Barion Pixel 3+1 felesleges sminkeszköz, ami jobb, ha a boltban marad – Coloré

3+1 felesleges sminkeszköz, ami jobb, ha a boltban marad

2022. 08. 08.

Sokdarabos ecsetkészletek, felesleges eszközök, óriási méretű szemfesték paletták. Ismerősen hangzik? Ezek azok a sminkeszközök, amiket jobb a boltok polcain hagynunk.

Megannyi neszesszer van telis-tele olyan sminkeszközökkel, amikre a vásárlás pillanatában még nagy reményekkel tekintettünk, aztán a haszontalanság csapdájába esve már csak kerülgetjük őket reggelente a sminktáskánkban kotorászva. Nézzük hát azokat a termékeket, amik a boltban még sokat ígértek, ám a gyakorlatban már inkább csak bosszúságot okoznak nekünk.

sminkeszkoz
A te neszesszeredben mennyi felesleges termék lapul? / Kép forrása: Unsplash.com

1. Nem a méret a lényeg

Ne dőljünk be a hatalmas szetteknek, a „két nagyobb termék mellé egy kisebb jár ajándékba” (amit egyébként eszünk ágában nem lett volna megvenni) üzeneteknek, és a komplettnek ígérkező csomagoknak. A legtöbb hasonló ajánlattal a karácsonyi kihagyhatatlan ajánlatok tengerében vagy hasonló, „ajándékozós” ünnepekkor találkozhatunk. Többnyire azért csábulunk el egy-egy soktermékes ajánlatra, mert a legjobb szándékunk vezérel minket abban, hogy akár egy számunkra kedves embert, akár saját magunkat megajándékozzuk egy olyan szettel, amiben minden megtalálható, amire csak szükségünk lehet.

A helyzet az, hogy ezekből a nagy csomagokból általában csak 1-2 dolognak vesszük hasznát, és bár a legtöbb esetben van egy fő termék, amire valóban szükségünk van, a kísérő termékeket általában le sem vettük volna a polcról. Ne dőljünk be a kedvező árnak! Sok felesleges dolgot venni mindig drágább, mint egyetlen hasznos terméket.

sminktermek
A nagy sminkcsomagokkal csak első látásra tűnik úgy, hogy jó üzletet kötünk/ Kép forrása: Unsplash.com

2. Sokszínű paletták

A kevesebb itt is több. A hatalmas, rengeteg szemhéjfestéket tartalmazó sminkpaletták amellett, hogy lenyűgöző látványt nyújtanak, sokféle olyan színt is tartalmaznak, amikre a legtöbb esetben semmi szükségünk nincs (és nem is lesz). A nagy paletták kevésbé praktikusak a hétköznapi használat során, nehéz őket tárolni, és a bőség zavarában gyakran azt sem tudjuk, melyiket kéne használnunk a színek közül.

A legtöbb nő 3-4 színt használ maximum egy átlagos nappali smink során – ha egyáltalán történik valamilyen szemfestés a reggeli rohanásban. Biztosan neked is ismerős az a látvány, amikor egy rakat szemfesték között akad olyan, amihez hozzá sem nyúltunk, és van olyan, aminek már csak a törött maradványait próbáljuk megmenteni.

Nagy paletták helyett praktikusabb kisebb, kompaktabb verziót választani a hétköznapok sminkjeinek megvalósítására. Vagy akár könnyebbség lehet beszerezni azt a néhány színt, amire biztosan szükségünk van – sok márka kínálata lehetővé teszi számunkra, hogy mi magunk, tetszőlegesen válogassuk össze a saját palettánkat, így elkerülve a sok felesleges színt.

sminktermek
A legjobb kérdés vásárlás előtt: biztosan szükségem van erre? / Kép forrása: Unsplash.com

3. A haszontalan sminkeszközök csúcsa: a rengeteg darabos ecsetkészlet

Színes ecsetvégek, merev ecsetszálak, mindez egy hatalmas készletben, a legtöbbször kedvező áron. Nem attól válik gyorssá és praktikussá a sminkelés, hogy rengeteg eszközt halmozunk fel, így sokkal érdemesebb csak azokba az ecsetekbe invesztálnunk, amikre valóban szükségünk is lesz.

A falfestő ecsetekhez hasonló merev ecsetszálakat látva pedig jobb, ha menekülünk, mert ezek inkább megnehezítik, semmint megkönnyítik a különböző termékek felvitelét. Érdemesebb puhább, a természetes szőr élményét eszünkbe juttató darabokat venni, amik a drogériákban, professzionális sminktermékeket árusító üzletekben, vagy ecsetboltokban is megtalálhatók.

Leghasznosabb darabok arcra: alapozó ecset, púder ecset, pirosító ecset.

Leghasznosabb darabok szemfestéshez: lapos szemfestő ecset a színek felviteléhez, satírozó ecset a szép eldolgozáshoz, és egy precíziós ecset (ferde vagy egyenes végű) a szem körüli kontúrvonalak húzásához és a szemöldök korrekciójához.

sminktermek
Nem attól válik gyorssá és praktikussá a sminkelés, hogy rengeteg eszközt halmozunk fel. / Kép forrása: Unsplash.com

4. És az mire való?

Ha ez a kérdés felmerül benned, amikor mérlegelsz egy termék kapcsán a vásárlás pillanatát megelőzően, akkor inkább tedd vissza, amit épp nézegetsz. Az a termék, amiről első látásra nem derül ki, hogy mire is való pontosan, az esetek nagy százalékában nem is válik hasznunkra. Szó sincs róla, hogy nincs kivétel, és nincs olyan, hogy egyes különleges kiegészítő termékek ne váltak volna már be valakinek ezen a világon. Ugyanakkor az elmúlt több mint 10 év tapasztalatából kiindulva nem a szemöldök sablonok, mágneses műszempillák és sminkecset-mosó szilikonos eszközök lesznek azok, amik igazán gyerekjátékká teszik a napi, szépítő sminked elkészítését.

Az eszköz- és termékválasztás pontosan úgy működik itt, mint az öltözködésben a kapszulagardrób kialakításánál. Kevesebb tárgy, célzottabb vásárlás, és könnyebb megvalósítás. Sminkelésre fel!