Barion Pixel A rettegett alapozóválasztás – Hogyan találjuk meg a megfelelőt? – Coloré

A rettegett alapozóválasztás – Hogyan találjuk meg a megfelelőt?

2022. 05. 19.

Nem kell hozzá szakértővé válnunk, hogy megfejtsük az alapozóválasztás titkát, csupán tudnunk kell, milyen szempontokat vegyünk figyelembe.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján bátran ki merem jelenteni: az egyik legnagyobb kihívás a sminkelés kapcsán az alapozóválasztás.

A helyzetet egyáltalán nem könnyíti meg, hogy folyamatosan bukkannak fel az újabbnál újabb formulák, de minél nagyobb a termékválaszték, annál elveszettebbnek érezhetjük magunkat a téma kapcsán. Nem ritka, hogy hosszas kísérletezgetés és a sikertelen próbálkozások halmozása után egyszer csak feladjuk. A jó hír az, hogy csak néhány, semmilyen szakmai múltat vagy különleges tudást nem igénylő szempontot kell sorra vennünk ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk valót.

alapozovalasztas
Akkor találtad meg a tökéletes alapozót, ha már nem is látod igazán, hova tetted fel / Kép forrása: Adobe Stock

Amilyen a bőröm, olyan az alapozóm?

Ha még sikerül is megtalálnunk a megfelelő színt, gyakran látjuk rosszabb állapotúnak a bőrünket az alapozó felrakása után, mint előtte. Joggal merülhet fel bennünk, hogy akkor mire jó ez az egész, ha a bőrünk állapota rosszabbnak tűnik, mint a termék használata nélkül? Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelő terméket, elsőként tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen a bőrünk. Száraz, vízhiányos? Esetleg zsírosabb? A legkézenfekvőbb, hogy megnézetjük egy kozmetikussal, de sokak számára a kozmetikus felkeresése is nehéz emlékekkel terhelt, így nézzük meg mit tehetünk egymagunk. Ha fakónak, fénytelennek látod a bőröd, gyakran húzódik (különösen lemosás, tisztítás után), esetleg hámló bőrfelületekkel is szoktál találkozni, akkor nagy eséllyel száraz bőröd van. Ha inkább fényesedésre, pattanásokra hajlamos, feszesebb a bőröd, akkor vélhetően zsírosabb bőrű vagy. Nem elkeseríteni akarlak, de ez még nem minden!

A nők nagy részének vízhiányos a bőre, vagyis dehidratált. Köszönhetjük ezt a kevés vízfogyasztáson túl a környezeti ártalmaknak, a napsütésnek, és sok más körülmény is befolyásolja ezt az állapotot, de tény, hogyha nem is látjuk a fent említett száraz bőr szabad szemmel is jól látható tüneteit, akkor is érvényes lehet ránk a vízhiányos állapot. Sőt! Zsíros bőr esetén is lehet bőrfelszíni vízhiányunk, a két jelenség ugyanis nem zárja ki egymást. Amikor vízhiányos a bőr, akkor nem minden alapozó mutat szépen rajta, csak azok, amik kifejezetten vízhiányos bőrre lettek kifejlesztve.

Ismerd fel, ami nem neked való!

A szín kiválasztása előtt tehát elsődleges szempont a textúra kiválasztása. A legtöbb nő célja, hogy természetes hatású, alig látható alapozót találjon, ami nem tesz mást, mint egységesíti a bőrt, és olyan érzést kelt, mintha csak egy lágy filtert húztunk volt az arcunkra egy fotón. Ha fent említett vízhiánnyal küzdesz, akkor érdemes elkerülni azokat a termékeket, amik kifejezetten sűrűek (megállnak a kézfejen, amikor ott próbálgatod), és az “all matte”, “full coverage”, “24 h” kifejezéseket látod a termék címkéjén. Ezek tökéletesek a zsíros bőrnek, hiszen mattítják azt, elfedik a nem kívánt bőrhibákat, pattanásokat is, de nem barátai a vízhiányos bőrnek. Utóbbi bőrtípus ugyanis “kiszárad” ezen alapozók alatt, és hámló, töredező bőrtextúrával találkozhatsz a felvitel után akár már néhány perccel is. (Ezen okok miatt fontos egyébként, hogy ne csak a sminktermékeid kiválasztására fektess hangsúlyt, hanem a mindennapi bőrápolásra is.)

alapozovalasztas
alapozovalasztas

A vízhiányos bőr a vizesebb állagú, könnyed alapozót szeret, ami picit még fényes hatású is, hiszen ezzel próbálja ellensúlyozni az esetleges fakó állapotot. Ezért amikor a kezedre nyomsz egy ilyen típusú alapozóból a bolt polca előtt tűnődve a jó választáson, akkor azt figyelheted meg, hogy szinte lefolyik a kézfejedről, ahelyett, hogy megállna rajta. Az ilyen termékek címkéjén a “radiant”, “glow”, “hyaluron”, “hydrating” hívószavakkal találkozhatsz.

A megfelelő szín pont olyan, mint te

Ha megtaláltad a neked való állagot, már csak a szín van hátra, és lassan meg is vagyunk! A hozzád passzoló színű alapozó pontosan olyan, mint a bőrszíned. Se nem világosabb, sem nem sötétebb. Ami lényeges, hogy csak az állagát érdemes a kézfejünkön tesztelgetni, de a színét sosem, hiszen eltérő színű lehet az arcunk a kézfejünktől, ezért ott próbáld ki, ahol használni fogod: az arcodon. A legalkalmasabb terület erre a nyakhoz közel, az állunk vonala, hiszen így látjuk meg a leginkább, hogy valóban tökéletesen illeszkedik-e az alapozó színe a bőrünk árnyalatához.

Fontos trükk, hogy az egymás után sorban következő árnyalatok nem minden esetben egyre sötétedők, így ha pl. a 2-es árnyalatot túl sötétnek találtad, attól még érdemes megpróbálnod a 3-ast is, mert lehet, hogy az lesz a számodra megfelelő. A jó szín tehát nem más, mint egy igazi kaméleon. Akkor találtad meg a tökéleteset, ha már nem is látod igazán, hova tetted fel. 

alapozo
Az alapozóválasztás soha nem ránézésre történik / Kép forrása: Adobe Stock

Az alapozóválasztás titka: ne félj kipróbálni!

Mindehhez persze szükséges egy pici bátorság, hogy legyőzzük a biztonsági őr szúrós tekintetétől való félelmünket, és merjünk próbálni. Szegény biztonsági őrnek a drogériában az a dolga, hogy rajta tartsa a szemét mindenen, nekünk viszont az, hogy megtaláljuk, amit keresünk. Ehhez próbálgatnunk kell, így bátran használd a teszter termékeket, a kihelyezett tükröket és törlőkendőket, és próbálgasd a bőrödön a különféle árnyalatokat. Meggyőződésem, hogy próba nélkül nem lehet jó alapozót választani, viszont ezt a folyamatot csak egyszer kell végigjárnod. Ha megvan a tökéletes választás, utána már annak a kényelmét élvezheted, hogy időről időre csak újravásárolod a gondosan kiválasztott alapozód.