Barion Pixel Az allergiás reakciók típusai: így kezelhetőek a kellemetlen tünetek – Coloré

Az allergiás reakciók típusai: így kezelhetőek a kellemetlen tünetek

2022. 04. 18.

Többféle allergiás reakció létezik, melyeket a legtöbben azonban nem ismernek. Cikkünkben sorra vesszük, melyek ezek.

Többféle allergiás reakciót megkülönböztethetünk: néhányuk sima vagy csalánkiütéseket okoz bizonyos ételek elfogyasztása után, míg másoknál asztmaként jelentkezik olyan kiváltó tényezők miatt, mint a penész vagy a por. Megint másoknál pedig életveszélyes szövődmények, például anafilaxiás sokk is kialakulhat. Legtöbbünknek van némi fogalmunk arról, hogy milyen lehet egy allergiás reakció (viszkető foltok a bőrön, könnyezés, duzzanatok), szervezetünk ugyanakkor váratlan módon is reagálhat, ha olyasmivel érintkezik, amit fenyegetésnek érzékel. Ezért az alábbiakban részletesen kifejtjük az allergiás reakciók típusait, illetve lehetséges kezelési módjukat.

Mikor beszélünk allergiás reakcióról?

Az immunrendszerünk alapjáraton úgy próbálja megőrizni egészségét, hogy megtámadja a potenciálisan káros vírusokat és baktériumokat. Immunsejtjei időnként azonban olyan anyagokat is fenyegetőnek találnak a szervezetre nézve, amit mások immunrendszere nem. A szervezet ilyenkor megtámadja az észlelt „behatolókat”, és allergiás reakciót vált ki azáltal, hogy immunglobulinnak (IgE) nevezett antitesteket termel. Az American Academy of Allergy Asthma & Immunology (egy közel 6800 allergológust / immunológust tömörítő professzionális orvosi tagsági szervezet, AAAAI) szerint ezek az antitestek termelik mindazon anyagokat, amelyek allergiás tüneteket okoznak.

Allergiás Reakció A Bőrön
Az allergiás reakció gyakori jelenség, és sokszor perceken vagy órákon belül jelentkezik azután, hogy az egyén érintkezett az allergénnel (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az emberek nagyon sokféle dologra allergiásak lehetnek, beleértve a különféle élelmiszereket, rovarmérgeket, latexet vagy bizonyos gyógyszereket, valamint a levegőben lévő anyagokat, például pollent, penészgombát vagy állati szőrt és egyéb allergéneket. Az allergiás reakció gyakori jelenség, és sokszor perceken vagy órákon belül jelentkezik azután, hogy az egyén érintkezett az allergénnel, mondja dr. Lara Gross, allergológus és immunológus. A Mayo Clinic szerint azoknál, akiknek a családjában előfordultak allergiás esetek, például csalánkiütés, szénanátha, ekcéma vagy asztma, náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki allergia. De ezen tényezőktől függetlenül is bárki megtapasztalhatja.

Melyek az allergiás reakciók gyakori tünetei?

Az allergiás reakciók néhol enyhe tüneteket, például viszketést vagy orrdugulást okoznak, míg más esetekben rendkívül kellemetlen érzéssel járnak – gondoljunk csak a gyomorgörcsre, a mellkasi fájdalomra, a hányásra, hasmenésre vagy a szédülésre. Az amerikai National Institutes of Health (NIH) szerint egy súlyos allergiás reakció esetenként életveszélyes is lehet, ha az érintett nem kap időben segítséget. Sőt, ha egy reakció ismétlődően megtörténik, például a tavaszi pollenallergia esetén, az egyéb szövődményekhez, például arcüreggyulladáshoz vezethet, mondja dr. Gross. Az NIH szerint az enyhe allergiás reakció tünetei a következők lehetnek: csalánkiütés, viszketés, eldugult orr, bőrkiütés, vörös vagy könnyező szemek.

A közepesen vagy nagy súlyos allergiás reakció esetén az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatjuk attól függően, hogy milyen allergénnel küzdünk: gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás, hasmenés, köhögés, szorító vagy kellemetlen érzés a mellkasban, szédülés, kipirulás, szorongás, légzési és nyelési nehézségek, duzzadt szemek, arc vagy nyelv, heves szívdobogás.

A fenti tünetek a legsúlyosabb allergiás reakció, az anafilaxia jelei is lehetnek, ami már életveszélyesnek számít. Anafilaxiára utalhat továbbá a súlyos légszomj, szapora vagy gyenge pulzus, vérnyomásesés és eszméletvesztés. Általában a súlyos tünetek néhány percen belül jelentkeznek az allergén belélegzése, elfogyasztása vagy befecskendezése után (mint ahogyan bizonyos gyógyszerek esetében is előfordulhat). Az NIH megjegyzi, hogy bizonyos allergiás reakciók tünetei akár órákkal később is kialakulhatnak, különösen az élelmiszerallergia esetén. A súlyos allergiás reakciók pedig azonnali sürgősségi orvosi ellátást igényelnek.

