Barion Pixel A fényvédő használata télen is nagyon fontos: a bőrgyógyász elmondja, miért – Coloré

A fényvédő használata télen is nagyon fontos: a bőrgyógyász elmondja, miért

2022. 01. 21.

A fényvédő termékek bőrünk szépségéért, fiatalságának megőrzéséért felelnek, és nem csupán a strandon, hanem a téli mindennapok során is. Már ha használjuk. Mert bár sokan azt hiszik, hogy a bőrpír a legnagyobb gond, amit a hideg szél okozhat, ez az elképzelés sajnos téves.

A napégés (sunburn) után a szakemberek ‘szélégésnek’ (windburn) nevezik azt a jelenséget, ami télen szinte mindannyiunkét, de az érzékeny bőrt különösen kikezdi. A Health magazin ezért bőrgyógyászokat kérdezett a problémáról. A szakértők egyebek mellett elmondták, miért ne hagyjuk ki télen se a fényvédőt a bőrápolási rutinból.

Fényvédő vs. szélégés

A szélégés voltaképp a bőrirritációk egy formája. Mary L. Stevenson bőrgyógyász szerint ilyenkor alapvetően a külső hámréteg sérül, a végeredmény pedig száraz, kipirosodott, hámló bőr lesz. Általában az alacsony hőmérséklet és páratartalom, valamint a szél hatására alakul ki. A hideg, száraz levegő ugyanis irritálja a bőrt, míg a kipirosodást az erek tágulása okozza. Hozzáteszi: ezek a külső hatások eltávolítják a faggyút és a természetes olajokat a bőr felső rétegéről, védtelenül hagyva az érzékeny második rétegét, ezáltal csökken a bőr nedvességmegtartó képessége, az irritáló anyagok könnyebben bejutnak az alsóbb rétegekbe, ami kiszáradást, gyulladást eredményez.

A Szeleges Tunetei Ha Nem Hasznalunk Fenyvedot 1
A szélégés tünetei rendkívül súlyosak lehetnek, ha télen nem használunk fényvédőt (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A szélégés továbbá a napégéssel párhuzamosan is előfordulhat – noha két különböző jelenségről beszélünk: az amerikai Bőrrák Alapítvány (Skin Cancer Foundation) közleménye rámutat, hogy a szél felerősíti az ultraibolya (UV) sugarak hatását, felgyorsítja a külső hámréteg leválását, ami mint már mondtuk, szabaddá és érzékenyvé teszi az alsó réteget. „Ez az átfedés az oka annak, hogy a szélégés gyakran napégésnek tűnik, vagy keveredhet vele, ha télen nem viselünk fényvédőt (a hó ugyanis visszaveri az UV fényt)” – mondja dr. Stevenson. „Az UV-sugarak áthatolhatnak a felhőkön, és még a hideg téli hónapokban is jelen vannak” – teszi hozzá Debra Jaliman bőrgyógyász.

A szélégés leggyakoribb tünetei

Mivel a szélégés tünetei gyakran egyformák a napégés panaszaival – és a kettő gyakran előfordulhat együtt is –, gyakran nehezen azonosítható, hogy éppen melyikkel állunk szemben. De összességében ha huzamosabb ideig kint tartózkodtunk a nagyon hideg, szeles időben, a bőrünk kivörösödött és úgy érezzük, leégtünk, akkor valószínűleg szélégésről beszélünk. A szakértők szerint az alábbi tünetek szintén gyakoriak lehetnek: (súlyos esetben) hólyagok, bőrszárazság, gyulladás, hámlás, kipirosodás vagy pigmentáció, fokozott érzékenység az érintésekre.

Egyes már meglévő bőrbetegségek vagy korábbi bőrkezelések szintén növelhetik a szélégés kockázatát. „A pikkelysömörben vagy ekcémában szenvedők bőre általában könnyen irritálódik, (tehát ezek az állapotok) növelik a szélégés valószínűségét, ha sokáig vagyunk a hideg levegőn” – magyarázza Jaliman. A szakember ezen kívül megjegyzi, hogy a hámlasztó kozmetikai kezelések szintén érzékenyebbé teszik a bőrt a szél által okozott égési sérülésekre, ezért azt javasolja, hogy az ilyen típusú eljárások után is használjunk fényvédőt egyrészt az UV-sugarak ellen, másrészt a bőr hidratáltságának megőrzése érdekében.

Kezelés és megelőzés

Dr. Stevenson azt javasolja, hogy használjunk gyengéd bőrtisztító készítményt, sok hidratálót, párásítót, ha lehetséges, és tartózkodjunk a forró levegőtől, mert az ronthatja a szélégés okozta kiszáradást. „Használjunk vastagon hidratálókrémet, és viseljünk fényvédőt a szabadban” – teszi hozzá, valamint mindannyiunkat óva int az olyan ruhaanyagok viseletétől, amelyek kidörzsölhetik és még jobban irritálhatják a bőrt.

Dr. Jaliman mindemellett fájdalomcsillapítót javasol a gyulladás csökkentésére és a fájdalom enyhítésére, ha szükséges. „Használhatunk természetes gyógymódokat is, mint az aloe, a zabpehely és az uborka, amelyek hűsítenek és értékes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek” – mondja. Ám ezeket csak természetes formájukban alkalmazzuk, mert például az előre csomagolt zabkása nem jó választás a hozzáadott illatanyagok miatt. Ezen kívül az elegendő vízfogyasztás úgyszintén segíti a bőr újrahidratálását.

A gyógyulás időtartama az égés súlyosságától függ, akárcsak a napégés esetén, így pár naptól akár hetekig is eltarthat. Amennyiben a szélégés hólyagosodással, erős, intenzív fájdalommal vagy más komoly tünetekkel jár, mindenképp keressünk fel egy orvost. Ami a megelőzést illeti, a bőrgyógyászok szerint minden a bőr felső rétegének védelmén múlik. A hidegebb hónapokban – és különösen a szélsőségesen hideg napokon –,korlátozzuk a hideg, száraz szélben töltött időt, és végig viseljünk sálat, kesztyűt és sapkát is a vastag kabáton kívül. Ez ideális védekezési mód a szélégés ellen. Ha pedig bőrünk mégis huzamosabb ideig ki van téve az elemeknek, a Bőrrák Alapítvány javaslata alapján kétóránként vigyünk fel fényvédőt, mert minél hidratáltabb a bőr, annál kevésbé valószínű. hogy gyorsan kiszárad és megsérül.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix