Barion Pixel Hogyan használhatjuk a primerünket, hogy egyenletesebb legyen az arcszínünk? (x) – Coloré

Hogyan használhatjuk a primerünket, hogy egyenletesebb legyen az arcszínünk? (x)

2023. 05. 31.

A primer a tökéletes alapozás egyik alapfeltétele. Sokan nem élnek vele, pedig rendkívüli a különbség akkor, amikor primerrel használunk egy alapozót, mint amikor nélküle. De hogyan tudjuk helyesen használni, és milyet érdemes választanunk?

Miért érdemes alapozás előtt primert használnunk?

A primer egy olyan arcápoló szer, amely kiegyenlíti a bőr felületét. Kitölti az apró ráncokat, egyenletessé teszi a bőrfelszínt és annak tónusát is. Ezen kívül a pórusokat is összehúzza, vagyis tökéletes előkészítője az alapozónak. Általa az alapozó sokkal szebb, egyenletesebb és tartósabb lesz. Szinte ég és föld a különbség ilyenkor az alapozó fedését illetően is. A primer egyenletes és erős fedést biztosít az alapozó számára, és akár órákkal képes meghosszabbítani annak arcon maradását. A primerrel ráadásul elkerülhetjük az olyan alapozási bakikat is, ami miatt például az alapozó idővel hámlani fog, vagy megülni az arcunk apró ráncaiban. Ezen kívül a primer hidratáltabbá teszi a bőrt, ami a jó alapozás egyik fontos feltétele.

A primer használatára szánjunk időt

A tökéletes alapozás eléréséhez a primert mindig hagyjuk megfelelően beszívódni és megszáradni. A pórusösszehúzó és kiegyenlítő anyagoknak ugyanis bőven lesz így ideje rendesen hatni. Ahhoz pedig, hogy az alapozás egyenletes legyen, egyenletes bőrfelület kell. Vagyis például amikor készülünk valahová, érdemes a primert legalább 5-10 perccel az alapozó felvitele előtt az arcunkra kenni. Ne használjunk belőle túl sokat, hanem pont annyit, amennyit egyenletesen el tudunk kenni az arcunkon. A primer lágyítja, finomítja a bőrt, ezért érdemes ellenőrizni a végeredményt. Ha úgy látjuk, hogy még mindig szárazabb a bőrünk, vagy egyenetlenebb, akkor tegyünk még egy keveset az arcunkra. Viszont túl vastagon nem érdemes felkenni, hiszen ebben az esetben a plusz réteg az alapozáskor érezhetővé válik.

Milyen primert válasszunk?

Primerből is többféle akad. Készül kifejezetten olyan, amely szilikonmentes, így szabadon hagyja a pórusokat. Azonban kapni olyan típust is, ami a nagyon tág pórusokra hat igazán, ahogyan pattanásos bőrre is létezik primer. Válasszunk mindig a bőrünk állapotának megfelelőt. Ha például száraz a bőrünk, akkor vitaminos, ápoló, erősen hidratáló primert is választhatunk. Ugyanakkor egy harmadik lépéssel is kiegészíthetjük ilyenkor az alapozó használatát: a primer felvitele előtt legalább 10 perccel arckrémet is használunk. Ár tekintetében egyébként elmondható, hogy még az olcsóbb árkategóriában is találhatóak jó primerek, ezért nem kell azonnal a legdrágább márkák primerjeit átnéznünk.

Hámló bőr és primer – mi a megoldás?

Amennyiben az arcbőrünk hámlik, akkor nem érdemes rögtön a primerrel kezdeni. Mindig használjunk a primer előtt arcradírt, vagy rendszeresen arcradírral karbantartott bőrfelületre vigyük azt fel. A primer sajnos a hámló bőrt nem fogja tudni eltüntetni, kell az egységes alap, hogy jól megtapadhasson és kifejthesse a hatását.

Borítókép forrása: Freepik