Ne feledjük, hogy egyes allergének nagyobb valószínűséggel okoznak bizonyos tüneteket, így például az ételallergiák gyakrabban járnak együtt szájbizsergéssel, arcduzzanattal, csalánkiütéssel vagy esetleg anafilaxiával. A pollen- vagy szőrallergiát viszont többnyire tüsszögés, orrfolyás vagy könnyezés kíséri – a Mayo Clinic szerint.

Az allergiás reakciók leggyakoribb típusai

A szakértők napjainkig az allergiás reakciók négy fő típusát azonosították: az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases szerint az általunk tapasztalt reakciók olyan összetett tényezők függvényei (amelyekre egyrészt nincs ráhatásunk), másrészt amelyek csökkentik az immunrendszer azon képességét, hogy támadás nélkül tolerálja a különféle anyagokat.

Egyes típusú reakció

Az egyes típusú allergiás reakciókhoz olyan allergének tartoznak, amelyeket valószínűleg ismerünk, az ételallergiáktól kezdve a pollenallergiáig. Ezek a reakciók jellemzően néhány percen vagy órán belül jelentkeznek az allergénnel történő érintkezés után, és olyan tüneteket okoznak, mint az orrfolyás vagy orrdugulás, a szemek viszketése vagy könnyezése, hányinger vagy hányás, kiütés vagy csalánkiütés. Ritkábban légzési nehézségeket vagy akár anafilaxiát is tapasztalhatunk.

A szakértők IgE-által közvetített reakciónak nevezik az egyes típust, a korábban már említett védekező IgE-antitestekre utalva. Ezek az antitestek jelzik a hisztamin enzim felszabadulását, amely felelős az allergiás reakció tüneteinek kiváltásáért. „Az orr eldugulhat, megduzzadhat vagy folyamatos tüsszentés törhet ránk, merthogy a szervezet így próbálja meg eltakarítani a betolakodókat” – mondja dr. Kevin McGrath allergológus és immunológus, az American College of Allergy, Asthma és Immunology szóvivője.

Az egyes típusú allergiában szenvedőknél az egyetlen mód a reakció megakadályozására, ha a lehető legnagyobb mértékben kerülik az allergént. Amennyiben ez nem sikerül, a kezelés a tünetek súlyosságától függ. Az NIH szerint az enyhe reakciók maguktól elmúlhatnak, és vény nélkül kapható antihisztaminokkal vagy hidrokortizon krémmel is kezelhetők.

Allergiás Reakció Rovarcsípésre
Rovarcsípés esetén kulcsfontosságú, hogy fél percen belül eltávolítsuk a fullánkot, mert ezáltal megakadályozható a méreg szervezetbe jutása (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Kettes típusú reakció

„Ez általában antibiotikumok, például penicillin vagy bizonyos egyéb gyógyszerek (vízhajtók vagy vérnyomáscsökkentők) bevétele után jelentkezik, általában néhány napon belül, de időnként hamarabb” – mondja dr. McGrath. A kettes típusú allergiás reakciók ritkák, de súlyosak. Susan Schuval, a New York-i Stony Brook Medicine allergológusa és immunológusa szerint az allergénnek való kitettség a szervezetben toxikus G-immunglobulin és M-immunglobulin antitestek termelését okozza, amelyek elpusztíthatják a sejteket és szöveteket. A kettes típusú allergiás reakciót citotoxikus reakcióknak is nevezik az esetleges károsodások okozásával összefüggő folyamatok miatt.

A Genetic and Rare Diseases Information Center szerint bizonyos esetekben a vörösvértestek károsodhatnak, és súlyos immunrendszeri problémákat okozhatnak, például autoimmun hemolitikus anémiát, amikor az immunrendszer megtámadja a vörösvértesteket. Ha ez megtörténik, sárgaság alakulhat ki, amitől a bőr és a szemfehérje sárgára színeződhet, és ami hidegrázással, lázzal, sötét vizelettel vagy hátfájással párosul. A vérzési problémák, például az orrvérzés bizonyos gyógyszer bevétele után szintén a kettes típusú allergiás reakcióra utalhat.

Ha ezen mellékhatások bármelyike ​​jelentkezik nálunk egy új gyógyszer bevétele után, a lehető leghamarabb forduljunk gyógyszerészünkhöz vagy háziorvosunkhoz, hogy megtudjuk, mi történik. Ők segíthetnek megállapítani, hogy a gyógyszerünk fokozza-e a tüneteket, és hogy mi legyen a következő lépés. Ha az anafilaxiás sokk jeleit észleljük, azonnal hívjunk mentőt. Attól függően, hogy az allergiás reakció egyéb egészségügyi problémákat is okozott-e, további kiegészítő kezelésre is szükség lehet.

