Barion Pixel Hogyan éljük túl az allergiaszezont? – Coloré

Hogyan éljük túl az allergiaszezont?

2023. 05. 19.

Megérkezett a tavasz, a jó idő, amikor kellemes időtöltés kirándulni egyet, vagy csak sétálni a szabadban. Azonban sokaknak okoz kellemetlen perceket a növények virágzása, ugyanis itt az allergiaszezon is.

Az allergiások számára a tavasz egyet jelent a véget nem érő orrfolyással, tüsszögéssel, az égő, irritált szemekkel. A kellemetlen tünetek megnehezítik a hétköznapokat, a munkát, de még a pihenéssel töltött időt is tönkre tudják tenni.

Minden harmadik magyar szenved a pollenallergiától

A legfrissebb adatok szerint az allergénekre adott kellemetlen válaszreakciókat minden harmadik magyar tapasztalja a melegebb hónapokban, és ez a szám pedig évről évre egyre nő. Itthon a 15-59 éves korosztály mintegy 30 százaléka szenved ilyenkor az allergia tipikus tüneteitől: az első jelek lehetnek a bedugult, kipirosodott orr és az égő, viszkető szemek. Nem is gondolnánk, hogy ezek mellett a fáradékonyság, levertség, a fejfájás, az alvászavar, de még a fokozott ingerlékenység is jelezheti, hogy érzékeny vagy a pollenekre.

allergia
Kép forrása: Pexels / Edward Jenner

Mire lehetsz allergiásak?

Nagyjából bármire. Vannak persze, bizonyos növények, amik gyakrabban okoznak problémát, de igazából bármi miatt kialakulhatnak allergiás tünetek, akár az egyik szobanövényedtől is.

Hazánkban három fő pollenszezon van. A februártól májusig tartó tavaszi pollenszezon növényei a mogyoró, éger, nyár, fűz, nyír, tölgy, kőris, platán; az áprilistól július közepéig tartó késő tavaszi és kora nyári időszakban a legtöbb gondot a fűfélék, csalánfélék, útifű, vadsóska okozza; a július közepétől októberig tartó nyár végi, őszi pollenszezon növényei pedig a parlagfű, a fekete üröm, a libatopfélék és a disznóparéjfélék.

A pollenek ellen sajnos sok mindent nem lehet tenni, bizonyos gyógyszerekkel, szemcseppekkel, orrpsraykkel lehet enyhíteni a tüneteket, de teljesen megszüntetni szinte lehetetlen. Valamint létezik néhány házi praktika, amire érdemes odafigyelni.

1. A pollenjelentések nyomon követése

Ma már rengeteg lehetőség van a pollenszám figyelésére. Az időkép.hun figyelemmel lehet kísérni, hogy Magyarországon éppen melyik növények és milyen mértékben allergizálnak. Az alacsonytól az extrémig osztályozza a pollenkoncentrációt, de a TV-csatornákon az időjárás előrejelzés részeként is szerepelni szokott egy pollenekről szóló szegmens.

2. Éjszakai szellőztetés

Az allergének általában a reggeltől délutánig tartó időszakban a legaktívabbak, így ilyenkor nem érdemes ablakot nyitni. Ha olyan háztartásban élünk, ahol allergiások is vannak, jó ötlet átállni az éjszakai szellőztetésre. Ugyanez érvényes az utazásra is: ha autóba ülünk, inkább a kocsiban keringgessük a levegőt, mint, hogy ablakot húzunk.

3. Gyorsan válts ruhát

Amint hazaérsz, rúgd le a cipődet és öltözz át. Ne hord szét a lakásban az allergéneket, ahol továbbra is a tüneteket okozhatnak. Vedd le a cipőd az ajtón kívül, és dobd le a ruháid is minél hamarabb. Este zuhanyozz le, hogy lemosd a testedről és a hajadról a megmaradt virágport, mielőtt lefekszel. Ha van kutyád vagy macskád, akik kijárnak a szabadba, töröld le a mancsukat és a bundájukat, amikor belépnek a lakásba.

4. Gyakori takarítás

Jó az elővigyázatosság, de pollenek még így is bejutnak az otthonokba, ezért érdemes a megszokottnál gyakrabban takarítani. A textíliák alapos átmosása és a porszívózás, portörlés mellett figyeljünk oda az ablakok, ablakpárkányok letörlésére, hiszen a szellőztetés során itt is lehetnek apró pollenek.

5. Viselj maszkot és napszemüveget

Ha ki kell menned a szabadba egy sebészeti maszk segíthet minimalizálni a pollenszemcséknek való kitettséget. A legjobbak a N95 jelzésű maszkok. Valószínűleg neked is maradt még otthon hasonló a Covid miatt. Egy napszemüveg is hasznos lehet, hogy a szemedet is védje valami az allergénektől.

6. Használj légtisztítót

A pollen nem az egyetlen allergiát súlyosbító tényező, amikor az időjárás melegre és szelesre fordul. A szezonális allergiát a por, a penész és a háziállatszőr is kiválthatja. A HEPA szűrő egy viszonylag olcsó légtisztító eszköz, amely több szűrőn keresztül vezeti át az otthoni levegőt, hogy eltávolítsa az allergiát kiváltó okok 99 százalékát. Ha csukva tartod az ablakokat, és működteted a HEPA-szűrőt az allergiaszezonban, akkor valószínűleg kevesebb tünettel kell szembenézned a nehéz időszakban.

allergia
Kép forrása: Pixabay

Forrás: Tesla, Searhc, Everyday Health, Egészségvonal

Borítókép forrása: Pexels / Andrea Piacquadio

/otthon/haztartas/allergiaszezon-trukkok/