Barion Pixel A kézfertőtlenítő is okozhat ekcémát, de mit tehetsz ellene? – Coloré

A kézfertőtlenítő is okozhat ekcémát, de mit tehetsz ellene?

2022. 02. 23.

A kézfertőtlenítő és a gyakori kézmosás szavakat gyakrabban halhattuk az elmúlt években, mint korábban bármikor, a pandémiának köszönhetően. Csakhogy a legáltalánosabb járványügyi intézkedések alaposan megnehezíthették az ekcémával küzdők életét.

Pontosabban meg is nehezítették, egy 2020-as kutatás eredményei szerint ugyanis egyre többen tapasztalnak ekcémát a kézfejükön a gyakori kézmosás és a kézfertőtlenítők használata miatt.

Az ekcéma és a kézfertőtlenítő, kézmosás közti kapcsolat

Egyre többen tapasztalnak rendkívüli szárazságot és irritációt a kezükön, és bár egy 2020-as tanulmány szerint a hatások a kétkezi munkát végzők körében a legszélsőségesebbek, de általánosságban mindenkit érint a probléma. Egy másik 2020-as felmérés szerint az iskolák újranyitását követően bevezetett egészségügyi protokollok, mint például a rendszeres kézmosás, megnövelték annak a kockázatát, hogy a gyermekeknél kontakt dermatitisz alakuljon ki, amely a felnőttkori ekcéma egyik fő oka. A kézmosás szárító hatása és a fokozott stressz együttes jelenléte pedig csak tovább rontja a helyzetet: a stressz még az ártalmas szappanok és vegyszerek használata nélkül is szárító hatással lehet a bőrre. Szintén egy 2020-as áttekintés szerint azoknál az embereknél, akik már szenvednek kézekcémától, a jelenlegi higiéniai szabályok súlyosbíthatják a tüneteket. A rendszeres kézmosás irritálhatja a már kialakult ekcémát, ami súlyos fájdalmat és néha vérzést okozhat.

A szakértők szerint azonban szerencsére néhány dolgot megtehetünk a rendszeres kézmosás és fertőtlenítőszer bőrre gyakorolt ​​negatív hatásának mérsékléséért. Az extrém bőrszárazság és az ekcéma kialakulásának elkerülése, illetve a tünetek súlyosbodásának megakadályozása érdekében mindenekelőtt tekintsük át a használt termékeinket. Ide tartoznak például a szappanok, a kézfertőtlenítők és a hidratálókészítmények is. Emellett a kézszárazság és az ekcéma megelőzésének érdekében megfogadhatjuk a bőrgyógyászok tanácsát is.

Kézekcéma Kézfertőtlenítő Miatt
Kesztyű viselésével megvédhetjük kezünket, ám ha nem használjuk megfelelően, súlyosbíthatja a kéz ekcémáját (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Tippek a hatékony, mégis kíméletes kézmosáshoz

 • Kézmosáshoz langyos, és ne túl meleg vizet használjunk.
 • Mossuk kezeinket legalább húsz másodpercig.
 • Mosás után gyengéden öblítsük le kezeinket.
 • Óvatosan töröljük szárazra őket, ahelyett, hogy durván dörzsölnénk.
 • Nyilvános helyeken lehetőség szerint használjunk papírtörlőt a kézszárító automaták helyett.
 • A hidratálókrémet a még enyhén nedves bőrre vigyük fel.
 • Használjunk rendszeresen hidratálókrémet, hogy hidratáljuk kezünket.

Így válasszunk szappant

 • Amikor csak lehet használjunk szappanmentes szappant a durva szappanok helyett. Előbbi óvja a bőr természetes egyensúlyát, megszünteti a feszülő bőr érzését, valamint visszaszorítja a mikro-organizmusok elszaporodását, amelyek hozzájárulnak a bőr szárazságának kialakulásához.
 • Ha szappant használunk, válasszunk illat- és tartósítószermentes termékeket.
 • Használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt kézmosás helyett, ha a keze szemmel láthatóan nem koszos.