Hármas típusú reakció

A hármas típusú allergiás reakciók akkor fordulhatnak elő, ha egy allergénből származó fehérje a védő antitestekhez kapcsolódik. Ez egy normális, úgynevezett immunkomplex folyamat, ami ugyanakkor bőr-, ízület- vagy szövetkárosodást okozhat, ha az immunkomplexek felhalmozódnak a vérben. Ezt a típusú reakciót bizonyos gyógyszerek, például a penicillin, valamint a rovarcsípés okozhatja. „Időbe telik, amíg az immunkomplexek lerakódnak a szövetekben, így az első tünetek akár hét-tíz nappal később is jelentkezhetnek többek között láz, ízületi fájdalom, duzzanat, vagy csalánkiütés formájában” – mondja dr. Schuval. Súlyos esetben pedig anafilaxiás sokk sem kizárt.

Akárcsak a kettes típusú allergiás reakciók esetén, úgy a gyógyulás szempontjából ezúttal is fontos az allergiát kiváltó gyógyszer szedésének abbahagyása (és a jövőbeni elkerülése). Az AAAAI szerint rovarcsípés esetén kulcsfontosságú, hogy fél percen belül eltávolítsuk a fullánkot, mert ezáltal megakadályozható a méreg szervezetbe jutása. Az intézmény munkatársai azt javasolják, hogy a műveletet a körmünkkel végezzük, nehogy véletlenül még mélyebbre nyomjuk a fullánkot. Ezt követően célszerű időpontot egyeztetnünk egy allergológussal, aki pontosan meghatározza, milyen rovarra vagyunk allergiásak. Az adott reakciótól függően előfordulhat, hogy több hétig szteroidokat kell szednünk vagy külsőleg kell alkalmaznunk, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket okozó gyulladást.

Négyes típusú reakció

A négyes típusú allergiás reakciók késleltetett reakciók, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a bőr érintkezik egy allergénnel. „A leggyakoribb a mérges szömörce vagy a nikkel, ami gyakran megtalálható a bizsu ékszerekben” – mondja dr. McGrath. A négyes típusú reakció úgynevezett T-sejtek termelésére utasítja az immunrendszert, amelyek gyulladásos válaszon keresztül próbálnak megküzdeni a behatoló allergénnel. A mérges szömörce esetében például az eredmény gyulladt, viszkető, hólyagos kiütés, amely az érintkezést követő egy-két napon belül jelentkezik – és általában két-három hétig tart a Mayo Clinic szerint.

Allergiás Reakció Vizsgálata
Allergiateszttel kideríthetjük, hogy milyen anyagokra vagyunk allergiásak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A hidrokortizon tartalmú krémek, az orális antihisztaminok és a hideg borogatások segíthetnek csökkenteni a bőrgyulladást és enyhíteni a kellemetlen tüneteket, miközben a kiütések megszűnnek. Ám ha a kiütés nagy területet érint vagy hólyagos, a lehető leghamarabb kérjünk orvosi segítséget, aki vényköteles szteroidot írhat a duzzanat csökkentésére, de akár antibiotikumot is, ha a kiütés elfertőződik (ami gyakran a szüntelen vakarás következménye).

Tudnivalók az enyhe vs. súlyos allergiák kezeléséről

Bár az allergiás reakciók szempontjából nem létezik egy mindenki számára megfelelő kezelés, viszont van néhány általános szabály, amelyeket a szakértők szerint érdemes szem előtt tartanunk: az enyhe allergiás reakciók általában otthon is kezelhetők, akár házi gyógymódokkal (gondoljunk a sóoldatos orröblítésre vagy hideg borogatásra), akár OTC gyógyszerekkel, például antihisztaminokkal vagy hidrokortizon krémmel.

A súlyos allergiás reakciók életveszélyesek lehetnek, és orvosi ellátást igényelnek. Az epinefrin injekciókat általában az anafilaxiás sokk kezelésére használják, míg a gyógyszer ellazítja a légúti izmokat, és segít szabályozni a légzést. Ha más szokatlan tünetet észlelünk, amelyek nem múlnak el maguktól, keressük fel orvosunkat további tanácsért. Célszerű akkor is orvoshoz fordulni, ha először jelentkezik allergiás reakció valamilyen anyagra. Ő segíthet, hogy érdemes-e allergiatesztet végeznünk, és szükség esetén kidolgozhat egy tervet a tünetek kezelésére.

Az allergiás reakciók típusainak megismerése segíthet, hogy legközelebb a lehető leghamarabb orvosoljuk a problémát (és remélhetőleg megelőzhetjük jövőbeli kialakulását). Az allergiás reakció nem játék, ellenben jó hír, hogy eredményesen kezelhető. Ha állandóan viszket a bőrünk, tüsszögünk vagy zihálunk, az adott allergének orvos segítségével történő azonosítása sokat segíthet mindennapi életünk javításában.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix