Barion Pixel Ezért jó ötlet kör alakú szőnyeget venni a nappaliba! – Coloré

Ezért jó ötlet kör alakú szőnyeget venni a nappaliba!

2023. 03. 01.

A nappalikban bár a téglalap alakú szőnyeg a leggyakoribb, bátran lehet újítani, hiszen egy kör alakú szőnyegnek is számos előnyét élvezhetjük!

A kör alakú szőnyeg gyakran merül a feledés homályába, pedig igazi dísze lehet a lakás bármely pontjának. Alakjánál fogva közelebb hozza a természetet, hiszen sokkal játékosabb, mint a megszokott, egynetes darabok. Akkor is tökéletes választás, ha szoba méreteinél fogva megnehezíti a szőnyegválasztást.

A kör alakú szőnyeg előnyei

Egy ilyen darab kiváló, hogy ha a nappalink fala ívelt, hiszen így a padlón a szőnyeg segítségével is kiválóan követhető a nem megszokott ív, ezáltal harmóniát teremtve az adott helyiségben. Akár akkor is tökéletes lehet, ha az ülőgarnitúra nem egyenes, így előtte is kiválóan megfér egy ilyen darab.

A kör alakú szőnyeg tökéletesen keltheti azt az illúziót, hogy valójában több a hely annál, mint amennyi valójában van. Segítségével elvonhatjuk a figyelmet a sarkokról, ezáltal kevésbé behatárolva a teret.

Ez a szőnyegtípus akkor is ideális, ha az a cél, hogy egy nagyobb teret két, külön részre bontsunk. Ha a nappaliban alakítjuk ki az irodát vagy a gyerekeknek van külön játszórésze, a kör alakú szőnyeg megkérdőjelezhetetlenül kialakítja a maga terét. Ebben az esetben azonban ügyeljünk rá, hogy az irodai szék, az asztal vagy a játékok ne lógjanak le a szőnyegről!

Mivel a kör alak remekül harmonizál bármivel, ami ívelt, ideális lehet egy dohányzóasztal alá, de ha a nappaliban van kialakítva az étkező, akár egy kör alakú asztal alatt is jól mutathat.

Amennyiben a nappali közepére szánjuk, ez is jó döntés lehet, különösen akkor, ha egy nagyobb darabot választunk. Ebben az esetben a csillár alatt rendkívül jól mutat, de zongora alá helyezve a hangszer koronát kap általa.

Természetesen a választott szőnyeg színe sem mindegy, hiszen előnyös, ha harmonizál akár a fal vagy a padló színével, de különböző, más textíliákhoz is kiválaszthatjuk az árnyalatot, így a díszpárnák vagy a függöny színe is dönthetnek arról, hogy melyik lesz a tökéletes darab.

Kisebb és nagyobb kör alakú szőnyegek között találhatjuk meg az igazit
Kisebb és nagyobb kör alakú szőnyegek között találhatjuk meg az igazit / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Sok esetben a tér és az elrendezés határozza meg, hogy milyen szőnyeget válasszunk. Ha a helyiség nagyobb az átlagosnál, előfordulhat, hogy oszlopokkal van megtámogatva. Ilyenkor is jó választás egy kör alakú szőnyeg, mert kiegyenlíti az oszlop sugallta szabálykövetést a térben. Boltív esetében is remek kiegészítő egy ilyen szőnyeg, de ha a plafon kialakítása különböző LED-lámpák vagy házimozirendszer miatt ívelt, a szőnyeg által a padlón is kiválóan követhetjük a plafon szokatlan formáit.

Ezt a szőnyegtípust akkor sem kell elvetnünk, ha padlószőnyegünk van, mert egy-egy kisebb darabbal díszíthetjük is a lakást vagy éppen az irodai szék vagy dohányzóasztal alá tehetjük, külön kiemelve ezeket a pontokat. Különösen előnyös, ha parkettánk van, ami önmagában nem igényelne szőnyeget, pedig egy odaillő szőnyeg meleg, otthonos érzést ad a lakásnak.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix