Barion Pixel Hogyan tisztítsd a szőnyeget: 4 egyszerű tipp – Coloré

Hogyan tisztítsd a szőnyeget: 4 egyszerű tipp

2023. 07. 08.

A szőnyegek a folyosók, nappalik, hálószobák és egyéb helyiségek elengedhetetlen kellékei. Bár fel is dobják a teret, védik is a padlót, emiatt pedig gyorsan koszolódnak, a tisztításuk pedig nem egyszerű feladat.

A szőnyeg tisztítása bonyolult és hosszadalmas munka, nem elég hetente egyszer-kétszer porszívóval átporszívózni, ennél azért sokszor egy kicsit több lépésre van szükség. Sőt, a nem megfelelő tisztítással könnyen károsodhatnak is a szőnyegek, ami miatt hamarabb kell őket cserélni.

Nézzünk néhány egyszerű lépést, ami segíthet a gyors, egyszerű és hatékony tisztításban!

1. Elő a porszívóval

A szőnyeg felületének előtisztítása az első és legfontosabb lépés az otthoni tisztítás során. Ha nagyobb szennyeződések, törmelékek vannak, akár cipőkből származó sár a folyosón, akár ételmorzsák az étkezőben, fennáll a veszélye annak, hogy a szennyeződés jobban szétterül a tisztítóoldat alkalmazásakor. A kisebb szőnyegeket ki is rázhatod, a nagyobbakat pedig porszívózd át.

Ha nincs látható szennyeződés rajta, akkor lehet, hogy csak egy egyszerű felfrissítésre lesz szükség. Használj szódabikarbónát természetes szagtalanítóként, mivel kiválóan semlegesíti a kellemetlen szagokat. Csak szórd rá a szódabikarbónát az érintett területre, és hagyd állni néhány órát, majd porszívózd fel.

szőnyeg
Kép forrása: LightFieldStudios / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

2. Kezeld a foltokat

Ha foltot vagy látható szennyeződést találsz, közvetlenül és gyorsan kell kezelni a problémát, különösen ha smink- vagy vérfoltokról van szó. Kiömlött folyadékok esetén fontos, hogy gyorsan cselekedj. Nem minden anyag szívja be azonnal a folyadékot, így akár kézzel is gyorsan eltávolíthatod a nagyját, hogy megelőzd a szálak károsodását.

Ezután egyszerűen töröld le a foltot egy tiszta mikroszálas kendővel vagy papírtörlővel. Nyomj rá a foltra egy száraz kendőt, amíg felszívja a folyadékot. Kerüld a súrolást!

Ha nem akar eltűnni, akkor mosogatószerrel, szőnyegtisztítószerrel vagy samponnal kezeld. Óvatosan törölgesd, ügyelj arra, hogy ne legyen túl habos az oldat.

3. Távolítsd el a tisztítószert

A tisztítás befejezéseként győződj meg arról, hogy a választott tisztítószer minden nyomát eltávolítottad. Óvatosan, ne eláztatva, töröld át tiszta meleg vízzel, és tiszta ruhával.

szőnyeg
Kép forrása: sefa ozel / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

4. Szárítsd meg a szőnyeged

A legjobb eredmény érdekében hagyd a levegőn száradni, ha van erre lehetőséged. Ha nincs külső tér, akkor sem kell kétségbeesni, a legjobb módszer, ha megemeled kicsit a szőnyeget, és bepakolsz alá néhány dolgot, amivel távol tarthatod a padlótól. Amíg nem száradt meg teljesen, ne kerüljön vissza a padlóra, így elkerülheted a nedvesség okozta penészedést.

Forrás: Woman & Home

Borítókép forrása: Pexels / Josh Sorenson