Barion Pixel Mi az a tokmány, és milyen típusai vannak? (X) – Coloré

Mi az a tokmány, és milyen típusai vannak? (X)

2024. 02. 27.

A tokmány a szerszámgép része, az esztergagép főorsójára van erősítve. Kézi vagy gépi működtetésű is lehet. A munkadarab megmunkálás közbeni megtartásáért felel. Előfordul köszörűn és marógépeken is. És hogy milyen típusai vannak? Lássuk!

A tokmány típusai

Az esztergálás során a munkadarab forog, a szerszám áll, a lineáris tengelyeken mozogva alakítja a munkadarabot. A modern gépek pedig ennél is többre képesek: marás, fúrás, homlok és palást oldalon egyaránt.

Bármilyen is legyen az esztergagép, a legnagyobb valószínűséggel a munkadarabok mozgását a Bartools oldalán is megtalálható tokmány végzi. A típusai a következők:

  • fúrótokmány,
  • mágneses,
  • síktárcsa,
  • kombinált,
  • hárompofás univerzális,
  • patronos,
  • pneumatikus vagy hidraulikus.

Nézzük meg ezeket részletesebben is!

A fúrótokmány

Ez egy kicsit kilóg a sorból, mert nem a munkadarab, hanem a szerszám befogását végzi, és nem csak esztergagépen. Hatalmas előnye, hogy nagyon gyors szerszámcserét tesz lehetővé. Emellett azért is kedvelt eszköz, mert széles mérettartományban lehet alkalmazni.

A mágneses tokmány

A mágnesezhető anyagból készült alkatrészekhez ez a típus nagyszerű alternatíva, ha a sérülékenységükből adódóan a hagyományos megszorításokkal nem kivitelezhető a megfogásuk. Így el lehet kerülni a munkadarabok megcsavarodását, geometriai torzulását. A rögzítést a tokmányba szerelt elektromágnesek vagy permanens mágnes végzi.

A síktárcsa

Négy szorító pofával rendelkezik, melyeket külön-külön csavarokkal lehet a megfelelő pozícióba állítani. Ezzel elérhető, hogy a nem forgásszimmetrikus alkatrészeket, gyakorlatilag bármilyen geometriai formákat is meg tudjunk fogni. A szorítópofák feladattól függően cserélhetőek.

A kombinált tokmány

Ez szintén négy pofával rendelkezik. Olyan mechanikus működése van, hogy síktárcsaként és önközpontozó tokmányként is használható. Hátránya, hogy időigényes a beállítása, valamint valamelyest elmarad a pontossága a többi típustól.

A hárompofás univerzális tokmány

Ez a legelterjedtebb a hagyományos esztergagépeken. 120 fokonként helyezkedik el a három pofa, melyek lehetnek kemény vagy puha fajták is. Ez a legalkalmasabb kör és hatszög alakú munkadarabok megfogására. Előnye, hogy önközpontú, hátránya viszont, hogy rendszeres tisztítást és karbantartást igényel, és csak egy szűk mérettartományban lehet üzemeltetni.

A patronos tokmány

Elsősorban hosszú rúdanyagok szorítására való. Nem ritka, hogy az ilyen tokmánnyal szerelt gép főorsója mögött száladagoló található, mely automatikusan tudja adagolni a nyersdarabot a szerszámgépnek.

Pneumatikus vagy hidraulikus tokmány

A pneumatikust maximum gumik vagy puhább műanyagok, esetleg vékony falú alkatrészek szorításához használják. Ellenben a hárompofás hidraulikus típus elterjedt. 5-40 bar nyomás között működik, a végső szorító erő pedig az állítható meghúzó hengertől függ.

Bármelyiket is használjuk, ügyeljünk a karbantartásra, melytől nagyban függ a szorítás pontossága és annak ereje.