A hidratálásról se feledkezzünk meg

 • A sűrű, zsíros krémek vagy olajok jobbak, mint a testápolók (gondoljunk csak a vazelinre).
 • Kerüljük a vízbázisú hidratáló krémek használatát.
 • Válasszunk illat- és színezékmentes, hipoallergén termékeket, amikor csak lehetséges, hogy elkerüljük a bőr további irritációját.
 • A hidratálókrémet a még enyhén nedves bőrre vigyük fel.
 • Akkor vigyünk fel hidratálókrémet, amikor a kezünk már megszáradt a fertőtlenítő használata után.
 • Munka után is ápoljuk kezeinket, valamint esténként lefekvés előtt is alaposan krémezzük be.
 • Ha kesztyűt viselünk, azonnal kenjük be kezünket hidratálókrémmel, amint levesszük.

A rendszeres hidratálás kézmosás után jelentős változást hozhat a bőrszárazság és az ekcémás tünetek enyhítésében. Egy 2018-as tanulmányban a kutatók természetes, illatmentes olajok használatát javasolták a kezek hidratálására, mint például:

Jojoba olaj: az olyan olajok, mint a jojoba, javítják a bőr védőrétegét, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
Kókuszolaj: kutatások során kimutatták, hogy a kókuszolaj csökkenti az ekcéma súlyosságát gyermekeknél, ha naponta kétszer alkalmazzák.
Shea vaj: a shea vaj gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Német kamilla illó olaj: ez az olaj állatkísérletekben enyhítette az atópiás dermatitisz tüneteit.
Borágó olaj: a borágóolaj javítja a szervezet bőrvédő funkcióit.
A bőrgyógyászok továbbá bőrpuhító vagy okkluzív szereket is javasolnak a kézekcéma kezelésére. Bőrünk továbbá hálás lesz, ha a rendszeres hidratálást is beépítjük bőrápolási rutinunkba.

Viseljünk kesztyűt

Kesztyű viselésével megvédhetjük kezünket, ám ha nem használjuk megfelelően, súlyosbíthatja a kéz ekcémáját. Íme a legjobb tanácsok a kesztyű viseléséhez: mindig húzzunk kesztyűt takarításhoz vagy fertőtlenítéshez, ha pedig más célokra is viselünk kesztyűt, ügyeljünk arra, hogy gyakran cseréljük. Győződjünk meg róla, hogy kezünk teljesen száraz, mielőtt kesztyűt húzunk. Kerüljük a gumikesztyűt, mert az súlyosbíthatja az ekcémát. Ha kesztyűt kell viselnünk, válasszunk nitril vagy neoprén anyagút.

Megfelelő Kézmosás Ekcéma Esetén Kézfertőtlenítő Használata Nélkül
Ha egy ideje már kézekcémában szenvedünk, a kíméletes kézmosás szappanmentes tisztítószerrel a legjobb megoldás (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A kézfejen jelentkező ekcéma megelőzése

Ha egy ideje már kézekcémában szenvedünk, jó ha tudjuk, hogy tehetünk lépéseket a tüneteket súlyosbodásának elkerülésére: a kézfertőtlenítő használata például nagyon irritáló és fájdalmas lehet a sérült bőrön. Ebben az esetben a kíméletes kézmosás szappanmentes tisztítószerrel a legjobb megoldás. Kerüljük a kézfertőtlenítő használatát, hacsak nincs más lehetőség. Illetve vannak egyéb szakértői ajánlások is azok számára, akik régóta szenvednek kézekcémától, de szeretnék megelőzni a tünetek rosszabbodását:

 • Kerüljük a szappannal történő kézmosást alkohol alapú fertőtlenítőszerek használata után.
 • Takarítás után mindig azonnal használjunk kézkrémet, illetve vigyünk magunkkal, amikor elhagyjuk a házat.
 • Használjunk gyengéd tisztító- és kézfertőtlenítőszereket, amelyek nem tartalmaznak illatanyagot és egyéb szükségtelen fertőtlenítő összetevőket.
 • Kézmosás és takarítás közben ne viseljünk ékszert, mert beszoríthatja a szappant és a mosószert, ami irritálhatja a bőrt.
 • Szükség esetén szedjünk helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő gyógyszert, a szakorvos tanácsát követve.
 • A stressz súlyosbíthatja a tüneteket, ezért próbáljunk ki különféle relaxációs és mindfulness technikákat.
 • Kérjünk szakértői tanácsot, ha a tünetek minden igyekezetünk ellenére rosszabbodnak. A kézekcéma okozta irritáció és fájdalom ellenére ugyanakkor fontos, hogy a járvány idején továbbra is betartsuk a megfelelő higiéniát. Hiszen a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítő használata segíthet megállítani a különféle vírusok és kórokozók terjedését.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix