Barion Pixel Sötét karikák eltüntetése: nem lehetetlen küldetés! Eláruljuk a titkát – Coloré

Sötét karikák eltüntetése: nem lehetetlen küldetés! Eláruljuk a titkát

2022. 07. 25.

Elég csak az alapozó, vagy kell még korrektort is használnunk? Létezik valamiféle csodaszer, hogy megszabaduljunk a szem alatti sötét karikáktól? Íme a válaszok!

Olyan sokat olvashattunk már erről a témáról, mégis az a helyzet, hogy a sminkoktatásokon az alapozóválasztás után az egyik leggyakrabban felmerülő téma a sötét karikák eltüntetésének kérdése. A közkedvelt tanács erre a problémára a következő: sokat kell inni, és időben le kell feküdni, hogy megadjuk magunknak a megfelelő mennyiségű, pihentető alvást. Mind a kettő nagy igazság, de valóban szoros összefüggés lenne a vízfogyasztás és az elegendő alvás, illetve a szem alatti karikák láthatósága között?

sotet karikak eltuntetese
A sötét karikák eltüntetéséhez nem egy vastag korrektorra van szükségünk / Kép forrása: Unsplash.com

Indulj belülről!

Az alvás mennyisége és minősége, továbbá a megfelelő hidratáltság csak két tényező a sok közül, ami befolyásolhatja, hogy mit találunk a szemünk alatt. A mai kutatások tükrében a sötét karikák okai között szerepel az allergia, terhesség, hormonális egyensúlytalanság, a nap okozta károsodás, értágulat, hiperpigmentáció vagy épp a genetikai meghatározottság. Ha a családodban azt tapasztalod, hogy többen hajlamosak a karikás szemre, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha minél előbb figyelmet fordítasz a megelőzésre, vagyis odafigyelsz az életmódod néhány fontos aspektusára.

Az alvásról és a vízfogyasztásról már ejtettünk pár szót, de ugyanilyen fontos, hogy antioxidánsokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet alkalmazzunk, de természetesen itt sem mehetünk el a dohányzás és az alkohol bőrünkre gyakorolt káros hatásai mellett. Ugyancsak fontos, hogy a fényvédőnkből jusson a szemünk alatti területre is, hogy csökkentsük a szem alatti melanin termelést.

szem alatti karikak
A szem nemcsak a lélek tükre, hanem bizony az életmódunké is. / Kép forrása: Unsplash.com

Bőrápolással a karikák ellen

Léteznek olyan bőrápoló termékek, amik az életmódbeli tényezők mellett további segítséget nyújthatnak. Klinikai kutatások igazolták, hogy a koffein tartalmú szérumok segíthetnek a sötét karikák láthatóságának csökkentésében, ezért mindenképp érdemes bevezetnünk egy koffeines szérumot a napi bőrápolási rutinunkba. A hatékonyságuk már 3 százalék koffein tartalomtól klinikailag igazolt. Előnyük, hogy a legtöbb ilyen termék olyan gyulladáscsökkentőt is tartalmaz, ami egyes kiváltó okok esetén hatékony lehet a szem körüli puffadásra is. A szem alatti puffadást is kiválthatja kialvatlanság, irritáció, allergia – ezeken könnyebb házilag segíteni -, ám ha a bőr zsíros duzzanata a kiváltó ok, akkor érdemes felkeresni kozmetológust vagy bőrgyógyászt.

Tippek a sötét karikák eltüntetésére

A belső okokat, és az életmódbeli tényezőket mindannyian tudjuk, hogy sokkal nehezebb megváltoztatni, mint feldobni egy korrektort, ami pikk-pakk eltünteti, amit nem akarunk látni, ám fontos kihangosítanunk – és nem véletlenül írtunk először az egészséggel kapcsolatos tényezőkről -, hogy a korrektor csak elfedi, amit nem akarunk látni, de mindannyian tudjuk, hogy csak a smink lemosásáig takarja el a problémát.

Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen korrektort választunk, és hogyan is visszük fel, hogy a karikák álcázása mellett természetes hatást érjünk el. A megfelelő korrektort csak úgy találhatjuk meg, hogy ki is próbáljuk vásárlás előtt. Akár a drogériában egyedül próbálunk boldogulni, akár olyan boltba megyünk, ahol szakértői segítséget kapunk, semmiképp se vásároljunk anélkül, hogy nem láttuk volna, hogy az adott termék hogyan viselkedik a bőrünkön.

A korrektor színe becsapós lehet, ugyanis „nem a minél világosabb, annál jobb lesz a sötét szín ellen” elv mentén kell haladnunk. Ahhoz, hogy jó színt találjunk, a szemünk alatti lilás-kékes-zöldes árnyalatok komplementer színét kell megtalálnunk, mely a legtöbb hölgynél egy rózsaszínesebb vagy egy sárgásabb árnyalatot jelent, nem pedig a klasszikus, szinte fehér korrektort, ami inkább csak elszürkíti a színt, mintsem eltünteti.

korrektor
Néha a legfurcsább színű korrektor lesz a tökéletes választás. / Kép forrása: Unsplash.com

Divatos módok helyett hatékony felvitel

Biztosan láttad már, hogy számos videóban a szem alatt háromszög formában, vagy épp a „lifting” hatás kedvéért a szem sarkába viszik fel a korrektort. Nos, azt tisztán kell lássuk, hogy ami egy bevilágított stúdióban készült felvételen jól mutat, az nem biztos, hogy hasonlóan jól fog élőben, természetes nappali fényben. A korrektor felvitelénél két alapszabály van, amit minden esetben megtanítok a hozzám oktatásra érkező hölgyeknek. Az egyik, hogy minél vékonyabb állagú korrektort használunk, annál kevésbé tesszük láthatóvá a szem alatti ráncokat, és annál természetesebb hatást érünk el. A sűrűbb állagú korrektorok a bőrhibákra, pattanásokra alkalmasabbak, de a szem alatti vékony bőrnek vékony textúrára van szüksége.

A másik fontos elv, hogy a kevesebb több. Meggyőződésem szerint semmilyen alakzatot nem kell követnünk egy hétköznapi, természetes smink elkészítésénél. Csak oda tegyünk a termékből, ahol a sötét bőrfelületet látjuk, és minél kevesebbet teszünk, annál jobb. Fontos arra is odafigyelnünk, hogy mivel ez a bőrfelület a legvékonyabb az egész arcunkon, ezért óvatosan bánjunk vele: ide-oda húzogatás helyett nemcsak a bőrt kínozzuk, és nyújtjuk, de az egyik mozdulattal felvitt terméket egy másikkal le is szedjük. Sokkal hatékonyabb megoldás, ha finom, ütögető mozdulattal visszük fel a korrektort oda, ahol igazán szükség van rá.

Egy biztos: lehet, hogy sok energiát kell belefektetnünk, ha őszintén elszántuk magunkat a szem alatti fáradt hatás eltüntetésére, de hosszú távon mindenképp megéri!

Forrás: myUpchar