Barion Pixel Minimalizmus a főszerepben: 2021-es szőnyeg trendek – Coloré

Minimalizmus a főszerepben: 2021-es szőnyeg trendek

2021. 03. 01.

Sokkal nagyobb jelentőssége van a lakásban a szőnyegnek, mint elsőre hinnéd.

szőnyeg trend

Tévedsz, ha azt hiszed, a szőnyeg csak egy szimpla dísze a lakásnak. A szőnyeg sokkal több ennél, hiszen az egész helyiség hangulata múlhat azon, hogy milyen textíliákat válogatsz össze, sőt, ha kifejezetten nagy felületet fed le a szőnyeg, akkor jobban vonzza a tekinteteket, mint például a kanapé.

Ha a szőnyege meleg, barnásabb, szürkésebb hatású, az egész lakást kellemessé teszi, ha hidegebb, fehérebb, akkor elit, arisztokratikus hatást kelt, és tisztaságot sugall. A színes szőnyegek játékossá, a perzsa pedig klasszikussá teheti az egész teret. Egyes minták tágítani, másikak pedig szűkíteni képesek optikailag a helyiségeket, sőt, egy rosszul megválasztott anyag akár unalmassá is teheti a szobát.

Lehet régies, klasszkus, teljesen modern, vagy épp boho stílusú, legjobb, ha a szőnyeg tudja tükrözni a te személyiségedet. Ha szeretnéd azt is figyelembe venni, milyen trendek uralják 2021-et, akkor figyelj!

Naturális, letisztult

Épp, ahogy a konyhabútorok vagy fürdőszobai elemek divatja, úgy a nappalik és hálószobák divatja is a természetességet részesíti előnyben mostanában. A fás, fonott, szőtt anyagok és a föld színek sosem voltak még annyira kelendőek, mint 2020-ban és 2021-ben. Minél inkább a bézs, a homok és szürke színek felé hajlik a szobák berendezése, annál jobb. Szőnyegekből a naturális textúrák, világos bézs és homokszín a legnyerőbb.

Minimalista, fehete-fehér minták

Míg néhány éve a fekete minták szinte elképzelhetetlenek voltak szőnyegeken, most fénykorát élik a fehér alapon fekete csíkok, geometrikus vagy nonfiguratív minták. A geometrikus mintákból a rombuszok, kockák, karikák, hullámvonalak mutatnak a legjobban, és akármennyire világos is a helyiség, ezekhez a mintákhoz jó, ha közel teszünk egy-egy sötét színű dekorációs elemet, amik szépen kiemelik a szőnyeget.

Főszerepben a glamúr

Mi jut eszedbe a glamúr, csillogás szóról? A fehér szín? Nos, a lakberendezőknek is ez jutott az eszébe, és épp annyira divatosak a hófehér, rövid szőrű szőnyegek, mint Hollywood fénykorában. A hófehér szőnyegek akkor mutatnak a legarisztokratikusabban, ha csupa világos bútor mellé kerülnek a helyiségben, és csak egy-egy kontrasztos szín lesz mellettük.

Ha a minimalizmus nem a te asztalod, akkor maximalizmus

Épp annyira menő mostanság a minimalizmus, mint szöges ellentéte, a maximalizmus. Az utóbbi lényege a sok szín, minta, forma és textúra vegyítése, úgy, hogy azért a nagy káoszban az összhatás egyensúlyban van, és az összkép harmonikus. Nagyon vagányak és látványosak a maximalista dizájnok, fantasztikus hatást nyújtanak az ilyen feltűnő szőnyegek, de fontos, hogy a szoba többi részének színét is passzítsuk ehhez. Jó módszer a komplementer színek alkalmazása.

Élénk színek, drágakő árnyalatok

Az élénk színek a szőnyegek terén is hódítanak, pláne úgy, hogy minden más kissé neutrálisabb. A smaragd, a rubin és a zafír színű szőnyegek akkor lesznek igazán a lakás díszei, ha nem mintásak, hanem natúrak, és a szálak is inkább rövidebbek.

Borítókép forrása: Unsplash