Barion Pixel „A rúzs nem nekem való!” – Egészen biztos vagy benne…? – Coloré

„A rúzs nem nekem való!” – Egészen biztos vagy benne…?

2022. 05. 23.

A rúzs mindenkinek való – nem kell hozzá tökéletes szájforma, hogy rúzsban tündökölhessünk. Néhány egyszerű szempontot kell csak figyelembe vennünk, hogy megtaláljuk az igazit.

A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre nagyobb szerepet kapnak a gyönyörű, élénk színű ruhák – a legfrissebb trendek pedig igencsak támogatják a színek használatát -, és előkerülnek a hozzájuk passzoló izgalmas rúzsok is. Ám sokan idegenkednek a használatától, legyen az akármilyen színű is. Miért tartunk ettől annyira, és vajon milyen, adott esetben téves meggyőződések állnak a háttérben? Vegyük sorra a leggyakoribb kételyeket.

Pexels Daria Rem 1830296
Mindenkinek létezik számára megfelelő rúzs. / Kép forrása: Pexels.com

Korábban már használtad, de azt érezted, hogy egyáltalán nem áll jól

Sok vendégem számolt be arról, hogy régebben kipróbált egy rúzst, de annyira rosszul állt neki, hogy azóta sem kísérletezett vele többet. Ilyenkor a következtetésünk, mely szerint ez a termék nem nekünk való, gyakran téves. Egy rosszul megválasztott szín sajnos elveheti a kedvünket attól, hogy újra nyúljunk, pedig nincs olyan nő a világon, akinek ne állna jól valamilyen szín. Meggyőződésem, hogy a színtípus meghatározás (vagyis, hogy tél, nyár, tavasz vagy ősz típusú-e valaki) rendkívül hasznos lehet a ruhák megválasztásakor, de egy fokkal kevésbé fontos a sminknél. Ugyanakkor az, hogy egy rúzs hideg vagy meleg árnyalatú, nagymértékben meghatározza, hogy jól áll-e nekünk vagy sem.

A rossz árnyalat öregíthet, sápaszthat, és egy sor olyan hatást kelthet, amit egyáltalán nem szeretnénk látni a tükörben. Egy megfelelő árnyalat megtalálásakor a szemünk azonnal árulkodik, hogy jó nyomon járunk, mert élénkebb és csillogóbb lesz a tekintetünk. A színtípus meghatározás ettől függetlenül nagy segítséget adhat, szerintem minden nőnek érdemes elmennie egy tanácsadásra, ami sok kételyt eloszlat az öltözködéssel, és akár a rúzshasználattal kapcsolatban is.

Úgy érzed, hogy vékony a szád, ezért neked nem érdemes használni

A social mediában hajszolt tökéletes, eszményi nő képének fontos elemei a csodálatos, egyforma, szimmetrikus és vastag ajkak. Az igazság az, hogy a nők igen nagy részénél felfedezhető az alsó és felső ajkak méretbeli eltérése, ahogy némi aszimmetria is. Ez így is van jól, hiszen ahogy más tényezők tekintetében, az ajkak vonatkozásában sem minden olyan, mint a magazinokban, vagy a tökéletesített Instagram fotókon. Senki nem várja, hogy ugyanolyan legyen az alsó és felső ajkad, és fontos tudatosítanunk azt is, hogy tökéletesen szimmetrikus arc nem létezik. Ha vastagítani szeretnél az ajkakon, akkor megteheted egy szájceruzával, nagyjából egy ceruzahegynyivel vastagabbra húzva láthatatlan marad, “felfújt száj” hatás nélkül. Ha pedig igényed lenne a szimmetria növelésére, az is könnyen korrigálható egy szájceruza segítségével.

