kis koszgyűjtó rekesz, ezt kéthavonta tisztítsuk ki, évente egyszer pedig járassunk le egy 90 fokos programot ecettel ruha nélkül.

Gondatlanul válogatjuk a szennyest

Nem csak szín, de anyag szerint is szét kell válogatni a szennyest, hiszen mindegyik anyagnak másféle mosásra van szüksége. A ruhákat fordítsuk ki mosás előtt, különösen igaz ez a sötétebb színekre, így elkerülhetjük, hogy szösz vagy zsebkendőmaradványok maradjanak a ruha színén.

Ne foglalkozunk a foltokkal mosás előtt

Ha a koszos, foltos ruhát bedobod a többi közé, ne csodálkozz, ha benne marad a folt mosás után is. A makacsabb foltokat minden esetben kezelni kell mosás előtt. A nagyobb, erősebb foltokat kenjük be speciális folteltávolítóval és áztassuk be egy napra. A kisebb foltoknál elég, ha csak benedvesítjük és folteltávolítót teszünk rá, majd így dobjuk a gépbe.

Túltömjük a mosógépet

Gyakori hiba, hogy túl sok szennyest pakolunk a gépbe. Ha túltömjük a mosógépet, nem tud rendesen centrizni, de a ruha sem fog megfelelően érintkezni a mosószeres vízzel minden oldalról.

Rosszul adagoljuk a mosószert

A mosásnál sokan úgy gondolják, hogy a több az több, így inkább jó sok mosószert öntenek az adagolóba. Ez azért hiba, mert a víz mennyisége attól nem változik, hogy több mosószert öntünk a gépbe, így nem fogja emiatt tisztábbra mosni a ruhát. Ráadásul a kimosott ruhákon rajta maradhat a mosószer maradéka, aminek csak több foltokat köszönhetünk, tisztább ruhákat nem.

Forrás: Pixabay

Nem gombolunk és nem húzzuk fel a cipzárt

Időről időre apró lyukakat veszel észre a ruhákon? Ne a molyirtót vedd elő, hanem figyelj oda mosáskor, hogy az összes gomb be legyen gombolva, a cipzárak pedig fel legyenek húzva. Ezek beleakadhatnak a ruhákba és apró lyukakat okozhatnak.

Fehérneműt a mosózsákba

A melltartó kapcsai és a merevítő szintén károsíthatja a többi ruhát, ezért a legjobb, ha ezeket mosózsákba teszed és úgy dobod be a többi ruha közé.

Túl magas a hőfok

A legtöbb ruhának általában bőven elég a 40 fokos mosás. A mai mosógépek és a mosószerek már úgy vannak kitalálva, hogy alacsonyabb hőfokon is tökéletesen eltávolítják a szennyeződéseket, felesleges tehát a ruhákat a magas hőfoknak kitenned, mert az károsíthatja az anyagot.

Öblítő a törülközőkhöz

Az öblítőről nyugodtan lemondhatsz minden mosásnál, hisz feleslegesen károsítja a környezetet, hacsak nem környezetbarát termékről van szó. A kimosott ruha e nélkül is illatos lesz. A törülközőknél azonban mindenképpen érdemes lemondanod az öblítőről, mert csökkenti a textíliák nedvszívó képességét.

Vízlágyító és vízkőmentesítő használata

Vízlágyítót és vízkőmentesítőt ma már szinte mindegyik mosópor tartalmaz, ezért nyugodtan kihagyhatod, ugyanis nem csak feleslegesen terheled a környezetet a plusz kemikáliákkal, de hosszú távon a ruháknak sem tesz jót.

Borítókép forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lehullt a lepel Jennifer Aniston szépségápolási titkairól