5 szuper tipp a szebb sminkért: vesd be őket az egységes hatásért

A szép, tartós smink elkészítése gyakran időigényes, bonyolult feladat, amire sokaknak vagy idejük, vagy türelmük, esetleg egyik sincs. Jó hír, hogy a megfelelő technikák elsajátítása után játszi könnyedséggel kivitelezhető az egységes smink, ami egész napra csodássá varázsolja a megjelenést.

A sminkelésnek van pár alaplépése, melyet óriási vétek elkapkodni vagy kihagyni. Ha ugyanis ezek kimaradnak, akkor drága termékek esetén sem éred el a kívánt hatást. A sminknek nem az a célja, hogy bonyolult legyen, és nem is az, hogy nap mint nap Picassot megszégyenítő műremekeket kreálj a bőrödre.

Annál is inkább, mivel a túl sok festéktől mű hatású lesz a kinézet, ezért jobb, ha inkább a jó minőségű kencéket használsz vékony rétegben. Ebben az esetben arcod előnyös részei lesznek kihangsúlyozva, miközben arcbőröd egységessé válik, az apróbb egyenlőtlenségek, szeplők és pigmentfoltok pedig nem látszódnak majd. Na de nézzük, hogyan lehet igazán egységes és tartós a sminked.

Primer

A primer használatát sokan kihagyhatónak gondolják, pedig ez az egyik legfontosabb lépés. Az ugyanis úgymond előkészíti a bőrt a sminkelésre, összébb húzza a pórusokat, és biztosítja, hogy a smink ne mozduljon el a nap folyamán. Ez a kence különösen hasznos akkor, ha egész nap sminket viselsz. Illetve manapság már lehet kapni kifejezetten szemhéjra való primert, ami ugyanezt a célt szolgálja, csak épp a szemfestékeknél.

Alapozó

Megtalálni a tökéletes alapozót komoly kihívás, hiszen vásárlás előtt számos szempontot figyelembe kell venni. Az első és legfontosabb, hogy a termék minden esetben passzoljon a bőrtónushoz, nem üthet el, mivel így nevetséges hatást kelt. A túlságosan sűrű alapozók pedig eltömíthetik a pórusokat, megülhetnek a mosolyráncokban, és az egész megjelenést maszkhatásúvá tehetik.

Minden esetben könnyű textúrájú terméket válassz, amely jól fed. Zsíros vagy kombinált bőrre léteznek olyan speciális alapozók, melyek megakadályozzák a T-zóna kifényesedését. Az alapozót felviheted szivaccsal vagy ecsettel, a lényeg, hogy alaposan dolgozd el a bőrfelületen. A nyakat sem szabad kihagyni, mert a végeredmény csak így lehet egységes.

Korrektor

A korrektor mindig legyen egy árnyalattal világosabb az alapozónál: ez még nem feltűnő, mégis jól eltakarja a szem alatti sötét karikákat, apróbb pigmentfoltokat, pattanás utáni hegeket. Túlzásba esni ezúttal sem kell, bőven elég a kritikus területekre felkenni. Nem muszáj folyékony korrektort választani, az apróbb bőrhibákra elegendő a kompakt vagy korrektrostick.

Sminkecset Sminkpaletta
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Púder

A kompaktpúder igazi áldás lehet a dolgos hétköznapokban, hiszen segítségével bármikor könnyen felfrissíthető a smink. Arra figyelj, hogy a nyakadat ezúttal se hagyd ki, az árnyalatot pedig próbáld meg a lehető legprecízebben a bőrszínedhez igazítani, mert sem a túl sötét, sem a túl világos nem néz ki jól.

Szemsmink

Sokak számára a szemek sminkelése okozza a legnagyobb fejtörést, hiszen amit a sminkmesterek és a népszerű bloggerek pár perc alatt összehoznak, az az átlagember számára lehetetlennek tűnik. Ám aggodalomra semmi ok, a hétköznapokat egyébként sem kell túlgondolni, elég ha természetes, a bőrtónusodhoz passzoló árnyalatokkal, na meg szempillaspirállal hangsúlyozod a tekinteted. Ne feledd, a kevesebb néha több, ezt az egyszerű variációt pedig bárhol és bármikor könnyedén összedobhatod.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk