Barion Pixel 7 dolog, amit tilos lenne primer helyett használni: durván kikezdik a bőrt – Coloré

7 dolog, amit tilos lenne primer helyett használni: durván kikezdik a bőrt

2022. 01. 18.

Primer helyett kókuszolaj? Vagy esetleg hashajtó? Sokan úgy gondolják, hogy léteznek más bázistermékek is a primeren kívül, melyekkel a smink a nap végéig fennmarad, mindeközben pedig természetes hatású, egységes hatást kelt.

Csakhogy a helyzet az, hogy amíg a primer valóban bezárja a nedvességet a bőrbe, illetve hozzájárul az egységes és sima bőrfelszínhez, addig a kamu utánzatai eltömítik a pórusokat, ami aknék kialakulásához vezet, durvább esetben pedig csúnya bőrirritációhoz, netán allergiás tünetekhez. Az alábbiakban ezért összeállítottunk egy listát mindazon dolgokról, amikkel nem váltható ki a bázistermék.

Soha ne használjuk ezeket primer helyett

Síkosító: korábban már írtunk erről a felkapott TikTok-trendről, azaz hogy néhány influenszer szerint nagyon menő síkosítóval kiváltani a primert, de a szakemberek nem így gondolják. Jenny Patinkin sminkmester szerint a síkosító összetevői könnyen tönkretehetik a bőrt.

„A dimetikon, az illatanyagok és a spermicidek egyaránt csíphetik a szemet, ráadásul borzasztó ízűek, és gyulladást okoznak” – magyarázza a sminkmester. Sarah Uslan, a LULA nevű szépségápolási márka alapítója szerint el kellene felejtetnünk azt a tévhitet, miszerint a síkosítótól a bőr puhább és hidratált lesz. „A síkosító nem csak undorító, ragadós és nedves, de egyetlen bőrápoló tulajdonsága sincs.” – mondja Uslan.

Jamie Dorman sminkmester pedig amondó, hogy a fentiek mellett a síkosítók magas szilikontartalma a legtöbb bőrtípust durván szárítja. Ahogy már írtuk, a primer feladata a bőrben tartani a nedvességet, valamint egységes, sima bőrfelszínt biztosítani — ezzel szemben a síkosítót nem erre tervezték. Terri Bryant, a GUIDE Beauty alapítója szerint olyan ez, minthogy ő maga imádja a borsmenta illatú lábápoló krémet, de a lábán kívül nem használná más testrészére.

Önbarnító: az önbarnító krémek – mint ahogy ezt nevük is sugallja -, arra hivatottak, hogy egész évben barnaságot kölcsönözzenek a bőrnek, de hogy primer helyett használjuk…Charlie Riddle, a Stila kozmetikumok globális igazgatója szerint ezt kétszer is meg kellene gondolnunk.

„Őrültségnek hangzik, de ismerek embereket, akik önbarnítót kennek az arcukra a smink felvitele előtt az általuk áhított arcszín azonnali elérésére” – mondja Riddle. Csakhogy amennyiben nem adunk elég időt az önbarnítónak a felszívódásra, hanem azonnal valami folyékonyat, például alapozót kenünk rá, akkor ettől a bőr foltos lehet, az önbarnító ráadásul még az alapozó tónusát is megváltoztathatja.

C-vitamin-szérum: nem arról van szó, hogy teljesen el kellene hagyni a C-vitamin-szérumot, de ne használjuk közvetlenül az alapozó felvitele előtt. „A legtöbb C-vitamin-szérum rosszul reagál a sminkre, melynek következtében az alapozó elhalványul” – mondja Ariana Rose, a StyleSeat sminkese. Hagyjunk elegendő időt a szérumnak, hogy teljesen beszívódjon a bőrbe, és a sminkelés megkezdése előtt vigyünk fel hidratáló krémet is az arcunkra.

