Barion Pixel Gondoltad volna? Ezek a legnagyobb tévhitek a ruhamosással kapcsolatban – Coloré

Gondoltad volna? Ezek a legnagyobb tévhitek a ruhamosással kapcsolatban

2021. 01. 20.

A mosás amellett, hogy a napi rutinunk szerves része, igen fontos is, hiszen ha nem megfelelően csináljuk, akkor bizony a ruhadarabjaink látják a kárát.

pexels gratisography 2371 1
Borítókép forrása: pexels

A témában sokan, sok mindent állítanak. Azonban ezek a tanácsok általában nem valós tapasztalatokon alapulnak, így előfordulhat, hogy az esetek többségében ellenkező hatást fejtenek ki, mint amit szeretnénk. Ennek elkerülése végett összegyűjtöttünk néhány elterjedt tévhitet a mosással kapcsolatban, amit ha figyelmen kívül hagysz, máris közelebb kerültél a tökéletes „mosási technika” elsajátításához.

Csak és kizárólag 60 fokon jönnek ki a makacs foltok

Kávé, narancslé, bor és számtalan csúnya foltot hagyó ital… Sokan állítják, hogy ezeket a nyomokat csak 60 fokos mosással lehet kiszedni a ruhákból, ám ezzel csak az anyagnak ártunk hosszútávon. Szerencsére napjainkban több lehetőség közül is választhatunk, amelyeknek segítségével könnyen és kíméletesen távolíthatjuk el a mindennapok foltjait. Használjunk folteltávolító gélt vagy port, amelyeket közvetlenül a szennyeződésre kell önteni, majd 30 fokon kimosni a ruhát.

A mosógép öntisztító

Ha így lenne, akkor sose kéne újat vennünk. Sőt, a legtöbbször pontosan amiatt kell új mosógép után nézni, mert annak tisztántartására már nem figyelünk kellőképpen. Már pedig sokan hiszik azt, hogy a folyamatos mosástól a gép is tisztul. Ez ugyan részben így van, hiszen a dob valóban az marad, ám azok a részei, amelyeket szabad szemmel nem látunk sajnos hajlamosak a koszolódásra. Ha nem is minden héten, havonta csináljunk egy ecetes tisztítást a gépben.

A túl sok mosástól kopik a ruha

Sokan hiszik azt, hogy a gyakori mosás roncsolja a ruhák anyagát és gyorsabban fakulnak ki, ezért inkább több alkalommal is felveszik ugyanazt a darabot, mondván, hogy ezzel kímélik. Ez régen lehet, hogy így volt, viszont manapság olyan granulátumokat és mosószereket lehet kapni, amelyeknek hozzáadásával a ruhák bátran moshatóak minden hordás után.

Ha szeretnénk biztosra menni és tudatosan figyelni a ruhadarabjaink minőségének megőrzésére mindig olvassuk el a címkén található leírást, illetve a fentebb említett tippeket is érdemes észben tartani.