Barion Pixel Íme a tökéletes szemfestés titka: ha ezt a 3 lépést betartod, garantáltan nem folyik el a sminked – Coloré

Íme a tökéletes szemfestés titka: ha ezt a 3 lépést betartod, garantáltan nem folyik el a sminked

2022. 10. 17.

Nincs olyan nő, aki ne bosszankodott volna a szemhéján egy csíkban összegyűlt, vagy a szeme alá lefolyt szemfesték látványán. Vegyük hát sorra a szemfestés lépéseit, hogy soha többé ne érezzük rosszul magunkat a rosszul felvitt sminkünk miatt!

A szemek festése az egyik legégetőbb kérdés minden sminkoktatáson (az alapozás után), így a következő sorokban már semmi nem marad titokban! Megnézzük a szemfestés alapjait és a legalapvetőbb lépéseket ahhoz, hogy szép és tartós eredményt kapj.

Mindannyiunknak eltérő szemformája van, más színek állnak jól nekem és teljesen más árnyalatok neked, ám még ha ezeket tudjuk is, a tartósság és a „hogyan készítsem el?” kérdése továbbra is fennáll.

Senki nem szereti napközben korrigálni a sminkjét – alapvető elv, hogy a smink van értünk, és nem mi a sminkért. Ezért, ha épp nem forgatáson vagy fotózáson modellkedsz, ahol technikai okokból folyamatos frissítésre van szükség, a sminkednek kutya kötelessége végigkísérnie a napodon anélkül, hogy óránként a mosdóba kéne rohangálnod korrigálni valamit, ami lekopott, lefolyt vagy épp összegyűlt ott, ahol nem akartad.

A szemfestés alapjai: alapozás, pigmentáltság, technika

Ha a következő 3 dologra odafigyelünk, akkor nagyságrendekkel tartósabb, szebb és gondtalanabb lesz a szemfestés, mint amit valaha elképzeltünk. Nézzük őket sorban!

Alapozás

A szemfestéknek is szüksége van arra, hogy valamivel alapozzuk, vagyis egységes bőrfelületet teremtsünk, amin képes egyenletesen megtapadni, és ami lehetővé teszi számunkra, hogy foltmentesen satírozhassunk. Próbáld csak ki! Oszlass el a kézfejeden egy pici szemhéjpúdert, és nézd meg, hogyan oszlik el a bőrödön. Látni fogod, hogy foltos marad: ahol zsírosabb volt a bőröd, ott jobban odatapadt, ahol szárazabb, ott kevésbé.

Most próbáld ki ugyanezt úgy, hogy a szemhéjpúder felvitele előtt egyenletesen eloszlatsz egy kis korrektort, és erre teszed rá a szemhéjpúdert. Nemcsak gyönyörűen eloszlik majd, hanem azt is tapasztalod majd, hogy a színek életre kelnek.

Ugyanez történik a szemeden is: kezdetnek akár a meglévő korrektorod is használhatod. A lényeg, hogy az egész szemhéjadat egyenletesen alapozd le vele, vagyis belső szemzugtól külső szemzugig, szempillatőtől egészen a szemöldök alatti részig. Az alapozó ehhez nem nyújt eléggé ragacsos alapot, így érdemes rögtön a korrektorral kezdened.

Ha még profibb és tartósabb megoldást szeretnél, akkor válassz inkább szemhéj primert (vagy szemhéjbázist, mindkettő ugyanazt jelenti). A használata ugyanaz, mint a korrektornak, a különbség az, hogy ezzel egy éjszakát is végigbulizhatsz, a szemfestéked egy tapodtat sem mozdul majd.

szemfestes alapjai
A szép satírozás három titka: alapozás, pigmentáltság, technika / Kép forrása: Czopkó Nóra, Fotó: Tamás Pál

Pigmentáltság

A szemfestékek egyik legfontosabb tulajdonsága a pigmentáltságuk, ez a szemfestés alapjainak második titka. Ez a gyakorlatban jelenti, hogy

ha ugyanolyannak látod a szemeden az adott színt, mint ahogy a palettában mutatott, akkor egy jól pigmentált festékkel van dolgod.

Ha viszont felkenve csak a tégelyben látható szín halvány másának tűnik, akkor az adott termék gyengén pigmentált, ebben az esetben pedig sokkal több és nehezebb dolgod lesz vele, mint jobb minőségű társaival. Ezt a boltban is letesztelheted, mielőtt megvásárolsz egy adott színt: próbáld ki a kezeden, és ha nemcsak egy halvány árnyékot látsz, hanem a megvásárolni kívánt színt a maga tündöklő valójában, akkor bátran megveheted.

szemfestes alapjai
A legkülönfélébb szemfestékekből válogathatunk: pigmentporok, szemfestékek, krémes állagok / Kép forrása: Czopkó Nóra, Fotó: Tamás Pál

Technika

A szemfestés alapjaihoz tartozó további titok, hogy minimum két eszközt használnod a szemfestékek szép eldolgozásához: egy külön ecsetet a felvitelhez (lapos ecsetet), és egy másikat a satírozáshoz (pihe-puhafejű ecsetet). Ha ugyanazzal próbáljuk felvinni, és el is dolgozni a színeket, akkor nehezebb dolgunk lesz, hiszen szebben tudjuk elmosni és elsatírozni a felvitt árnyalatokat, ha a felvitel után laza mozdulatokkal egy festéket nem tartalmazó ecsettel próbálkozunk. Egy eszköz nem eszköz!

A legalapvetőbb technika a belül világos, kívül (vagy legalábbis szempillatőben) sötét színek alkalmazása,

amit szemformától, kortól, stílustól függetlenül bárkinek érdemes kipróbálnia.

Ha erőteljesebb sminket készítesz, akkor pedig profi sminktipp: kezdd a szemfestéssel, és csak a szemed alá lehullott porok és csillámok letörlése utána folytasd a sminked az alapozással és a többi, soron következő lépéssel. Természetesen erre egy könnyed nappali smink esetében nem lesz szükség.

A lényeg: próbálkozz és kísérletezz bátran, szánd rá a megfelelő időt, hogy begyakorold a megfelelő lépéseket, így a rohanó reggelek már nem kísérletezéssel telnek majd.

Borítókép forrása: Czopkó Nóra, Fotó: Tamás Pál