A smink, mint az önbizalom csodafegyvere

Te is imádsz a tükör előtt sminkelni? Akkor valószínűleg gyakorta használsz ehhez megfelelő termékeket is. A cél, hogy sminkben szebbnek, magabiztosabbnak érezzük magunkat.

Alkalomadtán még az a hölgy is szeret szép ruhába öltözni és sminkelni, aki a mindennapokban a természetességet, egyszerűséget képviseli megjelenésében. A nők háromfajta csoportot képviselnek:

  • vannak, aki el sem tudják képzelni azt, hogy kozmetikai termékeket ne használjanak a hétköznapokban éppúgy, mint különleges alkalmakkor, és ne úgy lépjenek ki az utcára, mintha egy divatmagazin modelljei lennének,
  • vannak azok a hölgyek, akik megjelenésükben sokkal inkább az elegáns kényelmet képviselik. Belefér a sminkelés, de ha elmarad vagy nincs kedvük ahhoz, attól még bátran emberek közé mennek,
  • van egy kis réteg, akiket sem a smink, sem az öltözködés, de még a személyes higiénia sem érdekel.
Sminkelés
Kép forrása: Pexels

Az, hogy egy nő sminkeli magát, önmagában egyáltalán nem különleges. Én magam azt képviselem, hogy a hétköznapokban nem vagy nagyon ritkán rakok fel magamra festéket, mert nem érzem úgy, hogy arra szükségem lenne. Öltözékem is a kényelmes, de nőies megjelenést képviseli. Nem azért, mert annyira elégedett vagyok magammal, de egyszerűen ez az én igazi lényem és a természetesség híve vagyok. A másik okom pedig az, hogy amikor igazán alkalmi megjelenést szeretnék mutatni, akkor mit fogok magamból mutatni? Kétségtelenül jó érzés, ha egy rendezvényen, ünnepi alkalmon csinosan felöltözve, sminkelve nem győzöm fogadni a dicsérő szavakat. Sokkal szebbnek érzem magam, mint általában. De nem vagyunk egyformák, így igényeink sem ugyanazok. Azt minden nő szereti, ha jogosan méltatják megjelenése miatt. Jó megfürdőzni a dicsérő szavakban.

Egy barátnőm velem ellentétben el sem tudná képzelni, hogy sminkelés nélkül menjen emberek közé. Neki ez olyan napi rutinok közé tartozik, mint az esti tisztálkodás. Mióta én ismerem, smink nélkül talán még nem is láttam. Igaz, hogy ez a tevékenység csak a szemeit hangsúlyozza és nem viszi túlzásba. Ráadásul szemüveges, és a szeme az érzékeny pontja, vagyis a szem kiemelésével annak hibáját igyekszik korrigálni.

A Picodi elemzése szerint a magukat rendszeresen sminkelő magyar nők táskájában többféle sminktermék is megtalálható, de ezeknek csak a felét használják rendszeresen. Főleg az akciós termékekre vetnek szemet, vagyis sok esetben az ár sokkal fontosabb tényező, mint a minőség. A legkedveltebb kozmetikai termékek között a szempillaspirál, az alapozó, a szemöldökceruza, a korrektor és a rúzs vagy szájfény. A honi hölgyekre hat a média és az influenszerek is, de sokkal inkább szeretik a saját maguk által jónak ítélt színeket, módszereket alkalmazni. Az elemzés során az is kiderült, hogy a magyar hölgyek 35%-a sminkel naponta, 10%-uk szinte egyáltalán nem és 6%-uk pedig rendkívüli eseményekre tartogatja ezt a formáját. Akik számára rendszeres, napi rutint jelent a szépítkezésnek ez a formája, az is fél óra alatt elkészül azzal.

Smink vagy álarc?

A kellemes, természetes megjelenést kölcsönző smink kiemeli a nő szépségét, nem pedig csak az a cél, hogy elfedje a hibákat. Nemcsak a külső miatt fontos mindez, hanem az egot támogató, az önbizalmat növelő eszköz minden hölgy kezében. A szépséget kiemelő arcfesték mindenképp ezt adja meg, de a túl sok, erős smink olyan, mintha inkább álarc lenne. Az erőteljesebb kiemelések és színek használata megadhatja azt a fajta magabiztosságot, mintha valamiféle álarc mögé bújva egy vadabb, erősebb énünket mutathatnánk meg, ugyanakkor a belsőnk még mindig ugyanaz, mint az erős smink nélkül.

Erős smink
Kép forrása: Pexels

Természetesen ahányan vagyunk, annyifélék. Ettől olyan színes ez a világ. A személyiségünk, habitusunk adja meg azt, hogyan gondolkodunk a szépségpari termékekről és mennyit kenünk abból magunkra.

A legtöbb nő érdeklődést mutat a sminktermékek iránt, ugyanakkor nagyon sokan úgy gondolják, hogy nem értenek ahhoz, amit mások szakmájukként kezelnek. Nem akarnak nevetséges megjelenést, azért csak az arcukon kiemelni kívánt részt (szem, száj) sminkelik és korrigálják, ami előnytelennek vélt.

Az erős és sok festék nem feltétlenül azért szerepel a nő életében, hogy a férfiak figyelmét magukra vonzzák. Az sokkal inkább a saját önbizalmuk, önbecsülésük növelése érdekében jelen lévő szépségrutin. Éppen emiatt nem is biztos, hogy jól élik meg a férfiak erőteljes közeledését.

Erős színek
Kép forrása: Pexels

A jó smink elfedi az apró bőrhibákat, kiemeli az arc egyediségét, szépségét, kifinomult és igényes megjelenést kölcsönöz. Az a jó, ha ez a szándék a festékek használatával. A smink önbizalmat ad, ugyanakkor a festék viseléséhez is önbizalomra van szükség, hiszen nagyobb az esély arra, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, pláne, ha hangsúlyos, merészebb külsőt kölcsönöz. A gond akkor van, ha a sminket az önbizalom helyettesítőjeként kívánjuk használni. A festékek nélküli arcunk a valós, az igazi. A szépségipari termékeknek csupán az lenne a feladatuk, hogy mindazt kiemeljék, amik vagyunk. A smink eltávolításával oda az önbizalom is? Ennek nem szabad így lennie. Ne helyettesítse erősségeinket, hanem emelje ki!

Borítókép forrása: Pexels

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel