Barion Pixel Ezért használj ősszel és télen is fényvédőt – Coloré

Ezért használj ősszel és télen is fényvédőt

2022. 10. 26.

Minden évszakban érdemes kellő figyelmet szentelni az arcápolási rutin kialakításának. Nem mindenki tudja, hogy a fényvédő használata ősszel és télen is legalább olyan fontos, mint az nyári hőségben.

A minőségi fényvédő rendszeres használatáról a legtöbb szépségápolással foglalkozó szakember ódákat zeng, hiszen ez az egyik legjobb anti ageing termék.

A bőrápolás minden évszakban nagyon fontos része a szépségápolási rutinunknak. Mindig az adott évszaknak megfelelően érdemes megválasztani azokat a bőrápolási termékeket, amik a leginkább passzolnak a korunkhoz és a bőrtípusunkhoz.

Nyáron a lágy, fátyol fedésű, könnyű nappali hidratálók a legpraktikusabbak, ám a szeles őszi és a hideg téli napokon újra előkerülnek a zsírosabb, testesebb nappali- és éjszakai krémek, esetleg éjszakai mélyhidratáló pakolások.

Young,woman,uses,body,care,cream
A téli napokon újra előkerülnek a zsírosabb, testesebb nappali- és éjszakai krémek. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A tavaszi-nyári és az őszi-téli arcápolási rutinunk ugyan teljesen más, de egy valami mégis közös kell, hogy legyen bennük: létezik egy termék, ami az izzasztó hőségben épp úgy elengedhetetlen, mint a mínuszokban – ez pedig nem más, mint a már említett fényvédő.

Egyeseknek talán már unalmas a téma, hiszen a legtöbb tudatos szépségápolással foglalkozó márkának a vesszőparipája lett a fényvédelem fontosságának a hangsúlyozása. Nem véletlenül és egyáltalán nem ok nélkül, hiszen egy jó minőségű fényvédőnek köszönhetően elkerülhetjük a korai ráncosodást és a kellemetlen pigmentfoltok kialakulását is.

Vannak, akik csak a tavaszi és nyári hónapokban, vagy éppen csak a nyaralás alatt tartják fontosnak a fényvédelmet, ám ha hosszútávon szeretnénk odafigyelni bőrünk állapotára, akkor bizony nem elég csak évente egyszer kétszer, a legmagasabb UV A és B-sugárzás ellen védekezni, mert a legtöbbször ennyivel nem érjük el a kívánt hatást. Mint mindenben, ezzel kapcsolatban is a rendszeresség a kulcs.

fényvédő
Ősszel és télen is fontos a fényvédelem. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ősszel és télen ugyan a leégéstől már nem kell tartanunk, hacsak nem vagyunk a téli sportok szerelmesei és nem töltjük a hegyekben az ünnepeket. Amikor előkerülnek a kabátok és a hosszú nadrágok, a kezünk és az arcunk ugyanúgy ki van téve az időjárás viszontagságainak, mint nyáron. UVA és UVB sugarak ilyenkor is éppúgy érik a bőrünket.

Ősszel, a vénasszonyok nyaraként emlegetett néhány hétben igen magas az UVA és UVB sugárzás, ezért ilyenkor egy ártatlan kertészkedéssel töltött délután alatt is megpirulhat az arcunk. Ahogy már utaltunk rá, a téli hónapok pedig még ennél is veszélyesebbek, hiszen a jeges havas tájak visszaverik a napsugarakat, így duplán érik a káros sugarak a bőrünk felszínét.

Mivel a leégés sajnos korai ráncosodáshoz vezet, ezért érdemes a hideg napokon is kiemelt fontosságot tulajdonítani a fényvédelemnek. Ha naponta egyszer magas faktorszámú, széles spektrumú fényvédőt használunk, akár több évvel is kitolhatjuk a bőr öregedését. Ha erős a napsugárzás, és aktívan a szabadban tartózkodunk, érdemes két-három óránként újrakenni. Ám ha csak őszi sétát teszünk a szerelmünkkel, esetleg kiülünk egy közeli cukrászda teraszára és kedvenc süteményünk mellett élvezzük az őszi napsugarakat, akkor érdemes a fényvédőre egy olyan alapozót választani, ami maga is tartalmaz fényvédőt. Így dupla védelemben részesülünk.

fényvédő
A négy fal között sem vagyunk 100%-ban védve a naptól. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A bőröregedés mellett a rendszeres fényvédő használat megóv a bőrrák kialakulásától is. Ezért nemcsak a hiúságunk, hanem az egészségünk megőrzése miatt is érdemes reggelente egy kicsivel több ideig készülődni a fürdőszobában.

A fényvédő helyes használata

Sok városi legenda kering arról, hogy mégis mennyi az elég a fényvédőből. A legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy két-három ujjnyi vagy fél teáskanálnyi legyen a minimum, de ha ennél többet kenünk az arcunkra, az sosem lesz baj. Kevesebb viszont soha ne legyen, mert csak az elegendő mennyiség éri el a kívánt hatást.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix