Barion Pixel Szőnyeg a konyhában – Legyen vagy ne? – Coloré

Szőnyeg a konyhában – Legyen vagy ne?

2023. 01. 09.

A szőnyeg a konyhában számos háztartásban ismert jelenség, ám sokak számára érthetelten kiegészítő. Mik az előnyei, illetve a hátrányai annak, ha ebben a helyiségben is szőnyeget helyezünk el?

A szőnyeg a konyhában nem mindig volt divat, sőt! Régebben a szőnyeg legfeljebb a szobákban volt divat, ezzel kényelmet és eleganciát kölcsönözve az adott helyiségnek. A konyhai szőnyeg sokáig legfeljebb a falon kapott helyet, és ritkább szövésű, vékonyabb anyag volt, ami inkább a hát melegen tartására és a fal díszítésére szolgált.

Mostanra azonban sok konyha padlóján megtalálható ez a kiegészítő, melynek számtalan előnye van, de sokan látnak benne hátrányt is.

Valójában akkor jutott eszembe utánanézni annak, hogy a szőnyeg mennyire praktikus a konyhában, amikor beküldtem a képet a családi csoportba az új konyhai szőnyegünkről. Ami volt, még az előző lakóról maradt ránk, úgyhogy most már látszott rajta a megviseltség, beruháztunk hát egy újba! Nagyon örültem, hogy végre megérkezett az új szőnyeg, ám apukám ekképp reagált: ,,konyhába szőnyeg?

Ekkor jutott eszembe, hogy valóban, régebben nekem is furcsa volt a jelenség. Amikor társbérletben laktunk, az egyik lakótársunk egyszer csak szőnyeget vett a linóleumozott konyhába, és nem tudtam mit kezdeni vele. Később a saját konyhánkban maradtunk a linóleumnál, ám amikor újra költöztünk, adott volt a szőnyeg a konyhában és jól nézett ki. Kiderült, hogy nem is olyan rossz dolog a nappaliból zokniban befutni a konyhába egy pohár vízért anélkül, hogy lefagyjon az ember lába a hideg padlón. E tekintetben hatalmasat fordult az ízlésünk, mert a teljes értetlenségünk átváltott arra, hogy ma már nem tudnánk szőnyeg nélkül elképzelni a konyhánkat.

A szőnyeg a konyhában sokak számára értelmezhetetlen, de korántsem az ördögtől való!
A szőnyeg a konyhában sokak számára értelmezhetetlen, de korántsem az ördögtől való! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Szőnyeg a konyhában – előnyök és hátrányok

A nappalin túl talán a konyha az a helyiség, ahol a legtöbbet tartózkodik az ember. Sok esetben található itt egy kisebb vagy nagyobb étkezőrész is, ezért ha nem is főzni jár oda az ember, enni biztosan. Ezen felül a mosogatás vagy akár egy szendvics elkészítése is itt zajlik, nem lényegtelen hát, hogy kényelmes és hangulatos legyen a helyiség, ahol a reggeli kávénkat indítjuk, majd ebédünk készül.

Előnyök:

  • Ha sokat ácsorgunk egyhelyben, kényelmesebb, ha ezt puha felületen tesszük, amit a szőnyeg biztosíthat számunkra
  • A puhaságon túl melegít is: a konyha padlója a leggyakrabban csempével vagy járólappal van borítva, és hacsak nincs padlófűtés, ezek felülete hideg, különösen télen, amikor a papucs sem feltétlenül jelent elég szigetelést.
  • Egy konyhai szőnyeg sokkal otthonosabbá és barátságosabbá teszi az adott helyiséget.
  • Egy esetlegesen leeső törékeny tányérnak sokkal több esélye van az egyben maradásra, ha puha felületre esik.
Akár kisebb szigeteket is kialakíthatunk azokra a helyekre, ahol sokat ácsorgunk
Akár kisebb szigeteket is kialakíthatunk azokra a helyekre, ahol sokat ácsorgunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hátrányok:

  • Ha nem megfelelő szőnyeget választunk, könnyedén elcsúszhat, ami akár balesetveszélyes is lehet.
  • A konyhában gyakori, hogy kifröccsen valami, így könnyen koszolódik a szőnyeg.
  • Míg a padlóról egy-egy kifröccsenő olajfoltot vagy véletlenül eltörött tojást könnyedén feltörölhetünk, a szőnyegből nem ilyen egyszerű kiszedni a foltot.
  • Sokaknak külön fejtörést okozhat, hogy olyan szőnyeget találjanak, ami színeiben passzol a konyhába.

A szőnyeg a konyhában többféle lehet: sok esetben a padló nagyobb területét fedi, de arra is van mód, hogy ,,szigeteket” alakítsunk ki, és csak arra a kis területre teszünk egy-egy kisebb szőnyegből, ahol sokat vagyunk, így a mosogató vagy a tűzhely elé.

Bárhogy is döntsünk, a felmerülő hátrányok mellett számos előnye is van, ezért nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a szőnyeg a konyhában haszontalan lenne.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix