Barion Pixel A kis konyha többé nem akadály: 10 ötlet, amivel kényelmessé teheted – Coloré

A kis konyha többé nem akadály: 10 ötlet, amivel kényelmessé teheted

2022. 02. 04.

A kis konyha is lehet egyszerre stílusos, kényelmes és ergonomikus, és még ha ketten már nehezen is férnek el benne, egy személyre viszont tökéletesen kialakítható úgy, hogy minden kéznél legyen.

Ehhez azonban meg kell ismernünk a legfontosabb lakberendezési szempontokat egy kisméretű konyhánál. A bútorok esetén kerüljük a túl sötét és az élénk színeket. (Ha mégis ragaszkodunk a sötét árnyalatokhoz, akkor maradjunk a konyhai kiegészítőknél.) Egy kis konyha esetén kulcsfontosságú a rendszeres szelektálás, mert az eszközök halmozása csak még jobban beszűkíti a teret. Példának okáért ne vegyük meg a tizedik edényt is, ahogy pohárból sem kell száz darab.

Inspirációs ötletek kis konyhához

Ha nem halmozzuk a felesleges edényeket és egyéb kiegészítőket, akkor még egy kisebb helyiségből is lehet kényelmes, használható konyha, ahol az esztétikum sem szorul háttérbe.

Kis Konyha 1
Még egy kisebb helyiségből is lehet kényelmes, használható konyha, ahol az esztétikum sem szorul háttérbe (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Kis konyha esetén érdemes megfontolni a retro stílust, pontosabban a krémes és az arany árnyalatok ízléses vegyítését, mert az esztétikus összhatás jól ellensúlyozza a szűk teret.

Kis Konyha 2
Kis konyha esetén érdemes megfontolni a retro stílust, ami jól ellensúlyozza a szűk teret (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Amennyiben úgy látjuk, hogy nem sokat javíthatunk a helyzeten, egy mintás szőnyeggel optikailag felnagyíthatjuk a teret. Fontos viszont, hogy a szőnyeg színe passzoljon a konyha stílusához.

Kis Konyha 3
Egy mintás szőnyeggel optikailag felnagyíthatjuk a teret (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Egy megfelelően elhelyezett bárpulttal ugyancsak elérhetjük, hogy konyhánk tágasabbnak tűnjön.

Kis Konyha 4
Egy megfelelően elhelyezett bárpulttal a konyha tágasabbnak tűnhet (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Sok esetben már egy dizájnos lámpa is elterelheti a figyelmet a szűk helyről.

Kis Konyha 5
Egy dizájnos lámpa is elterelheti a figyelmet a szűk helyről (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A szobanövények szintén jó figyelemelterelők, ráadásul sokkal vidámabbá teszik a konyhát.

Kis Konyha 6
A szobanövények vidámabbá teszik a konyhát, és elterelik a figyelmet a szűkös helyről (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha valamire, akkor a kis konyhára kiváltképp igaz, hogy minél egyszerűbb, annál nagyszerűbb: a minimál stílusban a formavilág letisztult és modern, a színek visszafogottak.

Kis Konyha 7
Ha valamire, akkor a kis konyhára kiváltképp igaz, hogy minél egyszerűbb, annál nagyszerűbb (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha már a kiegészítőknél tartunk, egy, a lentihez hasonló beépített, kihúzós polcon (vagy mondhatnánk éléskamrának is) eltüntethetjük a különféle konyhai kellékeket, de akár bizonyos száraz élelmiszereket is, amelyek egyébként felesleglesen foglalják a helyet a pulton, beszűkítve ezzel a teret.

Kis Konyha 8
Egy beépített, kihúzós polcon eltüntethetjük a különféle konyhai kellékeket (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A színekkel és a mintákkal is játszhatunk úgy, hogy ne érezzük nyomasztónak a picurka konyhát. A rózsaszín fal például tökéletes összhangot alkot a fehér konyhabútorral, és a modern stílusú székekkel.

Kis Konyha 9
A színekkel és a mintákkal is játszhatunk úgy, hogy ne érezzük nyomasztónak a picurka konyhát (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix))

Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes lámpákat szerelni a pultra és a mosogató területére is. Egyrészt, mert ettől sokkal stílusosabb lesz a konyha, másrészt a fényjáték eltereli a figyelmet az egyébként szűkös térről.

Kis Konyha 10
Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes lámpákat szerelni a pultra és a mosogató területére is (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix