Barion Pixel A leggyakrabban használt no. 1 sminktermék, mégsem mindig használjuk jól – Vajon mi az? – Coloré

A leggyakrabban használt no. 1 sminktermék, mégsem mindig használjuk jól – Vajon mi az?

2024. 06. 08.

A szempillaspirál az a sminktermék, amit majdnem minden nő használt már életében. Azt gondoljuk mindent tudunk már róla, de biztos, hogy így van ez?

Már az elején lelövöm a poént: a szempillaspirál a nők által leggyakrabban használt sminktermék. Gyakran ez az, amit akkor is használunk, ha egyébként egyáltalán nem sminkelünk, hiszen pontosan látjuk, hogy rengeteget számít akkor is, ha csak magában használjuk, és semmi egyéb nem kerül az arcunkra. Nincs az a gyönyörű smink, ami teljes lenne a pillák hangsúlyozása nélkül, ez adja a szemsminkünk koronáját. Enélkül minden teljesen másképp festene. A spirállal sokszor óvatosan bánunk, holott úgy vélem, hogy itt érdemes a legkevésbé visszafogni magunkat. Nézzük hát, hogyan tehetnénk hatékonyabbá a használatát!

sminktermek
A szépen ívelt és igéző pillák egyik titka, hogy a szempillatőtől indítjuk a festéket. / Kép forrása: Unsplash.com

Normál vagy vízálló szempillaspirál?

A vendégeim sminkelésénél a menyasszonyi sminket leszámítva nem szoktam vízálló spirált használni. Ennek csak annyi az oka, hogy kevésbé tesz jót a szempilláknak, mert sokkal nehezebb eltávolítani esténként, és ez a pillák töredezéséhez, ritkulásához vezethet. Egy jó spirál nem folyik le, nem végzi a szemünk alatt elkenődve. Ha mégis ezzel találkozunk, akkor az nem amiatt van, mert nem vízálló, hanem mert nem elég jó minőségű. Szerencsére mind a drogériás termékek között, mind a professzionális márkáknál találhatunk megfelelő minőségű, normál szempillaspirált. Ha azt tapasztaljuk, hogy a spirálunk a felkenést követően néhány órán belül a szemünk alatt-fölött végzi, akkor nem a mi technikánkkal van a gond a legtöbb esetben, egyszerűen csak nem jó terméket választottunk.

Melyik a jó spirál?

Amelyiknek bumszli, nagy keféje van, vagy esetleg az, amelyik vékony, kecses végű? A kefés sörtéjű, vagy a művibb, fésűszerű sörték a hatékonyak? A válasz attól függ, hogy mekkora szempilláid vannak, esetleg rejtett vagy mélyen ülő szemed van-e. Minél rövidebbek ugyanis azok a pillák, annál kevésbé lesznek kompatibilisek egy óriásfejű szempillaspirállal, így ebben az esetben érdemes egy kecsesebb, klasszikusabb fejű sminktermékhez nyúlni. Ugyanez a helyzet rejtett, mélyen ülő, vagy kicsi szemek esetén: ha kevés a helyed, hogy kényelmesen odaférj, akkor szintén nem a nagyfejű spirálvégekkel fogsz tudni szép szempillákat festeni. Néha a kevesebb itt is több.

Szempillaspirál-trükkök elkenődés ellen

Ha már veled is előfordult, hogy spirálozás közben a termék felkenődött olyan helyekre, ahova nem tervezted (a kedvenc jelenségem az, amikor tüsszentenem kell spirálozás közben, és az egész a szemem alatt végzi), akkor két dolgot tehetsz: az egyik, hogy hagyod megszáradni, és utána egy száraz fültisztító pálcával óvatosan eltávolítod, a másik pedig, hogy azonnal leszeded ugyanezen módszerrel. Termékfüggő, hogy melyik a jó megoldás, ki kell tapasztalni.

A tartósságot segítheti, hogyha egy alapozóval vagy korrektorral egységesíted a szemhéjad, és fixálod egy matt, csontszínű, világos szemhéjpúderrel.

szempillaspiral
Ha egyetlen sminkterméket vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, a szempillaspirál lenne az / Kép forrása: Unsplash.com

Hogyan kell jól használni egy szempillaspirált?

A titok: a tövektől indulj! Az általam tartott sminkoktatásokon gyakran látom, hogy a hölgyek épphogy, csak a pilla közepétől indulnak, és kihagyják a szempillák tövét. A gyönyörűen ívelt pillák egyik kulcsa, hogy a tőben legyen a legtöbb festékünk, és onnan, a kefét több irányba mozgatva (innen ered a Z-mozgás) törekedjünk arra, hogy a pillákat minél inkább sikerüljön alulról is és oldalról is festékhez juttatni. Merjünk bátran rétegezni! Egy réteg spirál még nem eredményez igéző tekintetet, a több rétegben felvitt festék viszont annál inkább. Ha egyenesek, lefelé állóak a pilláink, akkor bátran nyúlhatunk az elsőre kínzóeszköznek tűnő szempillagöndörítőhöz is. Szuperül működik, a fontos csak az, hogy gyakoroljunk vele jó sokat, rutinnal elmúlnak a vele szemben támasztott aggályaink.

Mindent a műszempilláról

Ha nem szeretnél bajlódni a szempillaspiráloddal, de mégis vágynál a szép és dús pillákra, akkor érdemes lehet valami tartósabb megoldásban gondolkodni. Még mindig hódít az 1-2-3-4- vagy akár 5D-s műszempilla. Annyi „D” van a szókapcsolatban, ahány plusz szempillaszál kerül egy meglévő szempillaszálunkra. A legtermészetesebb az 1-2D-s szempilla, de a 3-4D-s pillák is gyönyörűek és természetesek lehetnek, ez már sokkal inkább a szakemberen múlik, aki készíti.

Ahogy a szemöldöktetoválás esetében, itt is nagyon fontos, hogy olyan szempillastylisthoz (bizony, így hívják) forduljunk, aki megfelelő referenciákkal bír. Többször volt már nekem is, és kétségbevonhatatlan előnye, hogy reggel, amikor felkelsz, gyönyörűen öltöztet. Nyáron, amikor az ember egyébként is kevesebb sminket kíván, különösen kényelmes.

Ha műszempillád van, és használsz hozzá egy szép rúzst, akkor egyébként már kész is van a fél sminked. Ugyanakkor fontos figyelembe venni azt is, hogy a műszempilla felrakása három-négyhetente ismétlődő folyamat, vagyis havonta egyszer vagy kétszer rá kell szánnod azt az egy-két órát (és pénzt), ami a töltéssel telik. A szemkörnyék tisztítása némileg macerásabb, ha műszempillád van, illetve valamennyire a szemek sminkelése is, mivel nehezebben férsz hozzá a szemhéjadhoz. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy a hason alvás sem tesz jót a pillák formájának.

Összességében sem támogatója, sem ellenzője nem vagyok, ha még nem próbáltad, érdemes saját magad megtapasztalnod, hogy miként érzed magad a viselésekor. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a ragasztó, amivel a pillákat felteszik, sok esetben allergiás reakciót válthat ki, amit őszintén nem kívánok senkinek, így légy óvatos, és ha már régóta jársz ugyanahhoz a pilláshoz, akkor is kérd meg, hogy mindig tájékoztasson arról, ha esetleg ragasztót vált.

Borítókép forrása: Unsplash.com