rúzs
A szájceruza nemcsak a 80-as, 90-es éveké / Kép forrása: Pexels.com

A szájceruzát divatjamúlt dolognak tartod

A szájceruza használata nem állt meg a 80-as, 90-es évek látványos szájkontúrjának rajzolásánál. Sokaknak könnyebb ceruzával dolgozni – bevallom, saját magamon én is sokkal jobban szeretem. Ha nem szereted a látványos erős színeket, de mégis szeretnéd, ha egy picit definiáltabb lenne a szád, akkor érdemes egy szájszínnel megegyező színű ceruzát vásárolni, és azzal nemcsak a kontúrt megrajzolni, hanem kiszínezni az ajkak teljes felületét. A jó szájceruza onnan ismerszik meg, hogy amikor kipróbálod a kezeden, azt érzed, hogy nem túl puha és kenhető (mert bizony az nemcsak a kezeden fog könnyen elmozdulni), hanem keményebb hegyű. Iskolai hasonlattal élve a B-s ceruza helyett a HB-s ceruzákhoz hasonlító keménységre lesz itt szükség. A ceruza tartós, jobban tapad az ajkakhoz, és önmagában is jól működik.

A szájceruza felvitelének titka, hogy először érdemes az ajkak tetején, majd a két ajak találkozásánál megfesteni a viszonyítási pontokat, majd ezeket összekötni. Könnyebb és gyorsabb így dolgozni, mintha egy ponton elkezdve elkezdenénk körberajzolni a szánkat.

Tartasz attól, hogy túl sötét lesz a választott rúzs

Ne feledd, hogy bármilyen terméket is használsz a szádra, az ajkaknak van egy alapszínűk, ami minden esetben befolyásolja a rúzs színét. Így a rúzsokat az állaguk megismerésére érdemes csak a kézfejen kipróbálni, a valódi arcukat akkor mutatják meg, ha fel is tesszük őket. Különösen igaz ez a natúr, szájszínhez közelítő árnyalatok esetében, ezen esetekben különösen hajlamosak vagyunk arra, hogy sötétebbnek érzékeljünk egy színt a kezünkön vizslatva, mint a szánkon. Lehetőségünk van rá, hogy vékonyan használjuk, és arra is, hogy maximalizáljuk a benne rejlő lehetőséget, így mi magunk is szabályozhatjuk az egyes színek erősségét.

rúzs
A szájecset megkönnyíti azon rúzsok felvitelét is, ahol már az elkopott vég miatt nehezen boldogulnánk. / Kép forrása: Pexels.com

Félsz, hogy nincs kézügyességed

Az egyik leggyakoribb mondat, ami szinte minden sminkoktatáson elhangzik tőlem az, hogy a sminkeléshez nem kell kézügyesség. Hidd el, ezt nem azért mondom, hogy megvigasztaljalak, hanem mert valóban így gondolom. Saját magunk nappali sminkjének elkészítéséhez legfőképpen az igényeinkhez passzoló tudatos termékválasztás, illetve néhány trükk és technika elsajátítása szükséges. Ha egy elkopott végű rúzzsal próbálsz pontos és egyenes vonalat húzni, ügyelve arra, hogy ne fuss ki a szád körvonalából, az izzasztó próbatétel, nekem sem szokott sikerülni. A szájecset használata sok vendégemnek segített már könnyebbé és egyszerűbbé tenni a felvitelét.

A próba a titok nyitja. Ha még sosem, vagy csak igen ritkán volt rajtad rúzs, akkor bármilyen, még a számodra legszuperebb árnyalatú termék is idegennek hathat. Hiába mondják a körülötted lévők, hogy szuperül áll, ha te magad nem barátkoztál még meg vele, akkor nem fogod komfortosan érezni magad.

Ilyenkor a megoldás az, hogy barátkozz meg a színnel otthon, a négy fal között. Akárhányszor elhaladsz majd a tükör előtt, lehetőséged lesz megvizsgálni a megváltozott tükörképed, és egy idő megszokottá válik számodra. Ha ez megvan, akkor ahelyett, hogy azt éreznéd, hogy biztos mindenki a szádat nézi egy társaságban, képes leszel jó érzéssel viselni a választott színt. Amivel már megbarátkoztunk, amit szeretünk magunkon, magabiztosságot kölcsönöz nekünk, nem véletlenül hiszek abban, hogy a smink bizony önbecsülés növelő.