C Vitamin Szerum Primer Helyett
A C-vitamin-szérum hasznos a bőrnek, de ne használjuk primer helyett (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Kókusz- és olívaolaj: Gabriele Trujillo, az Alamar Cosmetics alapítója számos olyan emberrel találkozott eddigi élete során, akik valamilyen élelmiszert használtak primer helyett, de közülük is a legrosszabb a kókusz- és az olívaolaj. „Az olajok bázistermékként való használata rendkívül kontraproduktív” – magyarázza. Azok ugyanis pillanatok alatt tönkreteszik a sminket (szó szerint leolvasztják az arcunkról), a bőr pedig zsírossá válik miattuk. Trujillo ezért azt tanácsolja, hogy hagyjuk az olajokat a konyhában.

Kézfertőtlenítő: Brittany Lo, a Beia Beauty alapítója szerint bár a kézfertőtlenítő a neszeszerünk alapkellékévé vált az elmúlt két évben a pandémiának köszönhetően, az arcunktól mégis tartsuk távol. A kézfertőtlenítő anyaga túl sűrű, emiatt filmréteget képez a bőrön: „bármi, ami túl vastag, és nem szívódik fel jól a bőrön, attól az alapozó lefolyik, ezáltal megakadályozza, hogy a smink szép és egyenletes legyen” – mondja Lo.

Hashajtók: ha valami egyértelmű butaságnak tűnik, akkor az az, hogy valaki hashajtót használ primer helyett. Nydia Figeroa sminkmester szerint azonban sokan mégis erre esküsznek: ahogy fogalmaz, sok sminkes használ vény nélkül kapható hashajtó-savlekötő gyógyszert, de az influenszerek tették igazán népszerűvé. Ám a helyzet az, hogy a hashajtó alkalmazása veszélyes a bőrön, mert fehérítőszereket, rejtett aktív összetevőket tartalmaz, melynek következtében a hámréteg kiszárad, ami hosszú távon további bőrkárosodást és irritációt okoz.

Növényi sütőzsír: elsősorban Amerikában elterjedt, hogy a Crisco amerikai gyártójának legendás növényi zsírja primer helyett is használható. (A Crisco a fondant és a marcipán feldogozásánál használatos, a növényi sütőzsír ugyanis megakadályozza az alapanyagok konyhapulthoz és/vagy deszkához tapadását.)

Melissa Baker, a Merle Norman Cosmetics igazgatója szerint ám ami az arcbőrt illeti, ez a termék – pontosabban bármelyik növényi sütőzsír – előidézheti a pattanások kialakulását, az egyébként is aknéra hajlamos bőr állapotát pedig ronthatja. Az meg már csak hab a tortán, hogy az alapozó sem marad a helyén túl sokáig, ha ezt használjuk primer helyett.

Gyakori hibák a primer használatával kapcsolatban

Ha a bázistermék nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, az gyakran a helytelen használatnak köszönhető. Nézzük, mi mindent ronthatunk el azon túl, hogy alkalmatlan dologgal váltjuk ki a primert:

Folyekony Alapozo Kinyomva Mellette Primer
Sok mindent elronthatunk azon túl, hogy alkalmatlan dologgal váltjuk ki a primert (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Közvetlenül a primer után visszük fel az alapozót is: legyen szó bármilyen márkáról, a primernek kell néhány perc, mire beszívódik, és sima alapot képez a sminknek. Ha ezt nem várjuk ki, akkor jó eséllyel a végeredmény sem lesz tartós.

A szemhéjunkra nem kerül belőle: sokan panaszkodnak arra, hogy a szemsmink túl gyorsan elmozdul, ennek oka az esetek többségében az, hogy a szemhéjunkra nem viszünk fel primert, ami pedig biztosíthatná a tartósságot.

Nem találjuk el a megfelelő mennyiséget: gyakori hiba, hogy egyszerre vagy túl sok vagy túl kevés primert masszírozunk a bőrbe, ami szintén nem garantálhat megfelelő végeredményt. Az ideális mennyiség csupán borsónyi, vagyis ennyi elegendő a tökéletes sminkalaphoz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix