Mit tesz velem a sminkem? 3 dolog, ami a lelkedre hat

2022. 12. 19.

A fejlődésért és a jobb közérzetért tett lépéseket nem tudhatjuk le egy kis púder alkalmazásával. Ám a sminkben sokkal több erő rejlik, mint azt elsőre gondolnánk.

A smink önbecsülésnövelő. Szinte minden sminkoktatást így szoktam kezdeni, és ez az a pillanat, amikor a leggyakrabban szembesülök kétkedő tekintetekkel. Azzal a legtöbben egyetértenek, hogy a smink okozhat pillanatnyi örömérzetet, de miután kicsodáltuk magunkat a tükörben, a legtöbben úgy gondolják, hogy az érzés tovaszáll, és semmilyen pozitív hatást nem gyakorol a közérzetünkre, az énképünkre, vagy egyáltalán a kedélyállapotunkra. Mi hát az igazság?

1. Lásd magad olyannak, amilyen lenni szeretnél

A smink egy eszköz ahhoz, hogy ezt megtegyük. Félreértés ne essék, nem önmagunk megtagadásáról vagy álarcba bújtatásáról van szó, hanem azon vonásaink kiemeléséről, és az arcunk azon részeinek hangsúlyozásáról, amiket kedvelünk magunkon. A smink használata alatt sosem az arc torzítását értem. Nem a túlhúzott, aránytalanul nagyra rajzolt ajkakra vagy a szemet alig láttató, őrületesen nagy műszempillákra gondolok, melyek alatt az arc természetes vonásai már fel sem fedezhetők.

A cél nem más, mint önmagunk legjobb verziójának megteremtése. Amikor megkérdezem a vendégeimet, hogy soroljanak fel 3 dolgot, amit szeretnek saját magukon (külső jegyeket), a legtöbbször nehezen érkeznek a válaszok. Az első számú cél, hogy ezeket megtaláljuk, és elkezdjük kiemelni, és hangsúlyozni mindazt, amit szeretünk. Ha például kedveljük a szánk formáját, akkor legyünk bátrak, és kezdjünk el rúzsozni.

Ha ezt megtesszük, akkor nemcsak pillanatokra marad velünk a jó érzés. Ha napközben meglátod magad a női mosdó tükrében, vagy a liftre várakozva a fém felületek visszatükröződésében, akkor újra és újra veled lesz az az érzés, ami elégedettséggel, büszkeséggel és mindenféle nárcizmus nélkül: önmagad gyönyörködésével jár. Nem állítom, hogy belső munka nélkül bármi működik hosszútávon. De abban sem hiszek, hogy minden csak odabent dől el. Nem azért van a testünk, hogy ne kezdjünk vele semmit, és ennek bizony része az arcunk is.

Minden kutatás alátámasztja, hogy az első benyomás nem a könyökünktől indul, hanem az arcunk az, amit rögtön megpillant valaki, ha találkozik velünk. Ha legszívesebben elrejtenénk mások elől, és az elégedetlenség érzése járja át a gondolatainkat, akkor vajon milyen első benyomást kelt az arckifejezésünk?

smink
Ahogyan kívülről látod magad, befolyásolja azt, ahogy legbelül érzed magad. / Kép forrása: Pexels.com

2. A smink nem elrejt, csak komfortossá tesz

A smink hangsúlyozáson kívüli másik fontos szerepe az, hogy képesek vagyunk elrejteni, ami elégedetlenséggel tölt el minket. Felmerülhet persze, hogy miért akarunk festék mögé bújni, ahelyett, hogy büszkén vállalnánk a tökéletlenségünket, ami mostanában egyre elfogadottabbá, már-már trendivé kezd válni. A helyzet az, hogy bármerre nézünk, a tökéletesség illúziója árad felénk. Ez akkor is így van, hogyha egyre többen képviselik a sebezhetőséget és a tökéletlenséget, ami fantasztikus irány és kezdeményezés, de még mindig nehéz elvonatkoztatnunk az ideális helyzetektől, párkapcsolatoktól és külsőtől, amit a social mediában látunk.

A karikáink elfedése, a nem kívánt májfoltok korrektorral való eltüntetése nem hinném, hogy önmagunk megtagadása lenne. Ezért mélyen hiszek abban, hogyha jobban érezzük magunkat attól, hogy kivilágosítjuk a szemünk alatti fáradt területet, ha eltüntetjük egy pici krém segítségével, ami zavar minket, az nem önmagunk megtagadását, hanem az önmagunkkal való törődést jelenti. Ettől még bátran büszkék lehetünk arra, akik vagyunk önmagunk tökéletességét és tökéletlenségét is beleértve.

3. Szokás = erő és fejlődés

A mindennapi sminkelés és ennek jótékony hatásai pontosan ugyanazon elvek mentén működnek, mint bármely szokás beépítése esetén. A konzekvens szokásgyakorlás keretet ad nekünk, ha pedig kitartóan nap mint nap űzünk valamit, az szintén tovább növeli az önbecsülésünket.

Ha minden nap teszünk valamit önmagunkért, az büszkeséggel, jóérzéssel és erővel tölt fel minket. És vajon napi 10 perc sminkelés egy fontos és jelentős tett lenne önmagunkért? Úgy vélem, hogy abszolút igen, mert pont az apró és elsőre jelentéktelennek tűnő tettekből vagyunk képesek felépíteni önmagunkat, és a jobb közérzetünket, és tudjuk lerombolni az olyasféle elképzeléseinket, hogy nekünk valami nem való, vagy nem megy.

A smink mindenkinek való, és napi 10 perc törődést mindannyian megérdemlünk saját magunktól.

Borítókép forrása: Pexels.com